​Bilecik Mermeri Şekillendi, Şehrin Sembolü Oldu!

BİLECİK - Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), tarafından 2-13 Eylül tarihleri arası yapılan “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor: Şehir, Mermer ve Nesneler” etkinliği şehrin sembolü olan Bilecik Mermeri ile şekillenen tasarımların sunumuyla tamamlandı. Tasarımcılar, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla Bilecik’in tarihi dokusundan, kültüründen, mimari eserlerinden ve doğasından ilham alınarak çalışılan 2 hafta ardından ortaya çıkan tasarımların sergisi 17 Ekim 2015 tarihinde Şeyh Edebali Kültür Merkezi’nde yapılacak Mermer Zirvesi’nde sergilenecek, şehrin farklı köşelerinde sıra dışı konseptlerle hayat bulacak.

Bilecik için önemli bir katma değer yaratan “Bilecik Mermeri Tasarım ile buluşuyor: Şehir, Mermer, Nesneler” etkinliği tasarımların paylaşıldığı bir kapanış toplantısıyla tamamlandı. Toplantıya BEBKA Kalkınma Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Proje Danışmanı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Murat Yurdakul, Proje Yürütücüleri; Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi’nden değerli akademisyenler; Prof. T. Fikret Uçar, Yrd. Doç. Özlem Mumcu Uçar, Öğretim Görevlisi Emin Arslan, Araştırma Görevlisi Barış Derviş ve Prof. Rahmi Atalay ile projede yer alan tasarımcılar katıldı. 13 Eylül Pazar günü gerçekleştirilen toplantıda 4 farklı disiplinden 32 öğrencinin Bilecik’ten ilham alarak tasarladıkları ürünler, mekânlar ve heykellerin sunumları yapıldı.

İlham toplantıları, sunum ve konferanslar, keşif gezileri, atölye çalışmaları, beyin fırtınalarıyla dolu 2 haftanın ardından şekillenen Bilecik Mermeri kent mobilyası olarak karşımıza çıkarken, tasarımların ilham kaynağının Bilecik’in yüzyıllar öncesine dayanan tarihi, Şeyh Edebali öğretileri ve Bilecik’in tanıklık ettiği önemli gelişmeler olduğu paylaşıldı. Tasarımcılar, akademisyenler ve öğrencilerin şekillendirdiği tasarımlar ile binlerce yılın öyküsünü bünyesinde taşıyan Bilecik Mermeri’nin yeni rolleriyle, kentin ve hayatın içinde nasıl yer alacağı gözler önüne serildi.

Kurtuluş Parkı projesi büyük ilgi gördü!

Bilecik’te merkez oluşturacak, güçlü tarihi yansıtacak, mermerden bir mücevher gibi dikkat çekecek Kurtuluş Parkı projesi, park içerisinde yer alan her detay en ince ayrıntısına kadar tasarlanarak gözler önüne serildi. Anıtsal ve heykelimsi formlardan feyz alınarak kent mobilyasına dönüştürülen Bilecik Mermeri sunumlarda kimi zaman fonksiyonel sanatın şehri tamamladığı güçlü bir unsurken, kimi zaman Şeyh Edebali’nin bilgeliğinin yaşayan bir sembolü kimi zaman da Bilecik’in tarihe tanıklığının ispati gibiydi. Tüm bu kültürel mirasın tek platformda Bilecik Mermeri ile sembolize edildiği Kurtuluş Parkı projesi aynı zamanda Osmanlının göç yolunda yaşadığı deneyimleri hayata karıştırmayı hedefliyor.

Osmanlı’nın kuruluşundan modern Türkiye’nin adımlarının atıldığı Bilecik ve çevre illerde yaşanan tarihsel olaylardan ve yaşayış biçimlerinden de esinlenerek tasarlanan parkta, tasarımcılar optik illüzyonlar ile Şeyh Edebali’nin öğütlerini Bilecik Mermeri’ne yansıtarak hatırlattı. Etkinliğin katılımcılarından bir grup öğrenci ise evrensel minimalist formları temel alarak Bilecik Mermeri’den yurtdışında da kullanabilecek birimler sundular.

Tasarımlar Mermer Zirvesi’nde sergilenecek!

Estetiğin, sezgilerin akılla yoğrulup, işlev ile birleştirilerek ortaya çıkan konsept projelerin sergisi 17 Ekim 2015 tarihinde Şeyh Edebali Kültür Merkezi’nde yapılacak, mermerin geleceğinin konuşulacağı Mermer Zirvesi’nde sergilenecek. Zirvede dünyada ve Türkiye’de mermer üretimi ve ekonomiye katkısından, Bilecik Mermeri özellikleri ve kullanım alanları yanı sıra tasarımın mermer üretimine sağladığı katma değer konuları ele alınacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)