​“Sıfıra Yakın Enerji Harcayan Binalar İçin Hazırlanıyoruz”

AKG Gazbeton Genel Müdürü
Ali Şükrü Kahyaoğlu

Avrupa, 2020 yılı sonuna kadar tüm yeni binaları sıfıra yakın enerji harcayan binalar olacak şekilde tasarlıyor. Türkiye’nin en büyük gazbeton üreticilerinden biri olan AKG Gazbeton İşletmeleri, tüm üretim ve AR-GE süreçlerini 2016 yılında daha da geliştirip, bu trendin en önemli oyuncularından biri olmaya hazırlanıyor.

Avrupa Gazbeton Birliği’nin, “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Avrupa Raporu”nda belirtilen hedeflerin gerçekleşmesi için gazbetonun en ideal yapı malzemesi olduğunu duyurmasının ardından, Türkiye’nin önde gelen gazbeton üreticilerinden AKG Gazbeton, bu yöndeki çalışmalarını 2016 yılında daha da artıracak. “Pasif Bina” ya da “Sıfıra Yakın Enerji Harcayan Bina” olarak adlandırılan “Nzeb” Avrupa’nın gündeminde her geçen gün daha fazla yer alırken, Türkiye olarak bu gelişmelerin dışında kalamayacağımızı belirten AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, “AKG Gazbeton olarak biz tüm üretim ve ARGE süreçlerimizde ürünlerimizin, Nzeb projelere daha fazla katkı sağlaması yönünde çalışıyoruz. Geniş yurt dışı distribütör ağımızla başta Avrupa olmak üzere, dünyanın 20’den fazla ülkesine ihracat yapıyoruz. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında, gelecek dönemde önemi artacak Nzeb projeler için işbirliklerine başladık” dedi.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Nzeb kavramı giderek yaygınlaşacak

Kahyaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa Gazbeton Birliği’nin önemle altını çizdiği özellikleriyle Nzeb projeler için en ideal yapı malzemesi olarak konumlanan gazbeton, ısı köprüleri oluşturarak enerjinin homojen şekilde binada yayılmasını sağlıyor. Sahip olduğu düşük U değerleriyle ve gözenekli yapısıyla binadaki ısı kaybını dengeleyerek bina içindeki nem ve rutubet kontrolünü sağlamasıyla ortamın havasını yumuşatıyor. Gazbetonun bugün olduğu gibi geleceğin de yapı malzemesi olacağını ve Türkiye’de önümüzdeki beş yıl içinde Nzeb kavramının giderek yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, atıkların değerlendirilmesi, yeşil bina projelerinin yaygınlaşması, sürdürülebilirlik kavramının hayatın her aşamasına yerleşmesi ile günümüzde, sıfıra yakın enerji harcayan bina kavramı giderek önem kazanıyor.”

AKG Gazbeton İşletmeleri’nin bu yönde attığı adımlara da değinen Kahyaoğlu, “Kaynakların Verimli Kullanılması ilkesiyle üretim süreçlerinde attığımız adımlarla ve yenilenen AR-GE yapımızla biz kendimizi başta ülkemiz ve Avrupa olmak üzere dünyanın her yerindeki Nzeb projeleri için hazırlıyoruz. Bu yaklaşımımız ile hem kurumsal gelişimimizi hem de sürdürülebilir üretimimizi uyum içinde daha da ileriye taşıyacağız,” diye ekledi.

Enerjinin Verimli Kullanılmasında AKG Gazbeton Farkı

Enerji Tasarrufu yerine Enerjinin Verimli Kullanılması bakış açısıyla üretim ve yönetim süreçlerine yön verdiklerinin de altını çizen Kahyaoğlu, “Üretim süreçlerimizde kaynakları daha verimli kullanarak bir yılda karbon salınımını 1860 ton azalttık, yıllık 2200 ton suyu geri kazandık, ürün geri dönüşümünde ise %61 iyileşme sağladık. Ürünlerimiz için 2013 yılında yaptırdığımız ‘Ürün Yaşam Döngüsü Analizi’ni (LCA), 2016 yılında ‘Kurumsal Sürdürülebilirlik Yaşam Döngüsü Analizi’ (O-LCA) ile daha da ileri boyuta taşıyacağız ve bu alanda Türkiye’yi Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’nde temsil edeceğiz. Kurumsal performansımızın yanı sıra, ürün performansı ile de Nzeb projelerde tercih edilen yapı malzemesi olan AKG Gazbeton ürünleri, enerjinin verimli kullanılmasına önemli katkılar sağlıyor. Gazbeton ile inşa edilen bir binada yıllık ısınma ve soğutma için harcanan enerjinin verimli kullanılmasını sağlayan ürün özelliklerimizle enerji maliyetleri yarı yarıya düşüyor,” diye konuştu.

Vendeka Bilişim Merkezi, Genel Müdürlük Binası’nda AKG Gazbeton’u tercih etti

Kahyaoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “SEPEV üyesi olan AKG Gazbeton İşletmeleri, ülkemizde Pasif Bina projelerinin artmasını destekliyor. Hacettepe Teknokent içinde yer alan Türkiye’nin ilk Pasif Bina Adayı Projesi Vendeka Bilişim Merkezi, projede AKG Gazbeton ürünlerini tercih etti.”


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)