​Afet Durumlarında Barınmak İçin Hızlı Ve Çok Yönlü Modüler Sistem: SURI

Suricatta Systems, DuPont™ Tyvek® ileri teknoloji su yalıtım örtüleri ve DuPont™ Plantex® geotekstil ürünleri kullanarak yüksek performanslı, taşınması kolay ve her ortama uyarlanabilir acil durum barınakları üretti

Eylül 2015 – Hızlı ve etkili müdahalenin büyük önem taşıdığı acil durum anlarında kullanılan konaklama çözümleri her zaman temel yaşam şartlarını destekleyen olanaklara sahip olmayabiliyor ve içinde yaşayacaklara en uygun konforu sağlayamayabiliyor. Bu özel ihtiyaçlara cevap olarak Suricatta Systems isimli proje kapsamında, DuPont™ Tyvek® ve DuPont™ Plantex® teknolojisi kullanılarak SURI isimli modüler sistem geliştirildi. Acil durumlarda barınmak için tasarlanan bu sistem, taşınması ve montajı kolay olduğu kadar ilk andan itibaren yaşam kalitesi düzeyini koruyarak güvenliği de sağlıyor.

SURI, Urbana de Exteriores isimli İspanyol inşaat firmasının inovasyon bölümünün Alicante Üniversitesi’nin de katkılarıyla ürettiği bir proje ürünü. Kendini bina tadilatlarına adayan Urbana de Exteriores bu projeyi, Birleşmiş Milletler’in Avrupa Birliği çerçevesinde “Temel İnsan Hakları” olarak tanıdığı “Yaşamaya Elverişli Konut” kriterlerine göre geliştirdi. SURI’nin tasarımında, geniş seçenek yelpazesiyle yenilikçi ve rekabetçi bir ürün olarak sunulan, mimari gereksinimler ve çevresel ihtiyaçlar ile uyumlu olan, nefes alabilen ve su geçirmeyen özellikteki DuPont™ Tyvek® su yalıtım örtüleri ile DuPont™ Plantex® geotekstil ürünleri kullanıldı. Özellikle yaşam ve konfor koşullarının iyileştirilmesine yönelik katkısıyla dikkat çeken DuPont™ Tyvek®, proje kapsamında önemli bir ürün haline geldi.

Hava ve su sızıntılarını en aza indiren ve aynı zamanda barınak içerisindeki nemin buharlaşmasını sağlayan DuPont™ Tyvek® sayesinde, barınaklar her türlü iklime dayanıklı, daha esnek ve çok amaçlı bir çözüm haline geldi.

Konaklama, aile konutları ve temel sağlık merkezleri olarak kullanılacak alanları bir araya getirmeye olanak sağlayan modüler bir sistem olan SURI, aynı zamanda seyyar hastane veya mobil ameliyathane olarak da kullanılabiliyor. Farkı yönlerde birleştirilebilen SURI, kurulacağı kamplar içerisinde hemen hemen her türlü yapının hayata geçirilmesini sağlayarak grupların oluşturulmasına veya farklı boyutlarda barınaklar inşa edilmesine olanak veriyor.

SURI’nin sahip olduğu sistem, 10 yıllık ömrü boyunca tekrar kullanılabilen toprak, moloz, kum veya kar gibi malzemelerle doldurulabilen cephelerden oluşuyor. Bu yeniden yerinde dolum özelliği maliyeti azaltma ve taşımayı kolaylaştırmanın yanı sıra sağlamlık, bükülmezlik ve koruma da sağlıyor.

Çevreye duyarlı bir ürün olan SURI, yağmur suyunu filtreledikten sonra içilebilir hale getiren bir depoya taşıyan su toplama sistemi ile de yüzde 100 sürdürülebilir bir tasarım. SURI barınaklarında kullanılan tüm malzemeler geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir özellikte. Barınakların tasarımında gün boyunca içerideki en uygun ortamı korumak için doğal ışık düzenlemesi ve ayarlamalar da göz önünde bulundurulmuş. Ayrıca barınaklar ev içi kullanım için yeterli enerji sağlayan güneş panelleri ile donatılmış. İzolasyon uygulaması ise konteynerler gibi diğer sistemlerle karşılaştırıldığında kullanım koşulları ve sıcaklık ayarı bakımından oldukça avantajlı.

2011 yılında Güney İspanya’nın Lorca şehrinde depremden etkilenen binaların yeniden yapımında rol aldıktan sonra aynı yıl içinde Haiti’deki konutların yapımında da bulunan Suricatta Systems ekibi, mağdurların ve yardım ekiplerinin içinde bulundukları zor şartları deneyimlediler. Bu deneyimin ardından afetzedelerin yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmek için yeni bir ürün tasarımı üzerinde çalışmaya başladılar. SURI projesi bu deneyimden olduğu kadar DuPont™ Tyvek gelişmiş su yalıtım örtülerinin işbirliğinden de faydalanarak normal durumların yanı sıra acil durumlarda da doğru çözümler sağlıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)