Mimarlar, Libart İle Yaratıcılığını İfade Edebiliyor


Lou & Tanis EVİ, Denver - COLORADO
Mimar: Robert R. Larsen

Robert R. Larsen, tasarım kriterlerine uyum sağlarken yaratıcılığını ifade etmesine izin veren, hareketli kapatma sistemleri ile sıradışı tasarımlara imza atıyor. Larsen; “Libart’ın hareketli sistemleri ile gerçekten eğlenceli ve çeşitli projelerde yaratıcılığımı ifade edebilme imkânı buldum”diyor...

Robert R. Larsen’in tasarımları ağırlıklı olarak özel konut projelerini yeniden modelleme ve eklemelere odaklanmaktadır. Çalışmalarının üçüncü odağını ise; özel tasarım pervaz, lambri, barlar, şömine ve eğlence alanları gibi ihtiyaca yönelik iç mimari tasarımlar oluşturuyor. Larsen, problem çözmeyi gerçekten çok seviyor ve tasarımlarının çoğunu da olağandışı teknik sorunların üstesinden geldiği projeler oluşturuyor. 

Denver’da yaşayan Lou & Tanis çifti arka bahçelerinin muhteşem manzarasını değerlendirmek için 2012 yılında; hem açık hem de kapalı havuz olarak kullanılabilen bir havuzu da içeren, 4 milyon dolarlık bir cennet yaratması için mimar Robert R. Larsen ile iletişime geçti. 

Robert’in kırk yıllık mimarlık deneyimine rağmen, projenin sadece boyutu bile tasarımda çok ciddi sorunlar ortaya koymaya yeterliydi ancak Denver’da Colorado Rocky Dağları’na bakan bu ev tam da Larsen’in tarzına uygun bir projeydi...  

Larsen’in şaşırtıcı tasarımının ana unsurları; geniş, yukarı seviye bir güverteden tekerlekli sandalye ile erişilebilir bir havuza bakan, binaya yaslı, içe geçebilen bir yapı ile kapanacak bir eğlence alanı içeriyor. Bu alan, 250 m2’lik iklim kontrollü bir alan olacaktı ve Libart’ın ülke içinde daha önce yaptığı diğer bütün yaslı yapılardan çok daha büyüktü! Dahası, yapının yıllık 150 cm’yi bulan kar yağışına dayanabilmesi ve Colorado’nun sert geçen kışlarında dahi alanın kullanılabilir olması için yeterli korumayı sağlayacak unsurlara sahip olması gerekiyordu.

“Libart bana gerçekten eğlenceli ve çeşitli projelerde çalışma imkânı verdi, bu yolla yaratıcılığımı ifade edebilme imkânı buldum diyebilirim.”

Arka bahçeyi geliştirmeniz için sizden bir takım beklentiler oldu, müşterilerinizin size verdiği üç ana tasarım kıstası neydi?

Lou & Tanis çifti yıl boyunca yüzebilmek aynı zamanda da havuzda istedikleri zaman Colorado’nun mükemmel gökyüzünü görebilmek istiyorlardı. Ayrıca batı yönündeki önü açık dağ manzarasını da bölmek istemiyorlardı. Buna ek olarak, havuz ve ev arasında, gelen misafirleri eğlendirebilecekleri üst seviye bir güverte de istediler. Bu güverte yalnızca üstteki boşluğu açmamakta, aynı zamanda aşağıdaki boşluğu da kapatmaktaydı.

Kapatma sistemini seçme süreci nasıl gerçekleşti? Libart’ı tercih etme sebebiniz nedir?

Proje için görüşmeye davet edildiğimde ilk aklıma gelen şey, daha önceden evinin içindeki avluyu içe geçebilir bir cam çatı ile kapatmak isteyen başka bir müşteri için yaptığım şematik tasarım oldu. O proje için araştırma yaparken internette Libart’ı bulmuştum ve müşteriye Libart hareketli kapatma sistemini önermiştim. Yeni havuz ve güverte projesi için görüşmeye gittiğimde bu sefer müşteri internetten Libart’ı bulmuştu ve bir nevi ikimiz de aynı noktaya vardığımız için aramızda bir anda bağ oluştu. Libart tam olarak istediğimiz türde bir kapatmayı yapan tek firma gibi görünüyordu.

Arka bahçenin tasarımını geliştirirken Libart genel olarak ne gibi bir katkı sağladı?

Libart, bu içe geçebilir kapatma projesinin ana unsurlarından biri. İnsanlar genel olarak güzel yüzme havuzları görmeye alışıklar ancak Libart kapatma sistemi bu projeyi gerçekten eşsiz kılıyor. Bitmiş projeyi ilk gördüklerinde insanlar gerçekten gözlerine inanamadılar!

Libart’ın kapatma sistemi bir yandan ev sahiplerine ihtiyaç duydukları esneklik ve yaşanabilirliği sağlarken, diğer yandan havuzu hem kışın konfor içinde hem de havanın güzel olduğu zamanlarda açık havada kullanabilme imkanı sağlıyor. 

AÇIKHAVA YAŞAM TRENDİ VE İÇE GEÇEN MİMARİ

“İçe geçen mimari” hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tabii ki her proje içe geçen bir çatı ya da içe geçen bir duvar için uygun olmayabilir ancak doğru durumlar ve kullanımlarda mimarların ve müşterilerin evlerinin içini ışığa ve temiz havaya açmak için içe geçen kapatmaları kullanabiliyor olması oldukça güzel.

Bu iç/dış trendi sizce kaybolacak mı?

Bu türde içe geçen yapılara olan ilginin ortadan kaybolacağını düşünemiyorum. Libart’ın ürettiği geniş çapta kullanılabilir kapatmalar haricinde genişleyen sürgülü yapılar ve duvarları ortadan kaldırıp içeriyi dertsiz tasasız olarak dışarıya açan katlanan kapılar gibi bir sürü proje görebiliyoruz. Bu yüzden gelecek tasarımlarda bu ve benzeri özellikleri daha da fazla göreceğimizi düşünüyorum.

Libart çalışmalarınızda sizin için bir şeyler değiştirdi mi?

Libart bana gerçekten eğlenceli ve çeşitli projelerde çalışma imkânı verdi, bu yolla yaratıcılığımı ifade edebilme imkânı buldum diyebilirim.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)