​Grand Canyon Skywalk Nefes Kesici Bir Deneyim Sunuyor

Bölge yerlileri özellikle de Arizona’dan bir takım çevreci grup başta bu yapının gereksiz ve doğayı tahrip edebilecek bir proje olduğu konusunda endişeliydiler. Fakat daha sonra bölgede hala yaşamakta olan Amerika yerli kabilelerinin ihtiyaç duydukları gelirin elde edilebileceği bir kaynak olduğu konusunda herkes hem fikir oldu.

Girişimci David Jin son zamanlarda ilgi alanı haline gelen turizm ve Hualapai Nation’dan sonra olayı Grand Canyon’un sınırlarına taşımaya karar verdi. Mimar Mark Ross Johnson’un da yardımıyla yapmayı planladıkları, Colorado Nehri’nin 1220 metre yükseğinde yer alacak olan balkon, U şeklinde camdan bir yürüyüş yolu fikrine dönüştü.

Cam geçit toplamda 20 metre genişliğinde ve kanyon duvarından 21 metre dışarı çıkıyor. Dış ve iç kısımlar 810 mm genişliğinde ve 1800 mm derinliğinde kutulardan oluşuyor. Cam geçitin tamamı sismik ve yüksek rüzgar basıncına bakılarak, metrekare başına ise 490 kg ağırlık kaldırabilecek şekilde inşa edilmiş. 80 km içerisinde gerçekleşecek 8.0 şiddetinde depremlerden hasarsız çıkabilecek dayanıklılıkta olduğu da hesaplanmış. Yaya hareketliliğinden oluşacak titreşimler ve sert rüzgarlar da analiz edildikten sonra ince ayarları da yapılan gök-köprü ziyaretçilerine gerçek bir Grand Kanyon tecrübesi yaşatmaya hazır hale gelmiş.

Grand Kanyon Gök-Köprüsü, kişi başı 91 kilodan 822 kişi taşıyabiliyor fakat, tesis yönetimi maksimum ziyaretçi sayısını 120’yi aşmayacak şekilde ayarlama kararı almış. Köprünün bütününün ağırlığı ise ayarlanmış kütle damperleri, ray donanımı, cam raylar, cam güverte ve çelik kutu profiller dahil 450.000 kilogram.

Grand Kanyon Ulusal Park Yöneticisi Robert Arnberger gök-köprüyü “devasa bir karnaval oyuncağına eş değer” diyerek tanımlamış.

Gök-köprüde kullanılan cam Glas Döring ve Deutsche Glas (Kinon in Achen) adlı Alman firmaları tarafından üretiliş ve Amerika’ya ithal edilmiş. Strüktürel dizaynı Las Vegas’da yer alan Lochsa Mühendislik şirketi üstlendiği gök köprünün inşası sırasında jeolojist John Peck, Aaron Hastings, DJ Scheffler Inc, Crux Subsurface Inc., Arroyo Mühendislik Danışmanlığı ve jeoteknik mühendislerin yardımıyla gerliştirilmiş. Bölge yerlileri özellikle de Arizona’dan bir takım çevreci grup başta bu yapının gereksiz ve doğayı tahrip edebilecek bir proje olduğu konusunda endişeliydiler. Fakat daha sonra bölgede hala yaşamakta olan Amerika yerli kabilelerinin ihtiyaç duydukları gelirin elde edilebileceği bir kaynak olduğu konusunda herkes hem fikir oldu. Ayrıca binanın çevresine ve doğaya duyarlı olması da bu durumu kolaylaştırdı.

Grand Kanyon Ulusal Park Yöneticisi Robert Arnberger gök-köprüyü “devasa bir karnaval oyuncağına eş değer” diyerek tanımlamış. Ayrıca yönetici, bu bölgeyi yerli kabileleriden daha iyi değerlendirecek ya da koruyacak başka kimse olamayacağını da vurgulamış.

Bölgenin yılda aldığı 4.5 milyon ziyaretçi de göz önünde bulundurulduğunda kabilenin bu tip bir finansal gelire ihtiyacı olduğu da açıkça ortaya çıkıyor. Şu ana kadar kayıtlı olarak gök-köprünün 370.000 ziyaretçi aldığı rapor edilmiş ve günlük ziyaretçilerin yanı sıra kabile düğün, atlayış ve ekstrem sporlar için ayrıca fiyat düzenlemeleriyle geliri artırmayı hedefliyor. Siz de eğer meşhur Grand Kanyon’u görmeye gitmeyi düşünürseniz, güvertede bir akşam yemeği dahil 70$+KDV gibi bir ücret karşılığında hem bu tecrübeyi yaşamış ve camın en güçlü haline bir göz atmış olur, hem de kabileye yardımda bulunmuş olursunuz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)