​En Önemli Beklentimiz Yasal Altyapıların Oluşturulması

Tgüb Başkan Yardımcısı
Levent Akgerman

ODTÜ İnşaat Mühendisliği tarafından yapılan çok katlı binalara yönelik araştırmada, gazbetonun temel maliyetlerinde % 22, betonarme maliyetlerinde % 8 tasarruf sağladığı belirlendi. ARGE çalışmaları hızlandıkça, elde edilen ürün geliştikçe bugüne kadar bildiklerimizin ötesinde bir noktaya doğru gidiyoruz. Avrupa’da doğan bir ürünü biz Türkiye’de geliştirerek Avrupa’nın özenerek izlediği bir yapıya dönüştürüyoruz.


Bu sene 25. kuruluş yıldönümünü kutlayan TGÜB’ün, bu geçen süreç içerisindeki yaşadığı gelişim ve değişimlerden, inşaat sektörüne sağladığı katkılardan bahsedebilir misiniz?

TGÜB, Türk Gazbeton sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla 1990 yılında kuruldu.Birlik üyesi firmalar, AKG, BTG, Nuh ve Türk Ytong olmak üzere 4 üye kuruluş ile 4 milyon metreküpe yakın gazbeton üretiyor.Bu rakamlarla ülkemizi Avrupa’nın lideri konumuna getiren üyeler, Türkiye genelinde 10 işletme ile faaliyet gösteriyorlar.

Türkiye “gazbetonla” 1960’larda tanıştı.90’ların başında TGÜB’ün kurulmasıyla, Avrupa Gazbeton Üreticileri Birliği yönetmeliğinde AB’ye aday ülkelerin de birliğe üye olabileceği maddesini getirterek 1994 yılında Avrupa Gazbeton Üreticileri Birliği’ne katıldık.

EAACA’ya (Avrupa Gazbeton Üreticileri Birliği) üye olmamızın ardından geçen 25 yılda, 50 milyon metreküp gazbeton üretip, bu gazbetonlarla da yaklaşık 4 milyon sağlıklı ve çağdaş yapının ortaya çıkmasını sağladık.

Gazbeton, teknolojik özellikleri çok yüksek ve devamlı gelişime açık bir ürün fakat bu özeliklerini yansıtması için bilinçli çalışmalar yürütülmesi gereken bir ürün, bu bağlamda TGÜB’ün gündeminde neler var, hedefleri neler?

Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği’nin gündeminde, gazbeton sektörünü geliştirecek çalışmalara ağırlık verilmesi en önemli yeri kaplıyor.Üye firmalarımız bugün mantolama malzemesi olarak kullanılabilen ısı yalıtım değeri yüksek yalıtım plakaları üretiyorlar.

TGÜB olarak üniversitelerle olan ARGE çalışmalarına odaklanıyoruz.Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile gazbeton malzemelerinin deprem karşısındaki davranışlarının bilimsel olarak ortaya koyan ortak ARGE çalışmasının sonuçlarını Kasım ayında TGÜB 25. Kuruluş Yılı İstanbul Etkinliğimizde sektör ve kamuoyu ile paylaştık.

Söz konusu çalışma, Avrupa Gazbeton Üreticileri Birliği tarafından da takip ediliyor.

TGÜB olarak, Avrupa Gazbeton Üreticileri Birliği’nde (EAACA) aktif rol alıyoruz.

TGÜB olarak önem verdiğimiz meselelerin başında yer alan TS 825 Isı Yalıtım Standardı %20 civarında bir iyileştirmeyi sağlıyor. İki yıl önce revize edilen ve henüz Resmi Gazete’de yayınlanamayan ve uygulamaya konulamayan standartın bir an evvel resmiyet kazanmasını diliyoruz.

25. yıl kutlamalarımıza EAACA üyesi ülkeler de davetliydi ve Avrupa Gazbeton Üreticileri Birliği’nin Teknik Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarını da bu vesileyle İstanbul’da gerçekleştirdik.

Sektörün öncü STK’larından biri olarak kurumsal sorumluluklarımızı da yerine getirme gayretindeyiz. TGÜB’ün 25. Yılı anısına, ülkemizde fotoğraf sanatı ve sanatçılarına katkıda bulunmak ve hayata renk katan yapılara dikkat çekmek amacıyla İstanbul Deniz Müzesi’nde “Fark Yaratan Yapılar” Fotoğraf Yarışması Sergisini düzenledik.

Sektörün gelişimine katkı sağlayacak seminerler düzenleyen bir STK olarak, 2016 yılında bu etkinliklerimizin sayısını arttırmayı hedefliyoruz.Sektörümüzün önde gelen ve bilgi platformu olarak kabul gören STK’larından biri olmaya devam edeceğiz.

