​Malzeme Seçimi Depreme Dayanıklılık Açısından Çok Önemli

ACO Türkiye Genel Müdürü Kerem Altınöz: “ Çatı ve cephe drenajı için kullandığımız borulama sistemleri, yapının kullanılabilir olmaya devam edebilmesi için oldukça hayati önem taşıyor. Ancak bugün ülkemizde bu komponentlerin kalitesine olan duyarlık çok düşük düzeyde. “

ACO Türkiye Genel Müdürü Kerem Altınöz, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin ardında 16 yıl geçmesine rağmen depreme dayanıklılık açısından yapılarda kullanılan malzemelere yaklaşımda bakış açısının değişmediğini vurguluyor.

“Ülkemizde çeşitli isimler altında, kimi gerçek kimi göstermelik birçok uygulama yapıldı. Bununla beraber, deprem, yaşanan onca deneyime rağmen, yapılara bakışımızı tamamen değiştirmedi.


Bugün hala deprem konusu, yapılarda kullanılan beton veya çelik kalitesi tartışmasının ötesine geçebilmiş değil. Halbuki yapılarda kullanılan tüm malzemelerin deprem yaşandığında bir sistem olarak dayanım gösterebilmesi ve işlevselliklerini korumaya devam etmeleri çok önemli.”

Türkiye’de çatı ve cephe drenajında kaynaklı boru kullanımının tercih edildiğini belirten Altınöz, “Özellikle çatı ve cephe drenajı için kullandığımız borulama sistemleri, yapının kullanılabilir olmaya devam edebilmesi için oldukça hayati önem taşıyor. Ancak bugün ülkemizde bu komponentlerin kalitesine olan duyarlık çok düşük düzeyde.

Mevcut binalarımızda, halenbüyük oranda kaynaklı boru sistemleri tercih ediliyor. Bu sistemlerde, kaynak işleminin kalitesi, ürünün paslanmaya karşı dayanımı, kaynak yapılan yerlerin düşmesi ve yüksek montaj zamanı gerektiriyor. En önemlisi deprem anında da güçlü bir dayanım sağlamıyor.

Geliştirdiğimiz paslanmaz çelik ve geçmeli sistem borulama sistemleri ile yukarıda saydığımız problemlere yanıt verebiliyor, stabil ve uzun ömürlü drenaj sistemleri sağlayabiliyoruz. Standart kaynaklı borularda depremin yarattığı 50mm’lik bir esneme, yapılan testlere göre 341 MPa gerilim yaratıyor. ACO borulama sistemlerinde ise 56 MPa. Boruların zarar görmesi için bu gerilimin 600 MPa olduğu düşünüldüğünde aradaki farkın önemi ortaya çıkıyor.

Yaşanacak olası bir depremde, mevcut kaynaklı borulama sistemleri, binalarımız hasar görmese dahi, ciddi maliyetler yaratabilecektir. Özellikle sanayi tesislerinde, deprem sonrası yaşanacak üretim kayıplarının azaltılabilmesi için bu konunun özenle incelenmesi gerekiyor”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)