​Hedefimiz Leed Gold Sertifikasını Yaşatabilmek

Grupama
Derya Demirok, Hüseyin Gül

Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda hizmet veren kurumumuzun merkez binasına LEED belgesini almamızın amacı; hem yaptıklarımızın resmi bir kurum tarafından doğrulandığının ispatı hem de çalışan arkadaşlarımıza daha sağlıklı bir binada çalışma imkanı tanımak…

Kurum kültürünüzdeki sürdürülebilirliğin öneminden ve neden LEED Sertifikası almak istediğinizden bahsedebilir misiniz?

Groupama Sigorta ülkemizde ve dünyada ilklerin uygulandığı bir sigorta şirketi. Türkiye’de sigorta şirketi olarak da LEED Sertifikası alan ilk şirketiz. Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda hizmet veren kurumumuzun merkez binasına LEED belgesini almamızın amacı; hem yaptıklarımızın resmi bir kurum tarafından doğrulandığının ispatı hem de çalışan arkadaşlarımıza daha sağlıklı bir binada çalışma imkanı tanımak...

Ayrıca böyle bir binada olmanın sağladığı çalışan motivasyonu da çok önemli...

LEED Sertifikası almak için danışman bir firmadan destek almamız gerekiyordu ve bu süreci yönetmemizde bize Erke Tasarım destek oldu. Fakat raporlamaları, teknik hizmetlerin hepsini dışarıdan yardım almadan kendimiz yaptık ki bu çalışmaları bizzat kendi bünyemizde yapmış olmamız da sürdürülebilir olmamızı sağlıyor.

Onun haricinde bu belgeyi aldıktan sonra bazı verilerin ölçülebilir ve tekrar raporlanabilir olması lazım, bu yılki hedeflerimizde onların da sürdürülebilir olduğunu belgelendirmek var. Hedefimiz belgeyi alıp bir kenara koymak değil, aldığımız belgeyi yaşatabilmek.

Bina mevcut bir binaydı ve iyileştirmelerle LEED Gold Sertifikası aldı. Ne gibi iyileştirmeler yaptınız?

Mevcut bir binaya böyle bir belge almak açıkcası çok daha zor ama biz çok uzun yıllardan beri bunun altyapısını hazırlıyorduk, bu yüzden yaşayan bir binaya bu sertifikayı almak bizi daha da mutlu etti. Baştan bazı şeyleri doğru yapmanın, lokasyon seçiminin ve hatta bir garajın ne kadar önemli olduğunu görüyorsunuz.

Büyük şehirlerin en büyük sorunu ulaşım, ulaşım enerjinin en fazla tüketildiği nokta, bireysel araç kullanımını engelleyebilmek için şu an otuz sekiz lokasyona servis ağımız var ve yaklaşık 400 personelin ulaşımını biz sağlıyoruz. Bu arkadaşlarımız işe geldiğinde daha enerjik geliyorlar, hem de salınım anlamında çevreye verilen zarar daha kontrollü olmuş oluyor. Onun haricinde şirket genelinde kullanılabilen elektrikli aracımız, bunun için bir elektrikli şarj istasyonumuz var. Isı Adası etkisi oluşturduk, garajlarımız gerçekten dolu ise dolu yazıyoruz. Şirketimiz hizmet sektöründe olmasına rağmen gün içerisinde çok fazla su harcanıyor, suyu kullanırken küçük değişikliklerle bile ne kadar avantaj sağlayabileceğimizi gördük ve bu farkındalığı hem binalarımıza hem çalışan arkadaşlarımızın evlerine kadar taşıdık.

Peki bu süreç yaşanırken iş yaşantısında bir engelleme oldu mu?

