Feng Shui ile LEED Gold Sertifikalı Workinn Otel

Otel Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinin kümelendiği Gebze ve Tuzla'nın tam kalbinde konumlanan WORKINN Otel, 26 Ağustos tarihinde iş dünyasında kapılarını açtı. WORKINN Otel aynı zamanda sanayi bölgesinde açılan ilk HIP İş Oteli.

Mimari tasarımı Feng Shui öğretileriyle oluşturulan, LEED Gold sertifikalı Workinn Hotel, bir sanayi bölgesinde açılan ilk HIP iş oteli olma özelliğini taşıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı ve TEM otoyoluna yakınlığı ile çok rahat ulaşılabilir bir noktada konumlanan otel, bir yandan çalışırken bir yandan günlük hayatından ödün vermek istemeyen konuklar için çevreci, dingin, konforlu ve sanat dostu bir yaşam alanı olarak konumlanıyor.

FENG SHUI İLE DAHA AKICI DAHA HUZURLU

Modern hayatın baskıladığı kişisel yaşamları uyumlamanın bir fırsatı olan kadim Feng Shui öğretilerinden yararlanılarak yapılan Workinn Hotel’de bütün ayrıntılar konukların “kendini iyi hissetmesi” üzerine kurgulandı. Yoğun çalışma temposu sonunda dingin ve huzurlu bir ortamda yenilenmek ve ertesi güne taptaze bir enerjiyle başlayabilmek için Feng Shui’nin doğanın akışına uyumluluk ilkesinden yola çıkıldı. Doğanın matemetiğini insanların lehine kullanma yolu olan Feng Shui, otelin sadece mimarisinde değil, dekorasyonunda da temel alındı.

Yin ve yang enerji dengesi; lobi, restaurant, bar, pastane, toplantı odaları, spor ve spa alanları gibi ortak mekanlarda ve odaların tamamında gözetilen Workinn Hotel’de, kendinizi daha iyi hissetmenize yol açacak doğa ile birlik hissini vurguluyor.

WORKINN MİMARİSİNDE CAN ÇİNİCİ, FENG SHUI KONSEPTİNDE İSE ESRA KOYUNCU’NUN İMZASI BULUNUYOR

Can Çinici 1962 yılında doğdu. ODTÜ ve Londra Architectural Association’da eğitim gördü. Katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda pek çok ödül kazandı. 1994’de Isparta Forum ve Rekreasyon Merkezi önerisi ile proje dalında 4. Ulusal Mimarlık Ödülü’nü, 1995’de TBMM Cami ile Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü (Behruz Çinici ile beraber), 1999’da Tepe Mimarlık Vakfı Ödülü’nü aldı. 1995 yılı itibariyle atölye yürütücüsü ve jüri üyesi olarak ODTÜ, YTÜ ve Bilgi Üniversitesi’nde görev aldı. Halen Çinici Mimarlık Ltd. bünyesinde çalışmaktadır.

1967 yılında İstanbul’da doğan Esra Koyuncu, Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde İş İdaresi bölümünden mezun oldu. 15 senelik profesyonel çalışma hayatının ardından 2002 senesinde Meksika’lı mimar bir arkadaşı sayesinde Feng Shui ile tanıştı, 2003 ve 2004 senesinde Fransa’da değişik seviyedeki kursları tamamlayarak merak ve tutkusunu profesyonel bir boyuta taşıdı. Ev ve işyerlerine profesyonel Feng Shui danışmanlık hizmeti vermeye başladı. 2007 senesinde basılan “Feng Shui Pusula İçinizde” adlı kitabı, Türkçe yazılan ilk özgün Feng Shui kitabı olma özelliğini taşıyor ve okurlara Klasik Feng Shui hakkında bir temel oluşturuyor.

YEŞİL BİNA STRATEJİLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİLER

•Ulaşımdan kaynaklanan sera gazı emisyonları büyük ölçüde iklim değişikliğine ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Bununla birlikte, kişisel araç kullanımı, insan hayatını olumsuz yönde etkileyen çevresel problemlerde büyük rol oynamaktadır. Bu kapsamda, projede düşük emisyonlu ve ortak kullanımlı araçların kullanımını teşvik etmek amacıyla özel park yerleri ayrılmıştır. Bina çalışanları için servis aracı sağlanarak, ana arterlere ulaşım sağlanmıştır.

•Bina kullanıcıları ve çalışanlar için bisiklet park yerleri tasarlanmış, çalışanlar için özel soyunma ve duş mahalleri ayrılmıştır.

•Çatı ve sert peyzaj alanlarında ısı etkisinin azaltılması için güneş yansıtıcı değeri fazla olan malzemeler tercih edilmiş, yeşil ve açık alanların artırılması için (arazinin %20’si) otopark bodrum katta çözülmüştür.

•Sahaya düşen yağmur suyunun kanalizasyona verilmesini önlemek, yeraltı su kaynaklarını beslemek amacıyla sahadan toplanan yağmur suları peyzaj sulamada kullanılmıştır.

SU VERİMLİLİĞİ

•Workk Inn binasında su verimliliği sağlamak için genel alanlarda su verimli çift kademeli rezervuarlar, pisuarlar, fotoselli bataryalar ve duş başlıkları kullanılmıştır. Otel odalarında ise su verimli çift kademeli rezervuarlar, bataryalar ve duş başlıkları kullanılmıştır. Su tasarrufunu artırmak için rezervuarlarda gri su kullanılmasıyla bina içindeki şebeke suyu kullanımı %43 oranında azaltılmıştır.

