'Underground' Yaşam Alanları

Yer altı konutları (bazen toprakla korunan konut olarak adlandırılır), özellikle kısmen veya tamamen yer altına inşa edilmiş evleri ifade eder. Yeraltı evleri son otuz yılda daha popüler hale gelerek, özellikle yeşil bina hareketinin bir parçası olmuştur.

Yeraltı evleri, yerden yüksek konutların çevreye verdiği zararı en aza indirgeyen alternatif yaşam alanlarıdır. Günümüzde nadir olarak tercih edilen yeraltı evlerinin yaygın olduğu birçok ülke vardır. Çinliler yüzyıllardır evlerini sıklıkla yeraltında inşa ederken, bugün İtalya, Tunus ve Avustralya’nın bazı bölgelerinde halen yeraltı konutları yaşamak için tercih edilen bir seçenektir. Özellikle de zorlu iklim koşullarına  sahip alanlarda daha fazla tercih edilirler. Bazı yeraltı evleri yüzeyin altına tamamen gömülü  olsa da, tüm yeraltı evleri böyle değildir.

Yeraltı Konut Tasarımı

Bir yeraltı evinin tasarımı, belli ölçülerde arazinin koşullarına göre belirlenir. Arazinin toprak türü, topografya, yağış, yeraltı suyu seviyeleri, yük taşıyıcı özellikleri ve eğimi dikkatle düşünülmelidir. İnşaat malzemelerinin su geçirmez, dayanıklı ve yeraltı basıncına dayanacak kadar güçlü olması gerekir. Su, yer altı yapılarında özel bir konudur  ve özellikle çatı alanları boyunca özel drenaj tekniklerinin saha çevresinde uygulanması gerekebilir.

Tüm yeraltı evleri, iç hava kalitesi ve nemini kontrol etmek için iyi tasarlanmış havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyarlar. Atriumlar, kubbeli çatı pencereleri ve benzeri  doğal gün ışığı tasarımları yeraltı yaşam kalitesini arttırmak için kullanılabilir.

Yeraltı Evleri Nasıl İnşa Edilir?

Yeraltı evleri, dünya yüzeyini ve çevresindeki arazileri kullanarak birçok farklı şekilde inşa edilmiştir. Yeraltı evleri konusunda uzmanlaşmış doğru ekip ile yapının peyzaja gömülmesi için en ideal yer bulunur. Yeraltı evleri, peyzajın doğal unsurlarını yapının tabanı olarak kullanır. Yapı dünyadan tamamen yada kısmen gizlenebilir. 

Yeraltında İnşaatın Avantajları

Yeraltı evleri konvansiyonel konutlara kıyasla pek çok avantaja sahiptir. Geleneksel evlerin aksine, dik yüzeyler üzerine inşa edilebilirler ve zeminin altına inerek küçük arsalarda kullanım alanını en üst düzeye çıkarabilirler. Ayrıca yapım aşamasında kazılardan çıkan toprak da tekrar kullanılabilir.

Yeraltı evleri doğal olarak kötü hava koşullarından, örneğin kasırgalar ve şiddetli rüzgarlara karşı korunaklıdır. Ancak; yeraltı evi sel baskınına açık bir alanda kuruluysa bu önemli bir sorun olabilir, bu durumda özel pompalama sistemlerinin kurulması gerekecektir.

Yeraltı evleri  yeryüzü evlerine göre daha fazla güvenlidir. Ev içine istenmeyen davetsiz misafirlerin erişimi sınırlıdır.

Çevreyle uyumlu, sessiz ve huzurlu bir yaşam alanı yaratmak için yeraltı evleri ideal bir çözüm olabilir.  Bu alanlarda yaşayan kişi kendisini dünyanın tenha bir bölümüne sızmış gibi hissedebilir. 
Dış dünyadan uzaklaşmak ve dünyanın tanımlı sınırı dışında dolaşmak isteyenler bu yaşamın onlara sağladığı yalıtılmışlıktan keyif alacaklardır. Yeraltındaki evlerde yaşayanlar bunun çok huzurlu bir yaşam tarzı olduğunu ve dünyanın geri kalanına kulak misafiri olmanın tadını çıkardıklarını ifade etmektedir. 

 
Yeraltı evleri daha az yüzey alanına sahiptir, dolayısıyla inşasında daha az yapı malzemesi kullanılır ve bakım maliyetleri de daha düşüktür. Yeraltı yaşamının en büyük yararlarından biri de enerji verimliliğidir. Yer yüzeyi altının sıcaklığı istikrarlı bir şekilde kalır, bu nedenle yer altı konutları jeotermal kütle ve ısı alışverişinden yararlanır, yaz aylarında serin, kışın ise ılık olur. Bu durum, enerji maliyetlerinden yaklaşık %80 tasarruf sağlar. Yeraltı yaşam alanına güneş enerjisi tasarımı ilave edilerek enerji kullanımı sıfıra indirilebilir, ayrıca güneş enerjisi sistemleri evde yıl boyunca sıcak su ve ısı sağlar. Son olarak, yeraltı evleri doğal peyzaj ile harmanlanır ve yerel ekoloji üzerinde minimum etkiye sahiptir. 

Bir Yeraltı Evinin Maliyeti

Yapının başlangıç maliyeti bir miktar yüksek olabilir.  İnşaata hazırlık amacıyla araziyi kazmak için geniş ekipman gerekmektedir. Özellikle kazma işleminden çıkan toprağın taşınması gerekiyorsa ve eğimlerin düzeltilmesi gerekiyorsa, araziyi inşaata hazırlamak biraz maliyetli olabilir.  Ancak bu maliyet tasarruf edilen enerjinin maliyeti ile telafi edilmektedir. 

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Tasarlamak

İyi tasarlanmış bir yeraltı evinde yaşamak; şık, rahat, güvenli ve ilham verici bir deneyim olabilir. Bunların da ötesinde, çevre dostu ev anlayışına da  iyi bir örnektir. Doğal çevreyle uyumlu ve enerji verimlidir. Her geçen gün azalmakta olan yeşil alan ihtiyacına yer altı yapımı belirgin bir şekilde çözüm olabilir...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)