EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Kütle Kompozisyonunda Dışa Vurumcu Bir Anlayış

Balance Güneşli Projesi’nde, arazinin iki yakasını bağlarken oluşturulacak aksın, bir sokağa dönüşmesi prensibi, kütle kompozisyonunun dışa vurumcu bir anlayışla organize edilmesini sağladı. Yapı’da sokak dokusu, insan ölçeğini doğru mimari ölçekle tarif etmek üzere tasarlandı.

Basın Ekspres Yolu üzerinde yer alan proje, ofis, konut ve çarşı fonksiyonlarını barındıran 92,602 m2 brüt inşaat alanına sahip. Yeni yapılan alışveriş merkezleri, iş merkezleri ve yeni metro inşaatı ile birlikte prestij hizmet alanının bir parçası olan bu proje, bölgenin gelişimine yeni bir soluk getirecek olan sokak dokusu ve geçirgenliği esas alan yaklaşımıyla etik sürdürülebilirlik anlayışına örnek olmayı hedefliyor. Yapı ayrıca rüzgâr ve güneş yönelimlerini hesaba katarak, aydınlatma ve güneş enerjisinden kaynaklı ısı kazanımını en verimli şekilde kullanmak üzere tasarlandı.

Mevcut dokunun en belirleyici özelliği Basın Ekspres Yolu boyunca akan Ayamama Deresi. Ayamama Deresi ve yapı adaları arasında kalan yeşil alanın tasarıma katılması ve taşkın alanındaki su öğeleriyle de zenginleşecek, nitelikli bir peyzaj alanı olarak kentle bütünleşmesi hedeflendi.

Zemin katlarda podyum ve üzerinde yükselen bir kuleden oluşan tipik tasarım anlayışına karşılık projede hedeflenen; gelecekte, metronun da gelmesi ve yeni iş merkezleri ile nitelikli bir ana yaya aksı olacak olan Taş Ocağı Caddesi’ni, korunaklı bir kentsel meydan şeklinde düzenlenmiş giriş alanıyla davet eden ve merkezinde oluşturduğu sokak dokusu ile yayaları Ayamama Deresi peyzaj alanı ile bağlayan geçirgen bir yapı oluşturuyor. Aynı geçirgenliği komşu parsellerle de arasında sağlayan proje, bu sayede sürekli yaşayan, davetkâr kamusal alanlar oluşturuyor. Bu sokakların etrafında da az katlı, kent ölçeğinde binalar konumlandırılıyor.

Sokakları oluşturan az katlı bloklarda ofis ve home ofisler yer alıyor. Bu sayede belirli bir saatten sonra terk edilen güvenliksiz bir yerleşim yerine, her daim yaşayan, aktif, canlı bir mahalle dokusu oluşturulmuş ve sosyal sürdürülebilirlik kriterleri göz önünde tutuldu.

Farklı yönlenimlere, farklı cephe hareketleriyle ve malzemeleriyle de cevap verilerek hem daha zarif bir kütle etkisi desteklenirken, hem de çevresel etkiler dikkate alınıp sürdürülebilirlik ve verimli enerji kullanımı ön planda tutuldu. Kuzey cephelerde daha dolu, taş kaplama yüzeyler, güney cephelerde ise cam cepheler önünde ahşap güneş kırıcılar ile katmanlanan cephe, güneş enerjisinden kaynaklı ısı kazanımını en verimli şekilde kullanmayı hedefliyor. Güney cephelerde yer alan kat bahçeleri de doğal ısıtma ve havalandırma sağlarken, cephede bir hareketlilik ve çeşitlilik oluşturarak yeşilin bina boyunca tırmanmasını sağlıyor.

Sokak yaratmak

Balance Güneşli Projesi’nde, arazinin iki yakasını bağlarken oluşturulacak aksın, bir sokağa dönüşmesi prensibi, kütle kompozisyonunun dışa vurumcu bir anlayışla organize edilmesini sağladı. Yapı’da sokak dokusu, insan ölçeğini doğru mimari ölçekle tarif etmek üzere tasarlandı.

