Işık Kirliliği Sosyal Bir Olgudur

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve bu yıl 11’incisi düzenlenen RLC günlerine bu yıl ışık kirliliği ve doğru aydınlatma çözümleri damgasını vurdu. Schréder’in sponsorluğunda gerçekleştirilen RLC Günlerinde 2015 yılının UNESCO tarafından ışık yılı olarak ilan edildiğine değinilerek ışık kirliliğine karşı doğru dış aydınlatma çözümleri ile mücadele edilebileceği vurgulandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin 2005 yılından bu yana düzenlediği “Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile başlayan ve geleneksel hale gelen RLC Günleri etkinliği 2015’e bu yıl ışık kirliliği ve LED aydınlatma damgasını vurdu. Aydınlatma sektörünün lider kuruluşlarından Schréder Satış Yöneticisi Banu BAŞA panelde yaptığı konuşmada UNESCO’nun 2015 yılını ışık yılı ilan ettiğine değinerek “İstatistiklere göre ışık kirliliğinin yüzde 50 sebebi yol aydınlatmaları. Bu nedenle, özellikle dış aydınlatma çözümleri doğru uygulanmalı dedi”


RLC günleri kapsamında gerçekleştirilen Işık Kirliliği panelinde Dış Aydınlatma Çözümleri ve Led Teknolojisi sunumu yapan Schréder Satış Yöneticisi Banu BAŞA ışığın en önemli fiziksel ortam öğelerinden biri olduğunu belirterek konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bina cephe aydınlatmaları, yol, cadde ve sokak aydınlatmaları, park bahçe meydan ve spor alanları aydınlatmaları ile reklam panoları aydınlatmaları mutlak surette ışık kirliliğine neden olmayacak şekilde uygulanmalıdır. Bu alanlardaki yanlış uygulamalar ışık kirliğinin temel nedenidir. Dolayısıyla, bu anlamda biz aydınlatma sektörü oyuncularına büyük bir görev düşüyor. Dış aydınlatmada kullanılan armatürlerin uygun fotometride seçilmesi ,teknik normlara uygun olarak projelendirme yapılması , gerektiği yüzeyde gerektiği kadar aydınlık düzeyi sağlayacak çözümlerin sunulması gerekiyor. Bu nedenle ışık kirliliği ile savaş, aydınlatma sektöründe rol oynayan tüm oyuncuların önemsemesi gereken bir unsur ” dedi.

Maddi ve manevi büyük zararlar oluşturur

Başa, panelde gerçekleştirdiği konuşmasında ışık kirliliğinin doğaya ve ülke bütçesine ciddi zararlar verdiğine değinerek, yanlış çözümlerle yapılmış dış aydınlatmaların maddi ve manevi zararlarını şöyle vurguladı:
“Dış aydınlatmada enerji tüketimi belediyeler ve devlet bütçesinde önemli yere sahiptir. Gereğinden fazla aydınlatma büyük maddi kayıplara neden olur. Ancak bugün Led teknolojisi ile artık dış aydınlatmalarda da büyük ve sürdürülebilir enerji tasarrufu sağlanmakta. Bu nedenle doğru çözümler hem aydınlatmanın kalitesini arttırmakta hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.

Aydınlatma sektöründe sunduğumuz çözümler insana ve doğaya direkt ya da dolaylı olarak dokunur. Dolayısıyla dış aydınlatmalar ile insanların sürüş güvenliği , can güvenliği ya da görsel konfor gibi ihtiyaçlarına cevap verirken bir yandan da doğada bıraktığımız ayak izlerini en aza indirmeliyiz.Enerjiyi etkin kullanarak karbondioksit salınımını azaltmak ve doğru projelendirme ve ürün seçimiyle ışık kirliliğini en aza indirgemek kaygılarıyla optimum çözümler sunulmalıdır. Doğaya verilen zararların gün geçtikçe daha da hissedilmesi nedeniyle bu konudaki duyarlılığın da giderek arttığını gözlemliyoruz . ”

Çözüm: Doğru dış aydınlatma

Schréder’in “Ortam”, “Yol+Şehir”, “Tünel”, “Aydınlatma”, “Spor”, “Ulaşım”, “Endüstri” ve “Kampüs” olmak üzere sekiz segmentte hizmet verdiğini belirten Banu Başa, ışık kirliliği ile en doğru mücadelenin teknik önlemlerin yanısıra , planlama ve yasal önlemler olduğunu ifade etti. Schréder olarak dış aydınlatma çözümlerinde dünyanın önde gelen firması olduklarını belirten Banu Başa, bu konudaki çalışmalar hakkında şu bilgileri aktardı: “Dış aydınlatmada kontrol sistemleri ile entegre edilebilen Led teknolojisi, enerji tasarrufunun yanı sıra doğru yerde ve zamanda gerektiği kadar aydınlatma sağlayabilmektedir. Bu esnek çözüm avantajı da ışık kirliliğinin en aza indirilmesinde büyük katkı sağlayacaktır.“


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)