EKOBORD; İçeriği Organik ve Nefes Alan Bir Malzeme...

Ali İhsan Sağlamkaya, Ekobord Genel Müdürü

Ekobord, sektörde uyguladığı proses farklarıyla öne çıkmaktadır. Ekobord Yeni Nesil Fibercement Levhaları organik malzemelerden üretilen ve A1 yanmazlık sınıfında olan yüksek mukavemetli ve iklim şartlarına dayanıklı bir üründür.

Ekobord’un faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Ekobord, Vefa güvencesi altında insan ve doğa dostu, montajı kolay, yüksek mukavemete sahip, estetik, farklı çeşitlerde fibercement yeni nesil levhalar üreten bir markadır. Dış cephelerden iç mekanlara kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan yeni nesil levhalar her türlü iklim koşuluna uygun olarak Bilecik’teki tesislerimizde son teknoloji ile üretilmektedir. 12 bin metrekaresi kapalı, toplam 37 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu tesisimizin aylık üretim kapasitesi de 2 bin m3 fibercement levhadır.  

Ekobord, yeni nesil yapılar için yükleniciye ve kullanıcıya hangi özellikleriyle ne gibi katkılar sağlıyor?

Ekobord, sektörde uyguladığı proses farklarıyla öne çıkmaktadır. Ekobord Yeni Nesil Fibercement Levhaları organik malzemelerden üretilen ve A1 yanmazlık sınıfında olan yüksek mukavemetli ve iklim şartlarına dayanıklı bir üründür. Dış cephelerdeki uygulaması mekanik montaj şeklinde, mekanik havalandırma detayı ile yapılmaktadır. Bölgeye göre uygun izolasyon kalınlığı ve malzemesi kullanıldığında sağlıklı bir izolasyon sağlamaktadır. Soğuk havalarda yüksek ısı izolasyonu sağlamakta ve sıcak havalarda ise cephede oluşan sıcaklığı havalandırma yöntemiyle uzaklaştırarak binanın içini serin tutmaktadır. 

Ekobord nefes alan bir yapı malzemesi olduğundan binanın nefes almasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda yüksek mukavemeti sebebiyle darbelere ve rüzgar yüklerine karşı da dayanıklıdır. Standartlarda belirtilen testlerde şoklama metotlarıyla hızlandırılmış yaşlandırma testlerine tutulur. Bunun sonucunda yüksek dayanım gösteren Ekobord uzun yıllar donma ve ısıya, yüksek rutubete karşı dayanıklı olduğunu ispatlamıştır. Bu sebeple bir Ekobord kaplı cepheyi betonarme bir binanın ömrü kadar kullanabilirsiniz. Tek yapılması gereken onarım boyanın solduğunda cephenin yeniden boyanmasıdır. Haşerelerden, nemden etkilenmez ve küf tutmaz. İçeriği de tamamen organik olduğu ve nefes alan bir malzeme olduğundan çok sağlıklıdır. 

Mimaride ise çeşitli desenlerle farklı alternatifleri sunmaktadır. Ekobord olarak ahşap, taş, sıva, çizgili ve düz desenli yüzeylerle estetik bir görünüm sergilemektedir. Ayrıca kullandığımız teknoloji sayesinde doku belirginliklerimiz çok yüksektir. Dokuları üç boyutlu olarak verilebildiği için, uygun boyama teknikleri ile gerçek hissiyatını vermektedir. Dokuların doğal taş, ahşap gibi gerçekleri ile karşılaştırdığınızda çok daha ekonomiktir. Kesim ve işlemler uygulanarak cephelerdeki detaylar çözülebilmektedir.  Düz desenlerle de özellikle sade ve modern mimarinin beklentilerini karşılamaktadır. Su jetleri ile değişik kesimler yapılarak motifler işlenebilir ve saçaklara, pencere kenarlarına veya cephenin muhtelif yerlerinde süsleme amaçlı kullanılabilmektedir.  

Türkiye’deki fibercement üreticileri arasında boya tesisine sahip tek firmayız. Ürünlerimizi fabrikada boyayıp şantiyeye hazır şekilde gönderebildiğimiz için boyada, kalite ve işçilikten tasarruf sağlıyoruz. 


Ekobord Yeni Nesil Levhalar daha çok hangi alanlarda tercih ediliyor? Ürünleriniz arasında daha çok hangi çeşit ürününüz öne çıkıyor?

