Organik Tarımla 7 Bin Yıllık Tohumlardan Buğday Üretti

Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan 7 bin yıllık siyez buğdayı mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk’ün organik tarım özverisi ile ürün verdi. Muğla’nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide dört yıl önce organik tarıma başlayan Metin Öztürk, siyez buğdayının, Türkiye’nin buğday ihtiyacını karşılayabileceği gibi ihraç da edilebileceğini savunuyor.

Üç yıl önce, Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden buğday ve arpa taneleri çıktığını duyan Metin Öztürk, bu tohumların peşine düştü. Uzun uğraşlar sonunda, geçmişi 7 bin yıl öncesine dayanan hakiki Anadolu buğdayı ‘Siyez’den birkaç tohum alabildi. Bunları tarlasına ekip çoğaltmak için kolları sıvadı.

Öztürk tek bir siyez buğday tanesini ayrı bir yere ekerek her gün suladı. Her geçen gün diğerlerine oranla bu buğdayın çok daha fazla büyüdüğünü, tek buğday tanesinin topraktaki kökünden 20 ayrı sürgün kardeş ve çok sayıda başak çıktığını gördü. Öztürk aynı zamanda diğer ürünlerde olduğu gibi organik tarım prensiplerini bu siyez buğdayı için de uyguladı.

Öztürk kimyasal kullanmadan organik gübre, keçi gübresi, solucan ve yarasa gübresi kullanmış. Normalde yağmur sularıyla kendi kendine büyüdüğünde siyez buğdayı bire 2- 3 bin verirken, Öztürk özel olarak her gün sulama yöntemiyle bu buğdaydan bire 8 bin aldığını söylüyor.
Bu tohumdan yetişen, 2 metreyi geçen her sürgün üzerindeki başakların ise en az 40 taneden oluşuyor. Bazı başaklar o kadar büyük oluyor ki, dalı dayanmadığından, aşağıya bile sarkıyor.
Konu ile ilgili açıklamalar yapan Marmaris İlçe Tarım Müdürü Ziraat Mühendisi Nejmettin Kaya, Metin Öztürk’ün  çalışmalarını yakından izlediklerini belirtti: “Şu andaki durumu gerçekten çok iyi. Bu arkadaşımız bir gram bile ilaç kullanmıyor. Bundan sonraki durumunu da tespit etmek istiyoruz. Eğer başarı sürerse, ülkemiz adına gerçekten mükemmel olacak.”

Öztürk arazisinde hiçbir zirai ilaç kullanmadan organik olarak domates, biber, patlıcan, bamya, börülce, fasulye, salatalık, kavun, karpuz, çilek, dut, yer fıstığı üretiyor. Yetiştirdiği ürünlerin bir kısmını tohum olarak ayırıp, geriye kalanları da hem kendisi tüketiyor ve hem de komşuları ve dostlarına veriyor.

Devlet desteği ve biraz daha bilgi donanımı ile bu buğdayın üretilmesi halinde Öztürk, Türkiye’nin buğday ihtiyacını bir iki yıl içinde karşılanabileceğini önemli miktarda ihraç bile yapılabileceğini savunuyor.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)