Şehir Dokusuna Lekesel Dokunuşlar : ''City Patch''

City Patch : Şehrin kentsel dokusunda bir takım lekeler ve  yamalar yapma fikridir.  Yama günlük algımızda bildiğimiz  gibi ,şehirde de bozuk, sorunlu, boş,  ihmal edilmiş alan  ve noktaları lekesel dokunuşlarla birleştirerek kenti bir bütün olarak görebilme ve yaşayabilme fikrinden yola çıkan bir uygulamadır.

ygulamanın  düşünür ve uygulayıcıları  ise Polonyada’ ki bir mimari tasarım ofisi olan Stüdyo YOK’ un mimarları Magda Szwajcowska, Michał Majewski’ dir.  Tasarıma  karşı duruşları anıtlar oluşturmak yerine sorunları çözmek olan bu iki mimar kentin mikro ölçekteki kısımlarındaki bozulmuşluğu geliştirerek kent sakinlerinin,  şehrin kullanılabilir alanlarını görmelerini sağlıyor.


Bu alanların kullanılmamalarının en önemli sebeplerinin başında maddi yatırımların eksikliği geliyor. Bu nedenle bu ‘lekeli’ bölgeler için  uygun ekonomi, kolay yapılandırılabilir, genişletilebilir projeler olması gerekiyor.  Bu projeyi uygularken tüm yönleriyle düşünen Polonyalı Genç Mimarlar ‘City Patch’ adını verdikleri bu projenin şehre dinamik kazandıracağını, ayrıca  düşük maliyetli bu deneysel çalışmalarla daha uzun süren eylemlere ilham verebileceklerini düşünüyor. Çalışmanın en  önemli kısmı uygulamaların alanı uzun yıllar tahrip etme riski olmadan istenilen zaman çevreye zarar vermeden  kaldırılabileceği yönüdür.


Bekleme ve oturma alanı : Kalabalık kavşak ve kaldırımlar yol ve yaya geçidinin ötesinde bir şey sunmamakta ; şehir merkezine ve öğrenci güzergahına yakın bu bölgelerdeki boş noktalar değerlendirilerek merkezi bir bekleyiş ve buluşma noktası olabilir.


Garaj , depo üst yapıları : Merkezi caddelerdeki  garaj ve depolar görsel olarak rahatsız edici ve aktif kullanımları kısıtlayıcı bir duruşları vardır. City Patch ile bu yapıların üstleri hafif ahşap yapılarla bir veranda veya terasa dönüştürülebilir.


Kullanılmayan terk edilmiş , baca, inşaat siloları ve diğer dikey yapılar sanatsal gösterimler için  özgün bir sunum ortamı sağlayabilir. Kamuya açık gösterimlerde renksel ve ışıksal etkilerle dikkat çekici  bir arka plan sağlayabilir.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)