EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Fraunhofer Enstitüsü; Sürdürülebilirliği Tam Olarak Kucaklayan Bir Yaklaşım

Konum: Stuttgart, Germany, 2012
Mimar: UNStudio
Fotoğraflar: Christian Richters

Fraunhofer Enstitüsü, dünya üzerinde uluslararası faaliyette bulunan en önemli araştırma enstitülerinden biri olarak; yaptığı işi yansıtan bir bina yapmanın gerekliliğinden yola çıkarak hayata geçirdiği proje ile aynı zamanda iş gücünü canlandırıyor, yeni çalışma yöntemlerini teşvik ediyor.

Günümüzde bilgi kaynaklarına ulaşımın sürekli iyileşmesinin yanısıra şirketlerde iletişim ve bilgi paylaşımı teşvikinin iş süreçlerine daha yaratıcı ve deneysel yaklaşımlar getirdiğine yönelik bir anlayış mevcut. Bu da insan kaynaklarının en iyi seviyeye getirilmesi ve bu yolla daha iyi ürünlerin ortaya çıkmasında esas bir görev oynamak üzere teşvik edilmiş bir iş gücü yaratılması potansiyelinin daha iyi anlaşılmasını sağlamakta.

Fraunhofer Enstitüsü, dünya üzerinde uluslararası faaliyette bulunan en önemli araştırma enstitülerinden biri olarak; yaptığı işi yansıtan bir bina yapmanın gerekliliğinden yola çıkarak hayata geçirdiği proje ile aynı zamanda iş gücünü canlandırıyor, yeni çalışma yöntemlerini teşvik ediyor.

Araştırmalarını bu potansiyel üzerine yoğunlaştıran UNStudio’nun bu anlayışa tasarım yönünden verdiği cevap, yeni iş alanlarına yönelik çağdaş anlayışları daha geniş bir alana açıyor. İletişimi, deneyimi ve yaratıcılığı teşvik eden yeni bir ofis binası vasıtasıyla yeni iş alanları yaratan bu tasarım anlayışına katkıda bulunuyor.

Sanal Mühendislik Merkezi ZVE, sürdürülebilirliği tamamen kucaklayan bir yaklaşım benimsemekle kalmayarak aynı zamanda geleceğin çalışma alanlarında mimarinin oynayabileceği rolün de bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Bina içindeki tüm mekanlar işlevlerine göre binanın boyutsal düzenine uygulanmış. Kullanılan çizgesel yönelim laboratuvar ve araştırma işlevlerini kamu sergisi alanları ile birleştiriyor ve tasarımsal yönlendirme ile ziyaretçileri açık ve iletişime hazır bina konseptine ulaştırıyor. Farklı çalışma alanları çalışanların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak dağıtılmış. Laboratuvar koridorlarında mekansal olarak birbirinden ayrılmış bölümler bulunmamakta. Bunun yerine, çalışma alanları birbirleriyle karışarak disiplinlerarası çalışma yöntemleri desteklenmek istenmiş.

Skenografik ziyaretçi rotası da tasarımın esas unsurlarından biri. Ziyaretçiler çok ortamlı giriş salonundan avluyu çaprazlama kesen merdivenlere geçerler. Merdivenler kılavuz işlevi görür ve bu işleve parlak renk konsepti ile vurgu yapılmıştır. Renk hem cephede hem de iç dizaynda ofisler ve laboratuvarlar gibi çeşitli programatik unsurların ayrımı için başarılı bir şekilde kullanılmış. Merdivenlerde yön bulmaya yardımcı olmak amacıyla aşamalı renk değişimi tercih edilmiş, bu yolla bir iletişim alanı, aynı zamanda da ziyaretçiler ve çalışanlar için bir arayüz ortaya çıkartılmış.

İnşaat ve tasarım unsurları, tutarlı olan yapıya açık ve kapalı öğeler ile entegre edilmiş. Eğimli ve düz unsurlar içeren kat planı geometrisi, sürekli olarak şekil değiştiren yüzey etkisini muhafaza ederken cephenin testere dişi geometrisinin içine geçmekte.

Alman Sürdürülebilir Bina Konseyi’nden Altın sertifika

Projenin başından itibaren ileri düzeyde bir sürdürülebilirlik anlayışı hedeflenmiş. Bina yapısı kısmen balon katlı tavanlar içermekte, bu yolla yaygın olarak kullanılan beton çatılara kıyasla daha ekonomik bir alternatif sağlanıp, ağırlığı azaltarak kolon gerektirmeyen boş alanların oluşmasına izin verilmiş. Yapıya güçlendirilmiş teknik unsurlar entegre edilmiş. Boşluklu döşeme sistemi esnekliği sağlayarak tesisatın görünürlüğünü minimuma indirmiş. Daha derin alanlara hava temini de kısmen döşeme içinden gerçekleşmekte. Hava tahliyesi ise akslar içinde meydana gelmekte.

Sanal Mühendislik Merkezi ZVE’nin planı, gelişim potansiyeli açısından azami olarak kullanılmış. Optimize edilmiş yuvarlak şekilli bina kabuğu, aynı alanın dik açılı formundan %7 daha az bir kontur temin etmektedir. Bu aynı zamanda daha iyi bir cephe hacim oranı sağlamaktadır. Cam cephe miktarı yalnızca %32’idir. Cephe boyunca var olan bütün alanlar açılabilir pencere unsurları ile doğrudan havalandırılabilmektedir. Üst pervaz içermeyen tavanlar gün ışığının alana direkt olarak yansımasını olanaklı kılıp, bu imkan ayrıca eklenmiş gün ışığı lamelleri ile güneş perdeleri kapalıyken de desteklenmektedir. Bütün tesisat erişilebilir akslara yerleştirilmiştir. İskelet, iç kesimler ve cephe inşaatı için düşük bakımlı, geri dönüşümlü malzemeler tercih edilmiş bu ve benzeri birçok uygulama ile . Sanal Mühendislik Merkezi ZVE, DGNB tarafından Altın sertifika ile ödüllendirilmiştir.

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)