İş GYO Manzara Adalar Projesi Leed Sertifikasyon Süreci

Ömer Moltay, Mimta EcoYapı

LEED Danışmanı:  Mimta EcoYapı, LEED Proven Provider
Bina Enerji Modellemesi: Sefa Şahin, Mimta EcoYapı
Elektromekanik Yüklenici: Arma Elektropanç
Mekanik Tasarım: Dinamik Mühendislik
Elektrik Tasarım: Enmar Mühendislik
Cephe Danışmanı: CWG Danışmanlık
Peyzaj Tasarımı: DS Mimarlık

İŞ GYO tarafından geliştirilen ve sürdürülebilirlik danışmanlığı LEED Proven Provider Mimta EcoYapı tarafından gerçekleştirilen Manzara Adalar projesi, üç adet Konut bloğu (toplam 975 daire), iki adet Ofis bloğu ve Çarşı bloklarından oluşmaktadır. Toplam kapalı inşaat alanı 317.402 m2 olan projenin konsept tasarımı Perkins Eastman firması tarafından gerçekleştirilmiş, mimari uygulama ise DOME Mimarlık tarafından üstlenilmiştir. Kartal’da yer alan ve otobüs park yeri olarak kullanılan bir arazide inşa edilen proje, LEED sertifikası kriterlerine uygun şekilde projelendirilmiş ve inşa edilmektedir.

LEED sertifikasyon sürecinin 2014 senesinde başladığı proje, US Green Building Council tarafından sunulan ve daha önce 42 Maslak gibi projelerde uygulanan Kampüs yaklaşımı ile sertifikalandırılacaktır. Bu yaklaşımda projenin genelinde değerlendirilebilen kriterler ayrı bir LEED başvurusuna konu olacaklar, bina bazında değerlendirilen kriterler ise binaların kendi LEED başvurularında yer alacaklardır. Örneğin toplu taşıma ile ilgili kriterler, peyzaj tasarımı ile ilgili kriterler genel başvuruda yer almakta, binaların enerji performansı ile ilgili kriterler ise bina başvurularında yer almaktadırlar. Projede başvurulan yaklaşık 35 LEED kriterinin 10 tanesi genel başvuru kapsamında bulunmaktadır. Konut binalarının LEED-NC (New Construction) v2009 sistemi ile, ofis binalarının ise LEED-CS (Core and Shell) v2009 sistemi ile sertifikalandırılması uygun görülmüştür.

Projenin enerji modellemesi çalışmaları LEED tasarım başvurusuna yönelik olarak tamamlanmıştır ve ön aşamada hedeflenen puanın daha üzerinde puan alınmıştır. Bir sonraki aşamada bina çatılarında yer alan fotovoltaik sistemlerin modellenmesi, henüz tasarımı yapılmamış dış aydınlatma gibi konuların modellenmesi söz konusu olacaktır. eQuest yazılımı ile gerçekleştirilen modelleme çalışmaları, ana yüklenici tarafından mekanik ve elektrik ekipmanlarının satın almaları yapıldıkça bu ekipmanların teknik özellikle güncellenmektedir.

Benzer şekilde projenin yağmur suyu akış simülasyonu yapılmış ve arazinin eski duruma göre yağmur suyu akışlarını ne kadar fazla oranda azalttığı hesaplanmıştır. Binalar kapsamında tüketilen şebeke suyu hesapları ise ana yüklenicinin satın alma onayı aldığı armatür ve vitrifiyeler kullanılarak yapılmıştır. Tüm tasarım dokümanlarının LEED kriterleri doğrultusunda hazırlandığı projede, inşaat ve devreye alma süreçleri ile ilgili kriterler de inşaat şartnameleri yoluyla ana yükleniciye aktarılmıştır. Ana yüklenici kapsamında LEED ile ilgili sorumluluklar düzenli olarak yapılan toplantılar ve raporlamalar yoluyla teyit edilmektedirler. Projede kullanılan inşaat malzemelerinin sürdürülebilir özelliklerinin belgelenmesi amacıyla üretici firmalardan malzeme onay süreçlerinde LEED sertifikasyonuna uygun formatta bilgiler temin edilmektedir. Şantiye sahasında alınan önlemler LEED başvuru dokümantasyonun bir parçası olarak nihai LEED başvurusu ile sertifikasyon kurumuna yollanacaklardır.




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)