•Binada peyzaj sulaması için gerekli su miktarını minumuma düşürmek için yerel ve adaptasyonlu bitki seçimi özellikle esas alınmıştır. Peyzaj sulaması su verimli sulama sistemleri seçilmiş olup, gerekli tüm su miktarı sahada toplanan gri su ve yağmursuyundan elde edilerek şebeke suyu kullanımı %100 azaltılmıştır.

MALZEME VE KAYNAKLAR

•Otel kullanıcıları tarafından oluşturulan geri dönüşüm atıklarının hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması amacıyla binanın kolay erişilebilir olan alanlarına geri dönüşüm atık üniteleri (kağıt, karton, metal, plastik ve cam) tasarlanmıştır.

•Şantiye süresince sahadan çıkan tüm atıklar yaklaşık %90 oranında değerlendirilmiştir.

•Yerel ekonominin canlanmasına destek olmak ve en önemlisi malzelerin nakliyesi sırasında oluşacak karbon emisyonu seviyesini minimum düzeyde tutmak amacıyla proje kapsamında malzeme maliyetinin yaklaşık %30’u kadar yerel malzeme kullanılmıştır.

•Binada kullanılacak malzeme ve ürünlerin geri dönüştürülmüş malzemelerden kullanılması doğal kaynakların tüketimini azaltmaktır. Bu kapsamında projede malzeme maliyetinin %15’i kadar geri dönüştürülmüş malzeme kullanılmıştır.

ENERJİ VE ATMOSFER

Enerji etkin bir bina ortaya koymak için tasarım aşamasında dikkate alınan enerji tasarruf projeleri, inşaat sırasında uygulamaya alınmıştır. Aşırı enerji kullanımına bağlı çevresel ve ekonomik etkileri azaltmak ve binada maksimum enerji tasarrufu yapmak için ERKE tarafından enerji modellemesi yapılarak binanın enerji performansı ASHRAE 90.1.2007 standardı ile karşılaştırılmış ve enerji etkin sistemler kullanılarak enerji maliyeti açısından yıllık %22 tasarruf sağlanmıştır.

Workinn’deki enerji etkin sistemler:

•Doğal Havalandırma: Odalarda açılabilir camlar bulunmaktadır.
•Yüksek verimli kazan ve chiller•Frekans konvertörlü pompalar ve fanlar•Low-e camlar•Güneş enerjisinden sıcak su üretimi•4 borulu fan-coil sistemi•Isı geri kazanım •ASHRAE 90.1-2007 Standardı’na göre duvarlarda %30 daha iyi ısı iletim katsayısı•Yüksek verimli aydınlatma armatürleri

Isıtma ve soğutma sistemlerinde, ozon tabakasına zarar verecek gazlar (CFC) kullanılmamıştır ve küresel ısınmaya mümkün olduğunca az etki eden gazlar kullanmaktadır. (R134a)

Binada enerjiye ihtiyaç duyan bütün sistemlerin; proje sahibinin istekleri, tasarımın temel prensipleri ve uygulama projelerine göre satın alındığını, monte edildiğini, ayarlandığını ve çalıştığını kontrol etmek için test ve devreye alma planı oluşturulmuş ve süreç boyunca kontroller yapılmıştır.

Aydınlatma için otomasyon sistemi bulunmaktadır. Böylece tüm bina da aydınlatma kontrol edilmektedir ve gereksiz aydınlatmadan kaynaklanan elektrik tüketimi önlenmiş olmaktadır.

•İç mekan hava kalitesinin sağlanması için ERKE tarafından iç mekan hava kalitesi yönetim planı hazırlanmıştır. Bu plan kapsamında inşaat sırasında, malzemeleri ve inşaat çalışanlarının sağlığını korumak amacıyla klima kanalların ağızları kapatılmış, inşası bitmiş alanlarla bitmemiş alanlar birbirinden ayrılmış, nem emici malzemeler korunmuştur. İnşaat sahasında çalışanlar için havalandırma sağlanmış ve ince işler belirli bir sıraya konularak verimli bir çalışma sağlanmıştır.

•İç mekânlarda kullanılan yapıştırıcı, dolgu, boya ve kaplama malzemelerin düşük VOC (Uçucu organik bileşikler) değerine sahip olmasına dikkat edilmiş böylece inşaat sahasında çalışanlar ve bina kullanıcıların zararlı uçucu maddeleri soluması engellenmiştir.

•Tüm klima santrallerinde yüksek verimli (F7) filtreler kullanılarak iç mekan hava kalitesinin korunması sağlanmaktadır. Temizlik odası ve otoparklarda negatif basınçlandırma yapılarak kirli havanın temiz havayla karışıp bina havalandırma sistemine girişi engellenmektedir.

•Bina kullanıcılarına sağlıklı ortamlar sağlamak için, bina içerisine ASHRAE 62.1.2007 standardına göre %30 daha fazla taze hava verilmektedir.

•Kullanım yoğunluğu yüksek olan alanlarında CO2 (karbondioksit) sensörleri ve otoparklarda CO (karbonmonoksit) sensörleri kullanılarak iç mekan hava kalitesi kontrol altında tutulmaktadır.

•Klima santrallerine akış metreler monte edilmiştir, böyece hava akışı düzenli olarak kontrol edilmektedir.

•Bilgisayar ortamında bina üç boyutlu olarak modellenerek ERKE tarafından gün ışığı simülasyonu yapılmıştır. 21 Eylül tarihindeki 09.00 ile 15:00 saatlerindeki binaya olan gün ışığı girişi incelenmiştir. Yapılan simülasyon sonucunda günışığı girişi %75 olarak hesaplanmıştır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)