Işık Senaryoları

Aydınlatma teknolojisi firması olan Philips Aydınlatma’ nın Hollanda’daki genel müdürlük binası için  Philips’in yenilikçi, insan merkezli değerlerini benimseyen kamu ve çalışma alanları tasarlanması amaçlanıldı.

Alexander Rieck yönetimindeki mimarlık firması LAVA  danışmanlık ofileri INBO ve JHK ile birlikte binanın uygulamasını tasarladı. Rieck’ e göre ;   Avlusu olan atrium yapıda,  personel ilişkilerinin  iyi gelişeceği markayı temsil edebilecek mekansal olarak güçlü bir yer olmalıydı.

Philips Aydınlatma Uygulama Merkezi, 1500 den fazla yapraktan oluşan parametrik olarak tasarlanmış,  asma tavana asılı piramit panelleri ile insanları karşılıyor. Ağaç yapraklarındaki hafif titremeden esinlenilen bu kavramsal paneller bütün atriyum tavanını örten suni ışıkların davranışını göstermekte.  Işığın bir şeyleri yansıttığı zaman görülebilir oluşunu savunan Rieck bu sebeple ışığa heykelimsi bir görünürlük kazandırmış.

Ofis çalışanları gün içindeki doğal ışık değişimlerini özlerken  bu hacimsel yansımalarla bu zaman değişimi hissi verilmeye çalışılmış. LAVA tüm yıl için doğal ışık senaryolarını oluşturmak için panelleri  yapay zeka ile programlamış. 

Senaryolar, atriyum alanının farklı mevsimlere, günün farklı saatlerine ve mimari düzenine tepki vererek kullanıcıları gün boyunca aktifleştirip rahatlatmak üzerine kurulmuş.  Sadece yapay programlanmadan faydalanılmamış. Ayrıca atriyumun yan camlarından doğal ışığı filtreleyip yansıtan ışıklıklar bulunmakta.  İkonik aydınlatma tasarımı ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatmakla kalmıyor aynı zamanda yenilikçi ve ileri görüşlü şirketi yansıtıyor. 

Proje Künyesi

Proje Adı: Philips Aydınlatma Genel Müdürlüğü

Yer: Eindhoven, Hollanda 

Proje Yılı:2016

Proje Mimarı: LAVA 

Kaynak: architectmagazine.com


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)