Çatı Sistemleri Yönetmeliğiyle Her Ev Kendi Elektriğini Üretebilecek

Panasonic Güneş Enerjisi Sistemleri İş Birimi Müdürü Fatih Koray Yıldız, Ağustos’ta çıkmasını bekledikleri yeni yönetmelik ile Türkiye’de her evin, hem kendi elektriğini üretebileceğini hem de ürettiği elektriği devlete satabileceğini bildirdi.

Ağustos ayı gibi çıkması beklenen ‘Çatı Sistemleri’ yönetmeliği ile Türkiye’de her müstakil ev; hem kendi elektriğini üretecek hem de ürettiği elektriği devlete satabilecek. Mevcut yönetmeliğin çatılara güneş paneli koymaya pek müsaade etmediğine işaret eden Panasonic Güneş Enerjisi Sistemleri İş Birimi Müdürü Koray Yıldız, “Bir vatandaş kendi çatısında elektrik üretmek istese, endüstriyel elektrik üreticileri ile aynı bürokrasiye tabi tutuluyor. Yani büyük enerji santrali kurar gibi TEDAŞ’a başvuru yapmalısınız. O yüzden kimse yapmıyor bu işi. Devlet büyük santrallere 10 yıl boyunca ürettiği elektrikte KwP/saat başına 0.133 dolar para ödüyor. Yani siz kendi elektriğinizi üretiyorsunuz ve tüketiminizden fazlasını devlete satabiliyorsunuz” diye konuştu.

Ancak mevcut yönetmelikle vatandaşın kendi çatısında ürettiği elektriği şebekeye veremediği için devletten de para alamadığını anlatan Yıldız şöyle konuştu: “Vatandaş çatısına bu sistemi ortalama 10 bin dolara kuruyor. Devlet para vermediği için sadece kendi tükettiği elektriği hesap etseniz yatırım 12 yıl sonra dönmüş oluyor. Geri dönüşü uzun, o yüzden çok tercih edilmiyor. Ancak yeni yönetmelikle devlet üretim fazlasını satın alırsa, vatandaşa ek gelir kapısı açılmış olacak. Yani bir ev ortalama 5 kwP kapasiteli bir güneş panelini 10 bin dolara kursa; senelik bin dolarlık bir elektrik üretiyor. Vatandaş bunun 700 dolarını tüketse, aradaki 300 dolar vatandaşa kalıyor.

Koray Yıldız devlete elektrik üretmek için kurulmuş büyük endüstriyel tesislerde, 1 mgw’lık kapasiteli bir yerin, 900 bin dolar ile 1.1 milyon dolar arasında bir maliyeti olduğunu açıkladı. Bu tesislerin senelik 200 ila 220 bin dolar arasında bir getiriye sahip olduklarını vurgulayan Yıldız, bu sebeple Türkiye’de herkesin bu yatırımlara yöneldiğine işaret etti.

Büyük endüstriyel yerlerde iki tip elektrik üreticisi olduğunu aktaran Panasonic Güneş Enerjisi Sistemleri Birimi Müdürü Yıldız şu bilgiyi verdi: “Güneş panelleriyle elektrik üreten iki tip üretici var. Birincisi lisanslı üretici, diğeri de lisanssız olan. Şu an Türkiye’de yüzde 99’nu lisanssız elektrik üretiyor. Lisanssız diyorsak yasal olmadığı anlamına gelmiyor. Lisanslı ve lisanssız arasındaki fark, lisanssız olanlar devletten 10 yıl boyunca birim başına 13.3 cent para alıyor. Ama 10 yıl sonra tesisin herhangi bir gelir garantisi yok. Ancak lisanslı olanlarda ise; lisans 49 yıllığına veriliyor ve üretici firma ilk 10 yılda elektriğini yine 13.3 cetten devlete satıyor, geri kalan 39 yılda elektriğini serbest ticaretle istediği yere satabiliyor.” dedi.

Avrupa ve Amerika’da tüm çatılarda güneş panelleri kurulduğu için o pazarların daraldığını dile getiren Koray Yıldız, “Hindistan’da talep artışı var. Hindistan’a yöneldik. Devlet orada teşvik vermeye başladı. Almanya’da tüm çatılarda güneş panelleri kurulduğu için piyasa doydu ve oralarda piyasa daraldı. Bu yüzden Hindistan gibi Pazar açığı olan yerlere yöneliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://enerjienstitusu.com/201...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)