Arazi, Taşocağı Caddesi ile Ayamama Deresi ve Basın Ekspres tarafında yer alan park arasında bir bağlantı tarif ederek değer kazanıyor. Bu geçirgenlik, bölgenin gelecek vizyonunda yayaların araç ve kent trafiğinden kaçış şansı olması açısından da değer taşıyor.

Cadde ile park arasında bir sokak oluşturmak, yaya trafiğini tanımlayacak, alçak bloklarda ve zemin katlarda ticari faaliyetleri güçlendirecek, sosyal bir yaşam oluşturuyor. Taşocağı Caddesi ve park tarafında kütleler davetkâr bir biçimde açılarak iç sokağa doğal girişler yaratıyor ve güzergahı güçlendiriyor.

Balance’ın tasarımında da iç sokak ve alçak bloklar etrafında yayalaştırılmış farklı kullanımlı mekanlar sayesinde hem kentsel dokunun vurgulanması, hem de komşularla birlikte tanımlanan gelecek vizyonu içinde, gerçek bir sokak yaşantısı oluşturulması hedeflendi.

Bu sokakların etrafında az katlı, kent ölçeğinde binalar konumlandırıldı. Arazi, Taş Ocağı Caddesi ve Basın Ekspres Yolu aksında 9 metrelik bir kot farkına sahiptir. Bu kot farkı da pozitif bir şekilde değerlendirildi ve kademelenerek aşağı doğru inen yer yer merdivenli ve peyzajın entegre olduğu bir sokak aksı oluşturuldu. Zemin katlar ve birinci bodrum katı çarşı, mağazalar, restoranlar ve kafeler olarak değerlendirildi ve bu ana akıştan maksimum faydalanması sağlandı.

Kulede, alt katlarda ofisler, üst katlarda ise çeşitli büyüklükteki konutlar yer alıyor. Ofis girişleri Taş Ocağı Caddesi’ndeki ana meydandan sağlanırken, konutlara giriş alt kotta oluşturulan bir ara sokaktan ayrı bir lobi ile sağlanıyor. Projede 3 kattan oluşan ve 25,500m2 kapalı alana sahip 687 araçlık otopark düzenlendi ve otopark girişleri de binanın her iki yan cephesinden, ana trafik akışını aksatmayacak şekilde düzenlendi. Kulenin tasarımında monoblok bir kütle etkisinden ziyade, daha zarif, parçalanmış bir blok etkisi hedef alındı.

BALANCE GÜNEŞLİ CEPHE SİSTEMİ

Kullanılan malzemelerin dayanıklılığı, malzemelerin üretim konumlarının proje konumuna yakınlığı sebebi İle nakliye sırasındaki düşük CO2 salımı, yeniden kullanılabilir malzemelerden oluşması sayesinde Balance Güneşli Projesi, yüksek çevre bilinci sergileyen, gelecek kuşakların hayatlarını aynı şekilde önemseyen sürdürülebilir bir cephe sistemine sahiptir.

Yayla Gayrimenkul tarafından yatırımı, Avcı Mimarlık tarafından mimari tasarımı yapılan Balance Güneşli Projesi’nin Cephe planlaması Priedemann Cephe Danışmanlığı tarafından yapılmıştır. Konut, homeoffice ve ticari alanların bir arada yer aldığı karma kullanımlı bir projedir. Yaklaşık 126 metre yüksekliğinde bir kuleden ve çeşitli yüksekliklerde 5 adet podyum yapısından oluşmaktadır.

Güneyde yatay elemanlarla cephenin ikinci cidarını oluştururken, kuzeyde üçgen kesitli derin kapaklar ile düşey etkiyi vurgulayan ve doğu-batı yönünde güneş kırıcı işlevini üstlenen mimari öğeler kurgulanmıştır. Yapının mimari görünümünün de önemli ve ayırt edici bir parçası olan bu güneş koruma sistemleri bağımsız bloklar arasında görsel birliktelik ve bütünsellik oluşturacak şekilde tasarlanmış ve uygulanmıştır. Bu sayede, daha etkin olan dıştan güneş koruma prensibi uygulanırken, iç mekana ulaşan gün ışığı miktarı ve dağılımı da dengelenmiştir.

