Özerk Bir Yeşil Çeper

Paris’in önemli ticaret alanlarından olan Le Defense’ye muhteşem bir yeşil alan vaat eden OxyGen Projesi Fransız Mimarlık Stüdyosu Stephane Malka ın kentsel ve kamusal alanda yeşil çatı yaratma fikriyle ortaya çıkardığı öneri tasarım projesidir.

Tren raylarıyla ticaret merkezi arasında kalan 1500 metrekarelik gelişim alanı Seine Nehrine uzanıyor. Mimari ile doğal peyzaj arasında kalmış bu köprü için yeşil geçiş zonudur demek yanlış olmayacaktır. 

Yeşil zonların içerisindeki aktif kullanım alanlarına kamuflaj görevi görerek kentten arındırılmış mekanlar yaratılmıştır. Bu gizli işlev adeta yeşil alanı kamuflaj parkı tanımlamasıyla bütünleştirmiştir.

Prefabrik yapılardan oluşan peyzaj tasarımı 19.yüzyıl bahçe stillerinin çağdaş bir estetikle harmanlanmasıyla biçim özelliğini oluşturmuştur.  Kentte merkezi bir nokta haline gelmesi öngörülen çalışmanın yapıları daha az israf ve daha çevreci ayak izi için prefabrik yerinde kurulum metoduyla yerleştirilmiştir.

Ayrıca yeşil çatılar renk paletleri ve perdesel formlarıyla kentin keskin hatlarından sıyrılmış özerk bir meydan karakteri taşıyor. 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)