EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Yaşayan Peyzaj

Atölye CMJN, insanların doğayla yeniden bağlantı kurmalarını amaçlayan Büyük Fen Merkezi için sürdürülebilir kalkınmayı esas alan bir öneri sundular. Sürdürülebilir kalkınma, ekoloji, insan ve fen bilimleri arasındaki bağlantıları güçlendiren proje çevre iletişimini maksimuma çıkarmayı hedeflemektedir. Sadece doğanın bir parçasını restore etmeyip aynı zamanda insanın derin benliğini doğayla birleştirmek amaçlanmaktadır.

Bataklıklar ile toprak arasında, su ile toprak arasında ve vahşi doğayla kültürel bir doğa arasında kalan Büyük Fen Merkezi,  bitki - hayvan türlerinin, gelişip çoğalmalarıyla göçlerini temsil etmek için kurulmuştur. Özel bir misyon yüklenen projenin amacı ziyaretçilerin sürdürülebilir doğa ve habitatlar hakkında farkındalığını yükseltmektir. Kendi gelişimini taşıyan ve kendini yaşatan peyzajı kurmak ve korumak isteyen mimarlar  eylemliliklerini yarı müdahaleci olarak tanımlıyorlar.

Fen Merkezindeki farklı peyzajlardan biri olan su öğesi mevsimlere göre farklı seviyelere gelerek saha düzeyinde bir solunum yolu oluşturuyorlar. Projenin ana fikri de bu solunum ile nefes almak ve yaşamaktır. Bu fikir vahşi hayatın özünden ilham alınarak tasarlanmıştır.   Tasarımın merkezindeki yapıyla  yaşam içerisindeki ritmin hissedilmesi istenirken aynı zamanda çevresi ile bütünleşmektedir.

İçerisinde ışığı tutan sıcak ve davetkar bina ziyaretçiler için kırılgan peyzaja doğru bir ağ geçidi sunuyor. Cömert geniş hacminin yerleşimi için uyarlanabilir alanda kurulan bina taşınabilir mobilya sistemiyle de kolayca düzenlenebilmektedir. Bina içi ve dışı arasındaki uyum bilgi merkezi ile sergi alanı arasında, erişilebilir teraslar ile peyzaj arasında doğrudan bir ilişki sağlamaktadır. Bu geniş açılım içinde temel olan peyzaj ile sitenin arasındaki entegrasyondur. Binanın organik formu ise sazlık kamışlarının yorumlanmasıyla kazanılmıştır.

Proje Adı: Büyük Fen Ziyaretçi Merkezi

Proje Mimarları: Atölye CMJN

Proje Bölgesi: Cambridgehire, İngiltere

Peyzaj Mimarları: CMYK Atölyesi

Proje Alanı: 950 metrekare 

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)