Statik müelliften alınan verilerin değerlendirilmesi ve yatırımcının ekonomik tercihleri göz önünde bulundurularak klasik giydirme cephe sisteminin projeye özel bir versiyonu tasarlanmıştır.

Cephe sisteminin tamamında cam ve opak malzemelerin birlikte kullanımı ile şeffaf ve opak alanların oranının daha iyi bir ısı yalıtımı ile daha tasarruflu bir soğutma sistemi mümkün olmuştur.

Giydirme cephe sistemine entegre, belli bir yükseklikten itibaren elektrikli motor ile kullanılan gizli kanatlar sayesinde doğal havalandırma ihtiyacı etkin güvenli ve konforlu bir biçimde karşılanmıştır. 

Ayrıca projenin Atatürk Havaalanı’ na ve Basın Ekspres Yolu’ na olan yakınlığı sebebiyle gerekli akustik yalıtım aynı akıllı camlarla ve özel ses yalıtımlı birleşim detaylarıyla sağlanmakta ve böylece günün her saati konforlu bir konut yaşamı ile verimli bir ofis ortamı mümkün kılınmaktadır.

Yukarıda sayılan yüksek enerji verimliliği, kullanılan malzemelerin dayanıklılığı, malzemelerin üretim konumlarının proje konumuna yakınlığı sebebi ile nakliye sırasındaki düşük CO2 salımı, yeniden kullanılabilir malzemelerden oluşması sayesinde Balance Güneşli Projesi, yüksek çevre bilinci sergileyen, gelecek kuşakların hayatlarını aynı şekilde önemseyen sürdürülebilir bir cephe sistemine sahiptir.

Cephe sistemleri, Almanya merkezli Schüco Alüminyum Cephe Sistemleri, Trakya Cam Coolplus serisi, % 50 gün ışığı geçirimli, ara boşluğunda bulunan argon gazı ile 1,2 W/m2K mertebesinde düşük U değerine sahip, güneş enerjisinin % 67 sini dışarıda bırakarak etkin ve tasarruflu bir iklimlendirme sağlayan ve akustik yalıtımlı akıllı camlar, podyum bölümünde İspanya menşeili Land porselen seramik levhalar ile doğal ve opak cephe alanları sağlayan sistemler, Erkiz Mühendislik ve Priedemann Cephe Danışmanlığı teknik denetiminde Dekoral Alüminyum tarafından uygulanmıştır.

Künye:

İş Veren: Yayla Yatırım Gıda İnş. San. İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.
Mimari: Avcı Architects
Mimari Proje Ekibi: Selçuk Avcı, Burak Ünder, Hande A Yarımbıyık, Tuba Şehitoğlu, Ceren Beyazıtoğlu, Selin Gürel, Eftychia Papathanasiou, Sinan Günay, Onur Tanık, Özge Öztürk, Tuğba Öztürk, Tolgahan Akbulut, Deniz Orçun,  Tamer Aksu (Kısa Dönem), Barlas Ertürk ( Kısa Dönem), Hürsel Sarıdağ (Kısa Dönem)
Tasarım Proje Yönetimi: IMS Mühendislik Danışmanlık
Yüklenici/ Projeyi Uygulayan Firma:  Erkiz Mühendislik 
Proje Müdürü:Hasan Torunoğlu
İç Mimari: Şerbetçi Mimarlık
Cephe Danışmanı: Priedemann
Peyzaj Tasarımı: DS Mimarlık
Yangın Güvenliği: Doç. Dr. Mustafa Özgünler
Aydınlatma Danışmanı: NA Mimari Aydınlatma Tasarım
Görseller: Santral Mimarlık
Proje Başlangıcı: 2012
İnşaat Başlangıcı: 2015


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)