Hava Kirliliğinin Anlık Durumunu Airbeam ile Öğrenebilirsiniz

Hava kirliliği, bütün büyük şehirlerin sorunu ve ne yazık ki bu vahim durum gün geçtikçe iyiye değil, kötü- ye gidiyor. Dünyanın çeşitli noktalarında yerel yönetimler, belediyeler ve hükümetler hava kirliliği ile savaşmak için bir miktarda çaba gösteriyor. Peki bu konu adına bireysel olarak alabileceğimiz önlemler var mı? 

New York’un Queens bölgesindeki STEM programına dahil okulların öğrencileri tarafından geliştirilen AirBeam, havadaki zararlı partikül yoğunluğunu anında ölçebiliyor. Cihaz havayı içinden geçirirken, bir LED ampul, havadaki zararlı mikro partikülleri aydınlatıyor. Aydınlanan partiküller ise bir sensör ile saptanıyor ve havadaki yoğunluğunu ölçmekte kullanılıyor. 

Ölçüm Bluetooth ile akıllı telefon uygulamasına yollanıyor ve kullanıcıya bilgi veriliyor. Bununla da kalmıyor, ölçülen miktar üretici firma Habitatmap’in AirCasting sitesine yollanıp tüm diğer AirBeam kullanıcılarından gelen veriler ile birleştiriliyor. Böylece belli bir bölgedeki hava kirliliği durumu haritalanıp herkesin kullanımına açılabiliyor. AirBeam cihazının becerileri bu kadarla da bitmiyor. Mikrofon ile çevre ses kirliliği seviyesi, ek sensörler ile ısı / nem / karbon monoksit seviyeleri de ölçülebiliyor. Ayrıca cihazı farklı sensör cihazları ile birlikte kullanıp kişisel sağlık verileri bile elde etmek mümkün.

AirBeam’den gelen hava kirliliği verilerini hemen görebilmek ve çevrenizle paylaşmak için de bir şeyler düşünülmüş. Mesela Global Climate and Health Alliance kurumu yeni bir kampanya başlatmış ve AirBeam destekli bir hava maskesi da-ğıtmaya başlamışlar. Bu maskelerin üzerinde hava durumunu ifade eden renkli ışıklar var. Eğer hava temizse ışıklar yeşil, kabul edilebilir kirlilikteyse sarı, hassas kişiler için tehlikeli seviyedeyse turuncu ve herkes için tehlikeli seviyedeyse kırmızı yanıyor.

Kaynak: https://ontrava.com/


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)