2022 Londra Tasarım Festivali Hareketi ve Işığı Keşfediyor

Nüshet Çamuşoğlu / editor@ekoyapidergisi.org
Londra Tasarım Festivali, dünyanın dört bir yanından tasarımcıları, perakendecileri ve eğitimcileri bir araya getiren yıllık bir etkinliktir. Bu yılki etkinlikler sergiler ve enstalasyonlardan oluşan program, yaratıcı zihinleri, iklim değişikliği, kirlilik ve kaynakların tükenmesi gibi zamanımızın en acil sorunlarından bazılarına karşı fikir ve çözüm alışverişinde bulunmaya davet ediyor. Festivalde "Görülecek Yerler" projeleri yer alıyor. Bu girişimin bir parçası olarak Rotterdam merkezli tasarımcı Sabine Marcelis, Londra'nın merkezinde bir dış mekan kurulumu olan “Swivel” i yarattı. Sony Design'ın ”Into Sight" pavyonu veya Sou Fujimoto'nun ”Medusa" sergisi gibi diğer enstalasyonlar, fiziksel ve sanal ortamlar aracılığıyla görsel ve duyusal efektleri keşfediyor.

Sabine Marcelis tarafından yapılan Swivel
Sabine Marcelis tarafından yapılan Swivel

Londra Tasarım Festivali'nin 20. yıldönümü münasebetiyle açılan Swivel, Tottenham Court Road'daki St Giles Meydanı'na renk ve etkileşim getirmeyi hedefliyor. Bölge genellikle birden fazla toplu taşıma yolunu birbirine bağlayan bir geçiş yeridir. Marcellis'in enstalasyonu, yoldan geçenleri yolculuklarında durmaya davet eden bir oturma alanı yaratıyor. Beklenmedik tonları ve desenleri sayesinde Swivel, bu alanı aydınlatan doğal malzemeleri temsil ediyor. 10 benzersiz koltuk Avrupa, Orta Doğu ve Brezilya'dan temin edilen çeşitli travertenler, kuvarsit ve mermerlerden yapılmış.

Japon mimar Sou Fujimoto tarafından tasarlanan Medusa
Japon mimar Sou Fujimoto tarafından tasarlanan Medusa

"Bu proje, çalışmalarımın çoğunda olduğu gibi, bir malzeme aranjmanıdır. Bu kentsel çevreye biraz renk ve eğlence katarak mekana renk katmak istedim. Kasıtlı olarak çeşitli renklerde doğal bir malzeme seçerek çevredeki mimari ve insan yapımı malzeme paleti ile güçlü bir kontrast oluşturmak istedim. Etkileşimli bir eser olarak izleyicileri mekanı nasıl deneyimlemek istediklerini merak ettim. Bu nedenle yabancıların birbirleriyle etkileşime girmeye teşvik edebilir. Böylece arkadaşlar birlikte oturabilir veya insanların kendileri için bir duraklama anı yaratmalarına izin verebilir." - Sabine Marcelis.

Sony Design'dan Into Sight
Sony Design'dan Into Sight

Sony Design tarafından üretilen medya platformu kurulumu "Into Sight", malzeme ve duyusal efekt temalarını daha da araştırıyor. Pavyonlar renkleri, ışıkları ve sesleri değiştirerek arayüzü örtüşen perspektiflere dönüştürüyor. Enstalasyon boyunca yürüyen ziyaretçiler, izleyici ile etkileşim yoluyla sürekli değişen görsel ve işitsel boyutların daha fazla farkına varıyor. 

Tasarımcı Gary James McQueen ve fotoğrafçı Simon Emmett'in "Awakening"tasarımı
Tasarımcı Gary James McQueen ve fotoğrafçı Simon Emmett'in "Awakening"tasarımı

Tasarımcı Gary James McQueen ve fotoğrafçı Simon Emmett'in "Awakening" sergisi gibi diğer sergiler sizi sanal dünyanın daha da içine çekiyor. Bu enstallasyon modayı daha sürdürülebilir bir şekilde deneyimlemeyi amaçlayan bir dijital defiledir.

Geçen yıl, Japon mimar Sou Fujimoto, Landmark projesinin bir parçası olarak Medusa'yı yaratmak için teknoloji geliştiricisi Tin Drum ile birlikte çalıştı. Bu yerleştirme, fiziksel ve sanal dünyaları somut ve somut olmayan nesnelerin etkileşime girdiği bir mekanda harmanlıyor. Kurulumu deneyimlemek için ziyaretçiler "optik geçişli" kulaklıklar takıyor. Bu gözlüklerin şeffaf olduğu ve gerçek dünyaya bakışınızı engellemediği anlamına gelir. Bu proje  mimari ve doğa arasındaki ilişkiyi araştırıyor ve izleyicinin mekandaki hareketine bağlı olarak değişen ve gelişen işlevleri gerçekleştirmeyi hedefliyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)