​Binalarımızı Yangından Korumak Elimizde

Yılda ortalama 100 bin yangın vakası yaşanan ülkemizde meydana gelen yangınların dörtte biri denetimsiz yapılaşması sebebiyle dünyadaki en riskli şehirlerden biri olan İstanbul’da yaşanıyor. Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu “Yangından Korunma Haftası” nedeniyle yaptığı açıklamada; yangın durumunda ticari ve sanayi yapılarının büyük risk taşıdığını, bu yapıların yangına karşı hem pasif hem aktif yöntemlerle korunmaları ve inşası esnasında denetlenmeleri gerektiğini söylüyor.

Nüfusta ve buna bağlı olarak konut sayısındaki artışın yanında, zamanla eskiyen ve bakımı yapılmayan binalardaki denetimsizlik sebebiyle Türkiye’de yangın sayısı her yıl %10 oranında artış gösteriyor. Hayati önem taşıyan yangın yalıtımının eksikliği, her yıl binlerce hane ve işyerinde can ve mal kaybına yol açıyor.

Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, ev ve işyerlerinde içeride oluşan yangının yayılmasını önleyecek en önemli şartın yangın yalıtım sistemi olduğu uyarısını yaparak, “Yapıların yalıtımlı olması, yangını kompartmanlara bölerek kontrol altında tutar ve itfaiye müdahalesi için güvenli alan ve gerekli ek süreyi oluşturur. Bilindiği üzere yangından korunmanın en önemli yollarından birisi de doğru malzemelerle uygulanmış “tam” yalıtım. Binaların kentsel dönüşüm sürecinde ‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygun şekilde inşa edilmesi gerekiyor” dedi.

Yangın yalıtımı kapsamında alınacak pasif ve aktif önlemlerin bulunduğundan söz eden Eruslu, pasif önlemlerin; mimari projelendirme aşamasında dikkate alınması gereken ve yapının yangın ve duman yayılımına ve bunların vereceği zarara karşı dirençli olmasını sağlayan, dolayısıyla yangında can ve mal güvenliğini amaçlayan tedbirler olduğunu iletti. Yangın yalıtımının olası yangın durumunda bina yıkılmadan yapının güvenli bir şekilde terk edilmesine imkân verdiğini belirten Eruslu “İBB İtfaiye Daire Başkanlığı verilerine göre İstanbul özelinde son yıllarda meydana gelen yangınların en büyük nedenleri arasında sigara ve elektrik kontağı geliyor. Yani yangınların çoğu yapıların kendi içinde çıkıyor. İşte bu noktada önemli olan alevlerin komşu kat ve binalara yayılımını engellemek. Doğru olmayan malzemelerle yapılan uygulamalar yangın yayılımını engellemediği gibi, yangının hızla büyümesine sebep olabiliyor. Yangın yalıtımında yanmaz (A1 sınıfı), ısı geçisine yüksek direnç gösteren, boyutsal kararlılığı sayesinde sıcaklık değişiminden etkilenmeyen, alevle teması durumunda zehirli gaz çıkarmayan, doğal hammaddeden üretilmiş ‘Taş yünü’ kullanılması gerekiyor.” diye konuştu.

Yangın Yalıtımı için Wooler Taş Yünü

Taş yünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bazalt, diyabaz, dolomit gibi inorganik taşların 1350-1500°C arasında ergitilip, elyaf haline getirilmesiyle oluşturulan yüzde 97 oranında doğal elyaf içeren yangına karşı dayanıklı, su itici özelliği olan ısı, ses ve yangın yalıtım malzemesidir. 1000°C’ın üzerindeki sıcaklıklara dayanıklılığı ile TS EN 13501-1 standardına göre A1 sınıfı yanmaz malzeme olarak yapılarda tam yangın güvenliği sağlamaktadır. TÜYAK (Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı) üyesi olan Eryap Grup’un 2012 yılında üretimine başladığı Wooler marka taş yünü, üretildiği günden bugüne prestijli ve önemli projelerin yalıtım malzemesi tercihi oluyor. Wooler Taş yünü RönesansBiz Küçükyalı Ofispark, Kiptaş Vaditepe Bahçeşehir, Ege Yapı Batışehir, Aksa Bolu Göynük Termik Santrali, Zorlu Center, Spradon Vadi, Aliağa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali gibi, Next Level Ankara çeşitli referanslara sahiptir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)