​Enerji, Uluslararası Arenada Tartışıldı

‘Avrupa’nın enerji arz güvenliği için güney koridoru çok önemli’

İstanbul’da Uluslararası Enerji Arenası’nda konuşan EWE Turkey Holding Genel Müdürü Dr. Frank Quante, enerji konusunda Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun altını çizerek güney koridorunun önemine bir kez daha vurgu yaptı.

İstanbul’da sektör temsilcileri, kamu yöneticileri ve yabancı sözcülerin katılımıyla düzenlenen 16. Uluslararası Enerji Arenası’nda, Türkiye’nin enerji konusunda atması gereken adımlar masaya yatırıldı.

Toplantının ana sponsoru olan EWE Turkey Holding’in Genel Müdürlerinden Dr. Frank Quante, Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım sürecini yabancı yatırımcı gözüyle değerlendirerek önerilerde bulundu.

Quante, Türkiye’de özellikle elektrik sektörünün AB standartlarıyla büyük ölçüde uyumu yakaladığını belirterek, elektrik sektöründe gelinen seviyenin doğal gaz sektöründe de bir an önce yakalanması gerektiğini vurguladı. EWE’nin, Türkiye’de yaptığı çalışmalar sonucu enerji verimliliği ile ilgili çok fazla potansiyel gördüğünü belirten Dr. Quante, Türkiye’nin geleceği için enerji verimliliği konusunda çok daha ciddi aksiyonlar alınmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

Türkiye ve AB ilişkilerinin 1959’da başladığını ve dolayısıyla AB’ye katılım sürecinin oldukça uzun süredir devam ettiğini belirten Dr. Quante “Özellikle enerji konusunda ortak çıkarlar var. Bu bağlamda enerji faslının açılması hem Türkiye hem de AB açısından büyük fayda sağlayacak. Bu konuda Türkiye’nin gösterdiği çabaya AB’nin de katkı sağlaması gerekiyor. Ayrıca AB’nin bu konudaki iradesini ve isteğini daha açık göstermesi gerekiyor.” dedi.

Türkiye - AB ilişkileri ultra maraton gibi

Türkiye ve AB ilişkilerini ultra maratona benzeten EWE Turkey Holding Genel Müdürü Dr. Frank Quante “Ultra maratonda başarılı olmak için olmazsa olmaz 3 önemli unsur var. Bunlar bilgi, yetkinlik ve kararlılık. Türkiye ve AB ilişkileri de 3 temel unsur üzerine kurulmalı.” dedi.

Avrupa ve Türkiye’nin enerjisinin %70-80’nini ithal ettiğini ve bu durumun gelecekte de aynı olacağını, bu kapsamda enerji arz güvenliği için Türkiye’nin çok önemli olduğunu belirten Quante, ‘Son dönemde Ukrayna’da yaşanan kriz ve Rusya’nın gazı kesme ihtimali, Türkiye’den geçen Güney Gaz Koridoru’nun önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Arz güvenliği için Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı vardır’ diye konuştu.

Frank Quante, yabancı yatırımcının, mevcut ülkedeki pazar, finans, yasal düzenlemeler ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki riskleri ve kurumların niteliklerini göz önünde bulundurarak yatırım yaptığını belirterek, EWE’nin Türkiye’ye inancını bir kez daha vurguladı. Quante, Türkiye’nin şu anki siyasi çalkantılarının geçici olduğuna inandıklarını ve Türkiye’de uzun soluklu bir yatırım planladıklarını söyledi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)