​Kaybettiğimiz Enerjinin Farkında Değiliz

Çevreyi korumanın yolu nitelikli yalıtımdan geçiyor

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 5 Haziran Çevre Günü’nde; enerji tasarruflu cihazlar kullanılarak yapılan tasarrufun yanı sıra, mutlaka binalarımızda ISI yalıtım şartı aranması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de kayıtlı 20 milyon hane bulunduğunu ve bunların 16 milyonunun yalıtımsız olduğunu söyleyen Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, “Ortalama bir ailenin ısıtma, soğutma, yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma amacıyla harcadığı elektrik enerjisi yılda 6 bin kWh civarındadır. Bir çamaşır makinasının A sınıfı kullanılması %15 enerji tasarruf sağlayabiliyorken, bina yalıtımı %35 enerji tasarruf sağlayabiliyor. Giderek artan enerji tüketimini karşılamanın en etkili yollarından biri, enerji arzını artırmak yerine, mevcut enerjiyi tasarruf etmek ve özellikle son yıllarda oldukça üzerinde durulan mevcut kaynakların daha verimli kullanılmasıdır.


Bu nedenle, yeni konut alımında muhakkak CE belgeli malzemelerle, doğru kalınlıkta yapılmış ısı yalıtımın mevcudiyetini kontrol edin. Ev alırken ısıtma ve soğutma için yılda ne kadar enerji harcadığını, ne kadar doğalgaz faturası ödeyeceğinizi sorgulayın. Mevcut binanızda yalıtım yok ise en kısa sürede yaptırmak üzere harekete geçin. Yalıtım için en ideal mevsimdeyiz.” dedi.

Yalıtımın sadece ısınma masraflarını azaltmak için yaptırılan bir sistem olmadığını, binalarımızı yazın soğutmak için klima kullandığımızdan binayı sıcaktan da koruyarak enerji tüketimini azalttığını söyleyen Eruslu, “Yaz aylarında binalarımızı soğutmak için harcadığımız enerji, ısıtmak için harcadığımızın 2 katı ve bu oran elektrik tüketimimizi yılda 2 bin megavat artırıyor. Türkiye’deki toplam hane sayısının %35’i Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu gibi özellikle yaz aylarında sıcak olan bölgelerde bulunuyor. Binalarımızı ısı yalıtımlı hale getirerek, A sınıfı bir çamaşır makinasının 10 yılda sağlayacağı enerji tasarrufunu 1 yılda elde edebiliriz” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)