​İTÜ Çekirdek Girişimcileri Yangına Dur Diyen Çevreci Maddeyi Buldu

İTÜ ARI Teknokent’in yeni nesil girişimcilerin yetişmesine olanak tanıyan İTÜ Çekirdek projesinin final etabı olan Big Bang etkinliğinde girişimci firmalar toplam 1 milyon TL değerindeki ödülden pay almaya çalışacak. 14 Kasım’da gerçekleşecek etkinlikte yarışacak, İlker Demiryol liderliğinde geliştirilen yanmayan malzeme projesi ile yangınların yayılmadan söndürülmesi ve yine yangından kaynaklı zehirli atıkların doğaya salınımı önleniyor.

Projenin halojen içermeyen, insan sağlığına ve çevre ile dost, yanmaya dayanıklı poliüretan geliştirme üzerine olduğunu söyleyen İlker Demiryol “Oluşturduğumuz malzeme kaplandığı veya kullanıldığı yerlerde, yangın durumunda alevin ilerlemesini yavaşlatmayı veya durdurmayı sağlar.


Halojen içermeyen malzeme ile aynı zamanda üretim, ürün kullanım ve kullanım ömrü bittiğinde doğaya zehirli atıkların bırakılmasını engelliyoruz. Yangın sırasında, halojenlerden kaynaklanan yoğun duman çıkışını azaltan ürünümüz, toksik gazların çıkışını önlüyor” dedi.

Ürünün tekstil, ahşap ve plastik yüzeyler başta olmak üzere yanma dayanımı istenen yüzeylerin kaplanmasında kullanılabileceğini belirten Demiryol, “Ürünümüz, poliüretan sentezi yöntemi ile üretilecek. Böylece, malzemenin içine ayrıca yanmazlık katkısı konmasına da gerek kalmayacak. Sektörde en yaygın olarak kullanılan DecaBDE maddesinin 2013 yılında EPA (Environmental Protection Agency), REACH, RoHS (Restriction of Hazardous Substances) ve diğer otoriteler tarafından kullanımı yasaklanması alternatif ürün ihtiyacını artırıyor. Son yıllarda çıkan yasal zorunluluklar ve toplumsal bilinçteki artış, poliüretan ve halojen içermeyen ürünlere talebi her gün artıyor.”

Halojensiz ve yanma dayanımı özelliğini kendi polimer yapısı ile sağlaması sayesinde, katkı maddesi olmadan kullanıcılara çevreci ve insan sağlığına zararsız bir ürün sunacaklarını belirten Demiryol, gerekli yatırımcı desteği ile dünyadaki önemli bir ihtiyacı karşılayacaklarını belirtiyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)