Avrasya Tüneli' ne LEED Altın Sertifikası

Avrasya Tüneli’nin İşletme ve Bakım Binası, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin (USGBC) verdiği LEED Altın Sertifikası’nı almaya hak kazandı.

Asya ve Avrupa’yı ilk kez deniz tabanı altından geçen iki katlı karayolu tüneliyle birbirine bağlayarak iki kıta arasında ulaşım hizmeti veren Avrasya Tüneli’nin İşletme ve Bakım Binası, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin (USGBC) verdiği LEED Altın Sertifikası’nı almaya hak kazandı.

Enerji ve çevre dostu yapılara verilen LEED, dünyanın en prestijli yeşil bina sertifikası olarak kabul ediliyor. LEED sertifikası için ‘Sürdürülebilir Araziler’, ‘Su Verimliliği’, ‘Enerji ve Atmosfer’, ‘Malzeme ve Kaynaklar’, ‘Yerleşim ve Ulaşım’, ‘İç Mekân Kalitesi’, ‘İnovasyon’, ‘Bölgesel Öncelik Kredileri’ kriterleri üzerinden değerlendirme yapılıyor.

Çevreyi Gözeten Proje

LEED standartları kapsamında su ve elektrik verimliliğini sağlayan sistem ve uygulamaların kullanıldığı Avrasya Tüneli İşletme ve Bakım Binası’nda doğal aydınlatmadan da maksimum düzeyde faydalanılıyor. Ayrıca bisiklet parkı, elektrikli araç ünitesi ve ısı tasarrufu sağlayan camlar gibi çevreye duyarlı uygulamalara LEED Altın Sertifikalı binada özellikle yer verildi. Çevresel ve toplumsal çalışmalarıyla Avrasya Tüneli Projesi, daha önce Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından ‘En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama’ ödülüne de layık görülmüştü.
 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)