Türk Ormanları Karbon Temizlemede Geçer Not Alabildi mi?

Türkiye’nin Ulusal Sera Gazı Envanter Raporu’nun sonuçlarına göre; Türkiye’deki ormanlar yıllık 51.1 milyon tonluk sera gazı azaltım miktarı ile gelişmiş ülkeler içerisinde ABD, Rusya ve Japonya’nın ardından dördüncü sırada yer aldı.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Ormanlar ve Arazi Kullanım Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kapsamında Türkiye raporuyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu;

"Ormancılık sektörüne desteğin artırılması ile iklim değişikliğiyle daha güçlü mücadele edebiliriz.”

Prof. Dr. Yusuf Serengil rapora göre 2013 yılı itibarıyla 21.9 milyon hektara çıkan Türkiye’deki orman alanlarının karbon tutma kapasitesinin tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktığını açıkladı. Prof. Dr. Serengil, Türkiye’deki ormanların iklim değişikliği ile mücadele kapasitesini daha da artırmanın mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin orman karnesinde notunun şu anda ‘iyi’ olduğunu söyleyebiliriz; ancak bunu ‘pekiyi’ yapmak da elimizde.

“Bir orman ekosistemi hektar başına 350 ton CO2 eşdeğerine kadar karbon tutabilmektedir."

Hem dünyanın hem de Türkiye’nin daha fazla yeşil bir doğaya ihtiyaç olduğunu belirten Serengil, iklim değişikliği ile mücadeleye destek vermek isteyen özel sektör kuruluşları için bu iyi bir olasılık olarak görülmektedir. Bu mücadele beraberinde, orman yetiştirerek biyoçeşitliliği korumak, su üretimini iyileştirmek, yaban hayatı desteklemek, istihdam oluşturmak gibi birçok pozitif katkıyı da sağlayacaktır” diye konuştu.

Türkiye’nin orman karnesi III. İstanbul Karbon Zirvesi’nde değerlendirilecek

SÜT-D tarafından İTÜ ev sahipliğinde, İTÜ Arı Teknokent ve İTÜNOVA TTO desteğinde 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan 3. İstanbul Karbon Zirvesi’nde sera gazı azaltımına yönelik politikaların değerlendirileceğini belirten Prof. Dr. Serengil, ormanların sera gazı azaltımındaki rolünün de özel bir oturumda tartışılacağını sözlerine ekledi. Serengil, Türkiye’nin yanı sıra dünyadan önemli uzmanların da katılacağı Zirve’nin bu konuya ilgi duyanlar için büyük bir fırsat olduğunun da altını çizdi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)