​Bitkilendirilmiş Yeşil Çatı Uygulama Kuralları ve Faydaları​

Ülkemizde daha çok bir pazarlama argümanı olarak kullanılsa da, bitkilendirilmiş yeşil çatılar dünya üzerinde yatırımcı ve tüketicinin tercihinin ötesinde, bir kent politikası olarak benimsenmiştir.

Günümüzde projelerin çevresel, görsel zenginliğini tamamlayan ve benzer yapılardan ayıran en önemli argümanlardan biri peyzaj alanlarındaki uygulamalardır. Geçmişte ağırlıklı olarak arazi toprağı üzerinde yapılan peyzaj çalışmaları bugün artan ihtiyaçlar ve proje alanındaki her bir m²’nin değerlendirilmesi amacıyla yer altına alınan otoparkların üzerinde veya yine kat bahçesi o larak dizayn edilmiş; altta yaşam ve kullanım alanı olan bina teraslarında bahçe çatılar olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Bitkilendirilmiş yeşil çatıların bize faydası nedir, neden tercih etmeliyiz?

Yağmur suyunu kullanarak yeşil örtüye dönüştürdüğünden, fazla drenaj yoğunluğunu azaltır, atık şebeke su yükü hafifler.

Hava kirliliğini ve havadaki toz partikülünü azaltır. Yeşil örtüsü daha az olan bölgelerde yapılan testlerde görülmüştür ki yeşili yoğun olan bölgelere oranla toz partikülü miktarı 3-7 kat arası daha fazladır.

Oksijen üretimi artar, buhar geçirimi yüksektir. Nefes aldığımız hava kalitesini yükseltir, doğal olarak karbon salınımını azaltır.

Yüksek izolasyon değeri olan, ısı radyasyonu yapmayan yapısı ile şehirlerdeki ısı ada oluşumu etkisini azaltır. Bunun sonucu ısıtma ve soğutma giderlerini düşürür, kentsel konforu yükseltir.

Gürültüyü emerek, kentsel boyutta ses izolasyonu sağlar.

Sera gazlarını yok eder, yağmur suyuna havadan karışan ağır metalleri toprak içerinde tutarak arındırır.

Geri dönüşümlü bir malzemedir, uygulanmasında düşük enerji kullanılır ve insan gücü yeterlidir.

Hafriyat aşamasında kaybedilen doğal toprağı içeriğine katılan özel karışımlar ile bitki toprağı olarak geri kazandırır. 

Dünya üzerindeki biyolojik çeşitliliğin ve kentsel tarımın artmasına katkıda bulunur.

Tasarım ve estetik zenginliği yüksek, yeşil ile bütünleşmiş mimari konseptler oluşturur.

Yapıyı U.V. ışınlarından, çatıyı ve taşıyıcı konstrüksiyonu mekanik hasarlardan korur. 

Yapının yangın korunumunu yeşil alanlar ile en üst düzeyde sağlar.

Bitkilendirilmiş Yeşil çatı uygulamalarında en önemli kriteri yüksek İzolasyon değeri olarak tanımladığımız su yalıtım katmanları teşkil eder. Üstteki tamamlayıcı yeşil çatı katmanları, bitkilendirme çeşitliliği ve toprak kalınlığı alttaki statik yükü etkileyeceği üzere değişkenlik gösterebilir. Kısacası bitkilendirilmiş yeşil çatı uygulamasında seçilecek yalıtım malzemeleri  için daha seçici ve bilinçli olmalıyız, 2 kere düşünmeliyiz. BTM olarak 90’lı yılların başından beri yeşil çatılar için ürettiğimiz kök tutma özelliğine sahip Botanik serisi bitümlü örtüleri, DIN 4062 belgesi ile uygulamacı bayilerimizle pek çok projede geleneksel yöntemle yani çakıl kullanarak uyguluyorduk. 2014 yılında BTM bir ilki daha gerçekleştirerek; ürettiği bitki köklerine dayanıklı su yalıtım örtüsü ile TS EN 13948 CE kalite belgesine sahip oldu. 2 yıl Almanya ‘da WEIHENSTEPHAN-TRIESDORF Üniversitesi’nde zorlu kök bitkilerine karşı yapılan testten zarar görmeden çıkan Elastobit PE4 Botanik ürünü ile BTM, Türkiye’de TS EN 13948 belgesine sahip olan ilk firma olarak prestijli projelerin tercihi olmuştur. Botanik ürün grubumuzda ayrıca kök tutucu kullanmaya gerek olmadığı için malzeme ve işçilikten tasarruf sağlanmaktadır.

Örtü tipi malzemeler ile su yalıtımı yapılmadığı yani likit, sürme, püskürtme su yalıtım malzemesi tercih edildiği takdirde; su yalıtımın hemen üzerine ve nem tutucu keçenin altına gelecek şekilde düşük yoğunluklu polietilenden  ( LDPE ) imal edilen BTM Green kök tutucu folyo ile su yalıtım katmanı bitki köklerine karşı koruma altına alınır. 

Çatı bahçesi uygulamalarında dikkat edilecek hususlar; 

Mimari proje aşamasında bahçe çatının bina statiğine getireceği yük miktarı hesaplanarak, detaya uygun bir katmanlaşma düşünülmelidir.

Projenin peyzaj danışmanlığını yapacak firmanın ön görüleri ile uygulama şartnamesi oluşturulmalıdır. 

Yapılacak yeşillendirme türüne göre sistem bileşenleri seçilmelidir. 

Malzeme tedarikçisi, üreticisi, uygulamayı yapacak yalıtım ekibi ve uzman peyzaj mimari ofisinin mutlaka koordineli çalışması gerekmektedir. 

Uygulamada en önemli husus yalıtımın düzgün ve bitki köklerine dayanıklı sertifikalı ürünler ile standartlara uygun olarak yapılmasıdır.

Bitkilendirilmiş yeşil çatı sistem bileşenlerinde gerekli bindirme payları yapılarak ürünlerin düzgün serilmesi de sistemin doğru çalışması açısından önem taşımaktadır.

Sistem bileşenleri uygulandıktan sonra ürünler uzun süre açıkta bırakılmamalıdır. En azından hafifletilmiş toprak katmanı serilerek bitkilendirmeye hazır bir zemin oluşturulmalıdır. 

Projelerinizde bahçe çatılara hayat vermek için BTM teknik ekibine danışmaktan çekinmeyiniz.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)