Gazbeton yapı malzemeleri içerisinde yanmazlık özelliğiyle öne çıkan bir malzeme, bunun gibi yapıya, yükleniciye ve kullanıcıya hangi özellikleriyle ne gibi katkılar sağlıyor?

Gazbetonun A1 Sınıfı hiç yanmaz bir ürün olduğu artık sektörde neredeyse her paydaş grubu tarafından biliniyor, bu doğru.Gazbetonun yapıya, yükleniciye ve kullanıcıya sağladığı katkılar ise değerli üyelerimiz ve Birliğimizin çalışmaları ile daha çok bilinmeye başlandı.

En öne çıkan faydası ise sahip olduğu ısı yalıtım özelliği ile binalarda enerjinin verimli kullanılmasına sağladığı katkı.Yaklaşık % 50, hatta bazı bölgelerde daha bile fazla enerjinin verimli kullanılmasına katkı sağlıyor. Hafif bir yapı malzemesi olması nedeniyle, temel maliyetleri ve betonarme maliyetlerinde önemli tasarruf elde ediliyor.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği tarafından yapılan çok katlı binalara yönelik araştırmada, gazbetonun temel maliyetlerinde % 22, betonarme maliyetlerinde % 8 tasarruf sağladığı belirlendi.ARGE çalışmaları hızlandıkça, elde edilen ürün geliştikçe bugüne kadar bildiklerimizin ötesinde bir noktaya doğru gidiyoruz.Avrupa’da doğan bir ürünü biz Türkiye’de geliştirerek Avrupa’nın özenerek izlediği bir yapıya dönüştürüyoruz.

Kentsel dönüşüm sürecinde ülkemizdeki 6.5 milyon konutun 15 yıl içinde yeniden yapılması gerekiyor. Gerek yapı mevzuatımızın gerekse sağlıklı yapılaşma politikamızın olmamasından dolayı kentsel dönüşüm çalışmaları çok sağlıklı ilerlememekte.

Enerji kaynaklarının hızla tükendiği ve artan maliyetlerin tüketiciyi zor durumda bıraktığı günümüzde devletten ve kamu kuruluşlarından ne gibi beklentileriniz var?

En önemli beklentimiz geniş ve kapsayıcı bir yapı mevzuatı ile yasal alt yapının oluşturulması.Isı Yalıtım Yönetmeliği ile Yangın Yönetmeliği arasında bazı çelişen konuların çözümlenmesini, Deprem Yönetmeliğinde devam eden revizyon çalışmalarının neticelenmesini, su, ses ve rüzgar yalıtımı konularında yasal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz.

TGÜB olarak önem verdiğimiz meselelerin başında yer alan TS 825 Isı Yalıtım Standardı %20 civarında bir iyileştirmeyi sağlıyor.

İki yıl önce revize edilen ve henüz Resmi Gazete’de yayınlanamayan ve uygulamaya konulamayan standartın bir an evvel resmiyet kazanmasını diliyoruz.

Kentsel dönüşüm sürecinde yapı malzemesinin seçimi çok önemli, sizce geleceğe sağlıklı bir çevre bırakmak için nasıl seçimler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli?

Kentsel dönüşüm sürecinde ülkemizdeki 6.5 milyon konutun 15 yıl içinde yeniden yapılması gerekiyor. Gerek yapı mevzuatımızın gerekse sağlıklı yapılaşma politikamızın olmamasından dolayı kentsel dönüşüm çalışmaları çok sağlıklı ilerlememekte.Bu nedenle ilerleyen yıllarda yeni bir kentsel dönüşüm aşamasına daha ihtiyaç duyabiliriz.

Kent Yönetimlerine de bu vesileyle çağrıda bulunmak isterim; henüz kentsel dönüşümün yeni yeni filizlenmeye başladığı kentlerde dönüşüm projelerinin konunun tüm tarafları ile çalışılarak harekete geçilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Kent Yönetimleri’nin konuya ayrı bir önem göstererek eğilmesini diliyoruz.

Bu süreç belki en uzun ve en zor gibi görünen süreç ancak bu kısmı doğru kurgulayan kentler ve semtler en kazançlı çıkanlar olacak.

Son olarak gazbeton sektörü ile ilgili gelecek öngörülerinizi alabilir miyiz?

Gazbetonun sahip olduğu üstün özellikleri ile her geçen gün daha çok tercih edilen ve kullanılan bir malzeme olacağına inanıyorum. Gazbeton ürün olarak üzerinde çok fazla değişim/yenileme vb. ARGE yapılamayacağı sanılan bir yapı malzemesi olarak biliniyordu ancak bugün üyelerimizin yenilikçi ARGE çalışmaları ile çok ileri noktalara doğru ilerliyoruz.Birlik olarak çıkan neticelerden oldukça memnunuz.

Gazbeton sektörü, diğer sektörlere örnek olarak gelişmeye ve büyümeye devam edecek.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)