Cam Duvar Prototipi İle Transparanlığın Tektoniği

Cristina Parreño tarafından tasarlanan cam duvar Parreño’nun “Transparanlığın Tektoniği” adını verdiği, “resmi tasarım, mekânsal algı, strüktürel yeterlilik ve fabrikasyon sistemler arasındaki ilişkiyi incelemek” üzere hazırladığı bir seri prototipten ilki.

Duvar” adı verilen bu yeni, kendi kendine yetebilen cam cephe, mimar ve MIT’de öğretim görevlisi olan Cristina Parreño tarafından yaratıldı. Tasarım, Parreño’nun “Transparanlığın Tektoniği” adını verdiği, “resmi tasarım, mekânsal algı, strüktürel yeterlilik ve fabrikasyon sistemleri arasındaki ilişkiyi incelemek” üzere hazırladığı bir seri prototipten ilki.

Neredeyse tamamen cam ile çalışılırak hazırlanan “Transparanlığın Tektoniği” serisindeki her prototip, “yeni birleştirme, doğrama ve dengeleme yöntemleri ve olanakları” gerektirmekteyken, duvar; camın kompresif gücüne dayanarak cama özgü mekânsal ve görsel bir deneyim yaşatmakta.

“Camın tek bir malzeme olarak kullanımı algı, mahremiyet, transparanlık, ışık ve opaklık gibi sorunlara değinmektedir” diyen Parreño, bu tasarımla başka diğer kompresif malzemeler ile mümkün olmayan bir ışık-yapı ilişkisi vurguluyor.

Mimarlar: Cristina Parreño Architecture
Yer: CambridgeA.B.D.
Fotoğraflar: Jane Messinger, John Horner, Cristina Parreño Architecture’un izni ile

“Camın tek bir malzeme olarak kullanımı algı, mahremiyet, transparanlık, ışık ve opaklık gibi sorunlara değinmektedir.”

Yapının derinliği ve biçimi, hem aralıkların belirgin şekilleri hem de ışığın yapısal unsurlardan geçiş yöntemi ile, bakıldığı açıya göre aynı zamanda birden fazla izlenim sunabilmekte. Şu anda MIT’deki Uluslararası Tasarım Merkezi’nde gösterimde olan Duvar, Parreño’nun “Transparanlığın Tektoniği” projesi ilerledikçe diğer prototipler ile birleşecek.

Çalışmaya sonradan dahil olan ve MIT’de Mimari üzerine yüksek lisans yapan Sixto Cordero projeyi şöyle tarif ediyor: “Ben projeye gelişim sonrası ve üretim aşamalarında dahil oldum. Proje serisinin hedefleri, duvar en başta olmak üzere, camın yapı içindeki yapısal özelliklerinin bir ifadesi. Cam, en temel haliyle oldukça güçlü olduğu için, çeşitli geometrik şekillerinin yapısal analizleri kendi kendine yetebilen camdan bir yapı sürecine başlayabilme amacıyla yapılmıştır.”





Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)