Çin Düğüm Sanatından Yaya Köprüsü!

Çin’in kentlerinden biri olan Changsha’da ikonik özellikli bir yaya köprüsü tasarlandı. Bu ilginç yaya köprüsünün tasarımı tamamen uluslararası bir tasarım ofisi olan NEXT Architects’e ait.

Köprü çelikten yapıldı ve 185 metre uzunluğuna, 24 metre yüksekliğine sahip. NEXT Architects bu projelerine Lucky Knot ismini verdi. Çelikten olan bu yaya köprüsü 2013 yılında uluslararası açılmış olan bir yarışma ile seçilmiş ve benzersiz bir proje hazırlanmış. Köprü, çeşitli yüksekliklerde olan kotları birbirine bağlıyor. Böylece nehir kıyıları, sokak ve yükseltilmiş olan park alanları arasında yumuşak bir geçiş hissi yaratıyor. 

Köprünün görünen son hali tüm bu rotaları bir düğüm şekline getirmek fikriyle ortaya çıkmış. Köprü Mobius şeridinden esinlenerek tasarlanmış. Ayrıca köprü Çin’deki düğüm sanatına referans veriyor. Antik Çin dekorasyon sanatında yer almakta olan bu düğüm, şans ve refahı simgelediği biliniyor.

Projenin en önemli kilit noktası, Amsterdam’da bulunan ofisin altyapı ile su yönetimi hakkında olan uzmanlığının, Pekin’de olan ofisin yerel bağlam üzerine uzmanlığının birleşimi olarak ifade edildiği belirtiliyor.

Yoğun olan bu kentte kamusal mekanın üretimine bir katkı sağlamayı hedeflemekte olan çelik yaya köprüsü, hem rekreasyonel, hem ekolojik hem de turistik aktivitelere oldukça elverişli bir şekilde tasarlanmış. Çelik köprüden nehir, Meixi Gölü ile Changsha kentinin tüm manzarasının izlenebildiği bir bakış noktası oluşturmakta.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)