​45 Cesur Askerin Anısına ‘Galibiyet, Zafer, & Aşk’

Amerikan sertağaç endüstrisinin önde gelen uluslararası ticaret birliği Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC) ile Emirati tasarımcısı Khalid Shafar arasındaki işbirliğinin ürünü olan ve ‘Galibiyet, Zafer, & Aşk’ (orjinal adıyla ‘Win, Victory, & Love’) adlı enstalasyon, 27-30 Ekim, 2015 tarihleri arasında, Dubai Tasarım Bölgesi’nde (d3) gerçekleşen Downtown Design 2015 kapsamında 27.Ekim.2015 tarihinde açıldı.

Ünlü tasarımcı Shafar, geçtiğimiz Eylül ayında, Yemen’de hayatını kaybeden 45 cesur BAE askerinin anısına gerçekleştirdiği enstalasyonunda, iki önemli Amerikan sertağaç türü olan Amerikan kiraz ve yumuşak akçaağacını kullandı.

Shafar’a göre bu enstalasyon, Birleşik Arap Emirlikleri’nin son dönemde yaşadığı bir trajediyi, askeri tarihinde ilk defa bunu yaşayan bir ülkenin 45 cesur askerinin Yemen’de hayatlarını kaybetmesini yansıtıyor ve Emirati askerlerinin unutulmaz cesaretinin bir simgesi olmayı amaçlıyor. Khalid Shafar bu sanat eseri kurulumuyla, BAE için hayatlarını adamış askerlerin anısına saygı gösterirken aynı zamanda, BAE Hükümeti tarafından düzenlenen bir feda belgelenmesi sürecine de katkıda bulunuyor.

Shafar, Amerikan kiraz ve yumuşak akçaağaç kullanarak hazırladığı toplam 45 ahşap tabureyi, bölgeye özgü kurulumda nezaketle yerleşitirirken, ahenkli bir ortamda sunuyor. Shafar’ın ünlü LITTLE PALM (Küçük Palmiye) taburesinden türetilen sertağaç tabureler, Emirati askerlerinin ruhunu yansıtmaları amacıyla orijinal bir askeri üniforma tekstil döşemesine sahipler. Bölgenin sert hava koşullarına karşı büyük bir esneklik gösteren palmiye ağaçlarından esinlenen Küçük Palmiye taburesi, hayatlarını kaybeden cesur BAE askerlerinin sonsuza dek hatırlanmaları için mükemmel bir metafor olarak tarif ediliyor.

Khalid Shafar enstalasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı: “2013 yılı Şubat ayında, Dubai’deki Hükümet Zirvesi’nde, Majesteleri Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktum tarafından tanıtılan ünlü üç parmak işareti olan ‘Win, Zafer, & Love’ (Galibiyet, Zafer, & Aşk), iş ahlakı, başarı ve ulus sevgisi için yenilikçi bir marka olmuştur. Bu slogan sembol, hayatını kaybeden askerler için tam bir temel ve inanç kaynağıdır. Bu çalışma benim AHEC ile ikinci işbirliğim ve bu sayede kaybettiğimiz kahramanların anısına gerçekleştirdiğim bir projede, iki harika sertağaç türüyle çalışma imkanı buldum. “

Amerikan sertağaç kaynağının sürdürülebilirliğinin bir kanıtı olarak, AHEC’in kapsamlı çalışması olan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi’ne (LCA) dayalı gerçekleştirilen hızlı bir proje çevre analiziyle, üretilen 45 taburede kullanılan kiraz ve yumuşak akçaağacını, ABD ormanında yerine koymak için geçen sürenin, 6 saniyeden az olduğu belirtildi. Tabii ki bu sonuç, büyüklüğü İngiltere, Fransa ve İtalya ülkelerinin biraraya gelmesiyle eşit olan bir ormanın, her yıl, hasadın çok üzerinde büyümesinin bir ölçüsüdür. Ayrıca, ahşap kaynağın temini, işlenmesi ve Dubai’ye teslimatı sürecindeki karbonun nerdeyse iki katı tabure üretiminde kullanılan ahşapta depolanmıştır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)