Üretimimizin yüzde 60’dan fazlası cephe sektörüne satılmaktadır. Özellikle geçtiğimiz yıl Ekobord Flat ürünümüz çok fazla talep görmüş, sade ve şıklığıyla göz doldurmuştur. Desenli ürünlerimiz de doku gerçeklilikleri nedeniyle tercih edilmektedir. Ekobord olarak, geçen yıl 2 adet büyük hastane projesinde yer aldık. Aynı zamanda TOKİ’nin birçok konut ve okul projelerinde bulunduk. Öte yandan ürünümüz farklı projelerde ve prestijli yapılarda da kullanıldı. Ayrıca ahşap ve taş dokulu ürünlerimiz Ekobord Wood ve Ekobord Stone villa tarzı yapılarda tercih edilmekte, boyalı ürünlerimizin Avrupa’ya da ihracatı da sürmektedir.  

Ekobord olarak  yer aldığınız pazarda inovasyon ve tasarım çok önemli, bu çalışmaları yaparken nereden feyz alıyorsunuz?

Vefa’nın kurulduğu ilk günden bu yana inovasyon kurum kültürünün önemli bir parçası olmuştur. Ekobord olarak da sektöre katma değerli çözümler üretiyor üretmeye devam ediyoruz. Dünyada iletişim ve ulaşım yollarının gelişmesi ile artık bilgiye ulaşmak daha kolay hale geldi. Dünyadaki malzeme teknolojisi ve mimari akımların nereye doğru gittiğini artık rahatlıkla izleyebiliyoruz. Her bölgenin ve iklimin kendine göre ihtiyaçları ve çözümleri var. Onun için bu sebep ve sonuç ilişkisini anlayarak inceleme ve araştırmalar yapmak çok önemli. Bizlerde bunları gözeterek tüm dünyayı takip etmeye çalışıyoruz. Laboratuvarımızda yerli ham maddeler ile hangi teknikleri uygulayarak ürünümüzü geliştirebiliriz bunları planlıyoruz. Yaptığımız inovatif ürünlerin de hangi pazarda nasıl talep göreceğini ve stratejisini de göz önünde bulunduruyor, çalışmalarımızı bu doğrultuda planlıyoruz. 

En son pazara Ekobord Flat ürününü sunduğunuzu söylediniz. Ekobord Flat’in sektördeki diğer ürünlerden farkı nedir?

Uzun yıllar süren bir AR-GE çalışması ile ortaya çıkan özel teknoloji ve sistemlerle geliştirilen Ekobord Flat, püskürtme boyama ile boyanarak renkli ya da desen baskılı üretilmektedir. Boyanmış şekilde üretilip şantiye sevke hazır hale getirilmektedir. Kaplama hissi veren ve daha teknolojik bu sistem, şantiyedeki astar boya ve son kat boyama işlemlerini ortadan kaldırır. Ekobord Flat desen baskılı ise herhangi bir fotoğrafı ya da deseni direkt Flat’in üzerine uygulayan çok özel bir Ekobord teknolojisidir. 

Sektörünüz genel bir değerlendirmesini yapar mısınız?

Türkiye’de ilk uygulama alanı oluklu çatı kaplamaları olan fibercement, prefabrike sektörünün gelişmesi ile birlikte prefabrik binaların cephe ve taban sistemlerinde de kullanılmaya başlandı. Gelişen prefabrike yapı sektörü, beraberinde fibercement sektörünün de şekillenmesini sağladı. Bunun yanı sıra, ülkemizde ısı izolasyonu ve giydirme cephe sistemlerinin büyümesiyle, fibercement dünyada olduğu gibi Türkiye’de de cephe sektöründe uygulanır hale geldi. Fibercement, binalardaki görselliğin önem kazanmaya başladığı günümüzde tekil inşa edilen yapılardan, kamu binalarına, ofislerden plazalara kadar birçok yerde cephe malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ancak henüz Avrupa, Amerika ya da Uzakdoğu ülkelerinde olduğu gibi yoğun bir kullanıma ulaşmamıştır.

Sektörde yaşadığınız en büyük sorun nedir?

Kalifiye eleman konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Biz bu sorunu da kendi elemanımızı kendimiz yetiştirerek çözmeye çalışıyoruz. Gelen bir teknik çalışanı önce eğitiyoruz ve tecrübe kazandırıyoruz sonrasında verim almaya başlıyoruz. Burada geçen zamanın azalması her işletme için kazançtır.q


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)