​Gazbeton Hafif Masif Çevre Dostu

AKG Gazbeton Sponsorluğunda hazırlanmıştır.

Gazbeton; masif yapı malzemeleri arasında ağırlık açısından en hafif yapı malzemelerinden bir tanesidir ve milyonlarca küçük hava boşluğuna rağmen oldukça dayanıklıdır. Ağırlığının az olması, nakliye ve uygulamada kolaylık sağladığı gibi, statik açıdan da malzeme ve yük tasarrufunda oldukça ekonomik konstrüksiyona izin vermektedir.

Gazbeton; silisli kum (kuvarsit), çimento, kireç, alüminyum tozu ve suyun karışımıyla oluşturulan harcın, basınçlı buhar altında sertleştirilmesiyle elde edilen hafif ve gözenekli bir yapı elemanıdır. Donatılı elemanların çelik hasırları, kaynak makinelerinde punto yapılarak önceden hazırlanır. Hazırlanmış olan bu çelik hasırlar bitümle kaplanıp kalıplara monte edilerek döküm işlemi yapılır.


Sanayileşme öncesinin premodern olarak adlandırılan dünyasında, ürün ile süreç teknolojisinin içerdiği ilişkiler arasında bir uyum ve bütünlük vardı. Bu bütünlük; yapı malzemesi, yapım tekniği ve yapım örgütlenmesinin, belirli bir alışkanlık, deneyim ve bilgiyle tekrarlanması, bir başka deyişle, kayda değer bir değişime uğramadan kuşaktan kuşağa aktarılması sonucunda ortaya çıkmış olan uyum ve bütünlüktü. Toplu konut olgusunun doğuşu 19.yy.da Endüstri Devrimi’ne rastlamaktadır. Endüstrileşme ile birlikte hızlı bir kentleşme ve konut sorununun ortaya çıktığını biliyoruz. Bu da 20.yy’da toplumun konut ihtiyacının giderilmesi için daha çok sayıda konutun daha hızlı ve ekonomik üretilmesini zorunlu kılmıştı.

Bu dönüşümler her şeyden önce olağan dışı bir konut ihtiyacına işaret ediyordu. Sözü edilen nüfus artışının ve yoğunlaşmasının odakları olan kentlerin; ne mevcut konut stokları ne geleneksel konut üretim ve bölüşüm mekanizmaları ne de yönetim kurumları, bu ölçüdeki bir gereksinime yanıt verebilecek durumda değildi. Bu nedenle de, gelişmiş ülkelerde konut üretimi; üretim sistemi kavramı içinde ele alınıp üretim sisteminin tümüyle planlanması, programlanması, örgütlenmesi ve denetlenmesi ile gerçekleştirilmişti.

İnsanların yapı ihtiyacının her geçen gün artması ile birlikte inşaat sektöründe; daha az işgücüyle, daha kısa sürede, daha kaliteli ve daha az maliyetli yapı üretimi yapabilmek için yapım sürecinin çeşitli aşamalarında endüstriyel teknik ve yöntemlerinin kullanımını zorunlu hale geldi.

Gazbeton; ısı yalıtımına ilişkin yönetmelik ve standartların tüm isteklerini ek bir ısı yalıtım malzemesine gerek kalmadan tek başına sağlamakta, böylece pek çok yapı fiziği sorunu da ortadan kalkmaktadır.

Yapı endüstrileşmesi ve ham maddelerin bitmiş ürüne geçiş sürecinde; ürün, işçilik ve süre çok önemlidir. Bunun sonucu olarak da 20. yy’ın ilk çeyreğinde, endüstriyel alanda ilerlemiş toplumlarda, çağdaş insanın yaşam biçimine uygun konut üretimine geçilmesinde gazbetonun büyük katkısı vardır.

Gazbeton; masif yapı malzemeleri arasında ağırlık açısından en hafif yapı malzemelerinden bir tanesidir ve milyonlarca küçük hava boşluğuna rağmen oldukça dayanıklıdır. Ağırlığının az olması, nakliye ve uygulamada kolaylık sağladığı gibi, statik açıdan da malzeme ve yük tasarrufunda oldukça ekonomik konstrüksiyona izin vermektedir. Standartlaştırılmış farklı boyutları bulunan gazbeton bu sayede her çeşit yapıda kullanıma uygundur.

Çok uygun ısı yalıtım özelliklerine sahip bir yapı malzemesi olan gazbeton, bünyesinde yer alan küçük gözenekler içinde hapsedilmiş hava sayesinde etkin ısı yalıtım özelliği gösterir, bu da CO2 yayılımını oldukça aza indirgemektedir. Gazbeton; ısı yalıtımına ilişkin yönetmelik ve standartların tüm isteklerini ek bir ısı yalıtım malzemesine gerek kalmadan tek başına sağlamakta, böylece pek çok yapı fiziği sorunu da ortadan kalkmaktadır.

Gazbeton yapı malzemesi çevreye karşı uyumludur. Ham madde olarak doğada fazlaca bulunan kuvarsit kumu, kireç, çimento ve su; gözenek oluşumu için de ince taneli metalik alüminyum kullanılmaktadır. Üretim şeklinden dolayı, ortaya çıkan malzeme atıkları üretim dolaşımına geri dönmekte ya da başka ürün şeklinde, örneğin granül tanecikleri olarak tekrar işlenmekte ve bu süreçlerde atık su ortaya çıkmamaktadır. Bu sayede gazbeton üreten fabrikalar yenilenebilir olma sürecinde her zaman bir adım öndedir.

Gazbeton yapı malzemesi ve yapı elemanları çevreyi tahrip eden maddeler üretmezler. Bu malzemeyle inşa edilen yapılarda çok daha az yakıt ve enerji kullanımıyla iç mekanlar ısıtılıp soğutulur. Sonuç olarak gazbeton üretimi, uygulaması ve kullanımı süresince insanın ve çevrenin yanında olan, yeşil ve dürüst bir yapı malzemesidir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)