Tedarik aşamasında şirketleri seçerken yaptığı işi en layıkıyla yapan şirketleri seçtik, gerek mali denetim gerek çalıştırdığı insanların sosyal güvenlikleri gerekse kullandıkları materyaller anlamında hem doğa hem insan dostu hem de mali dostluğu sağlayan firmaları seçtik. Bu binaya gireli sekiz yıl oldu, buraya geldiğimizden beri LEED’in küçük küçük taşlarını koyduk, adım adım ilerlediğimiz için çok fazla zorlukla karşılaşmadık. Şartnamemizi daha oluştururken kriterlerimizi koyuyoruz ve uygun olmayan firmaları hiç görmüyoruz bile.

Biz LEED Sertifikasını aldıktan sonra Euro 6 motorlu araçlar çıktı; ama biz yine de bu araçlardan talep ettik ve yoğun olarak araçlarımız bu araçlarla değişecek. Servis araçlarımız için çalıştığımız şirket haliyle havaya karbondioksit salınımı yaptığı için bizim adımıza temaya ağaç dikti, bu bilinci onlara da aşılamaya çalışıyoruz ki çember daha sağlam oluşsun.

Bütün katları led aydınlatma ile yenilediniz, bununla yüzde kaç tasarruf yaptınız?

Yaptığınız masraf kendisini kurtarmış oluyor bu bir gerçek ve yıllık 42 bin TL tasarruf sağlamışız.

Şöyle de bir durum var, son günlerde yönetmelikler de bazı şeyleri zorunlu hale getiriyor yani sadece LEED Sertifikasının isteklerine hizmet etmiyor aynı zamanda iş güvenliği ve yangın yönetmeliğine de hizmet ediyor yani bunlar zincirin birer halkası.

Çalışanlarınız üzerinde ne gibi katkıları oldu?

Böyle bir binanın ulaşılamaz olmadığı bilincine ölçülebilir raporlamalar aracılığıyla vardılar. Sadece bu bina için değil genel olarak çevre bilincinin artmasında çok büyük faydası oldu. Çalışanların motivasyonları da daha yüksek, en basiti İstanbul şartlarında servislerinin olması bile enerjilerinin daha yüksek olmasını sağlıyor.

Groupama’nın başka şehirlerde ofisleri var mı? Peki o ofislerdeki çevre duyarlılığı nasıl?

Groupama’nın on bir adet bölge müdürlüğü var ve tüm ofislerin içinde aynı malzemeler kullanılıyor, yeni yapılan tüm ofislerimizde de tüm aydınlatmaları led aydınlatma ile değiştiriyoruz; ama tabi baktığınız zaman binalar kendimize ait binalar olmadığı için çok da fazla müdahale edemiyoruz.

Groupama diğer ofislerinde de çalışan ve iç mekan sağlığına, enerji ve su tasarrufuna önem veriyor. Ayrıca yemekhanelerimizde yağ tutucularımız var, hiç bir şekilde atık yağları kanalizasyona göndermiyoruz.

Büyük şehirlerin en büyük sorunu ulaşım, ulaşım enerjinin en fazla tüketildiği nokta, bireysel araç kullanımını engelleyebilmek için şu an otuz sekiz lokasyona servis ağımız var ve yaklaşık 400 personelin ulaşımını biz sağlıyoruz.

İç Mimari anlamda değişiklikler oldu mu?

Binanın mimarisine uygun olarak davrandık, cam önlerine odalar yapıp ışığın kesilmesine sebep olmadık, çok abartılı bir mimarimiz de yok. İç mimari anlamında aslında 2008 yılında ilk tadilata başladığımızda halıların antibakteriyel olmasına, perdelerin gün ışığından yararlanabilecek şekilde seçilmesine çok dikkat etmiştik, dolayısıyla onları değiştirmemize gerek kalmadı.

Diğer ofis malzemelerinin satınalmaları kapsamında ise kullandığımız dosyalar FSC Sertifikalı, şarj edilebilir piller kullanmaya özen gösteriyoruz. LEED kriterlerinde bunun belli bir oranı var ama biz elimizden geldiğince fazla kullanmaya çalışıyoruz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)