​Cathedral Of BrasIlIa Dua Eden Ellerden Esinlenilmiş, Gökyüzüne Doğru Yükselen Bir Dini Mimari.

Mimar Oscar Niemeyer, Katedral’i tasarlarken çok güçlü ve eşsiz bir yapı olacağını biliyordu ve sonuç olarak 1988’de Pritzker Ödülünün sahibi oldu.

Dikkate şayan bir geçmişe sahip oluşundan da tahmin edilebileceği üzere, Brezilya’da mimari ve planlı şehirler oldukça zengin ve şatafatlı bir görünüme sahip. Kilise toplumda çok önemli bir yer tutuyor, sonuç olarak da tasarımına ve karakteristik oluşuna da bir o kadar dikkat ediliyor.

Mimar Oscar Niemeyer, Katedral’i tasarlarken çok güçlü ve eşsiz bir yapı olacağını biliyordu ve sonuç olarak 1988’de Pritzker Ödülünün sahibi oldu.

1958 yılının Eylül ayında başlayan çalışmaların tamamı Oscar Niiemeyer tarafından planlanıp yürütülüyordu. 70 metreye kadar yükselen onaltı kolon, binanın strüktürünü oluşturacak şekilde yerleştirildiğinde kaba tasarım ortaya çıkmıştı. Dua eden ellerden esinlenilmiş, gökyüzüne doğru yükselen bir dini mimari.

Mimar: Oscar Niemeyer
Yer: Brezilya
Proje Yılı: 1960

Dış cephedeki transparan cam kaplama tamamlandıktan sonra binanın dış görünümünü tamamlayacak 3 m yüksekliğinde bronz heykeller yerleştirildi. Dante Croce’nin de yardımıyla yapılan bu heykeller incil yazarlarını simgeliyordu. İç mekanda da görülebilecek, çelik halatlarla asılmış üç melek gibi diğer heykellerde mevcut.

Athos Bulcao tarafından yapılan, el boyaması seramik fayans döşemeler 1977’de oval formlu vaftizhaneye monte edildi. Katedralin çan kuleleri de İspanya’nın bağışladığı çanlarla tamamlandı. Binanın en belirleyici özelliği ise mavi, beyaz ve kahverengi desenlerle doldurulmuş vitray pencereler. Vitray çalışmalar 30 m yükseklikten başlayıp 10 metreye kadar inmekte.

Esplanada dos Ministerios’da bulunması sebebiyle sabit bir kitlesi olmadığından, kilise çoğunlukla bölgedeki işçiler ve turist ziyaretleri alıyor.

Dış cephedeki transparan cam kaplama tamamlandıktan sonra bınanın dış görünümünü tamamlayacak 3 m yüksekliğinde bronz heykeller yerleştirildi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)