Hamamyolu Urban Deck

Ofis, projeyi anlatıyor:

Odunpazarı’nın en önemli kentsel alanlarından biri olan Hamamyolu caddesinde tasarlanan “Hamamyolu Urban Deck”, yoğun kent dokusunun içinde var olan caddenin canlandırılmasına yönelik davetkar bir bakış açısı sağlamaktadır. Geri dönüştürülebilir ahşap kompozit kullanılarak oluşturulan peyzaj elemanlarından, su sistemlerinden ve yoğun bitki dokusundan oluşan bu ‘yeşil yaya aksı’, Odunpazarı’ndan Porsuk Nehri’ne doğru uzanan modern ve hareketli buluşma alanları yaratmaktadır.

“Hamamyolu Urban Deck”, belirli temalara dayanan 8 ana zondan oluşmaktadır. Esin kaynakları, bulundukları tarihi doku ve sosyal bağlamdan alan bu zonlar sırasıyla; Hicri Sezen Parkı Bağlantı Yolu (zon 1), Alaaddin Parkı (zon 2), Çanak Havuzu ve Kitap Fuarı Alanı (zon 3), Kafe-Oturma Alanı (zon 4), Ziya Paşa Caddesi Üst Geçiti ve Müze Alanı (zon 5), Çocuk Oyun ve Sergi Alanı (zon 6), Buhar Havuzu ve Oturma Alanı (zon 7), Sarmaşık Altı Geçiş Alanı (zon 8) olarak ziyaretçilerle buluşmaktadır. “Hamamyolu Urban Deck” projesinde bütün bu zonlar, 10 temel tasarım prensibine dayandırılarak oluşturulmuştur.

İlk prensip, Hamamyolu Caddesinin Odunpazarı ve Porsuk nehri arasındaki bağlantıyı kentsel ölçekte güçlendirmek üzerine kurulmuştur. Projede, Odunpazarı’nın tarihi dokusu Porsuk Nehrine kesintisiz bir yaya aksı ile bağlanmıştır.

İkinci olarak, tarihi dokuya yeniden hayat verilerek yeni bir yeşil kuşak oluşturmak hedeflenmiştir. Hicri Sezen ve Alaaddin Parkları’nın mevcut yeşilleri ile Porsuk Nehri kıyısındaki yeşil alanlar, Hamamyolu Caddesinde bulunan çok yıllık ağaçlara ek olarak ıhlamur ağaçları, çalılar, sarmaşıklar, yer örtücüler ve çim alanlar ile birbirlerine bağlanmıştır.

Bir diğer prensip, geri dönüştürülebilir ahşap kompozit kullanılarak tasarlanmış kesintisiz bir kentsel platform oluşturmaktır. Topoğrafya ön plana alınarak, üç boyutlu kurgu ile planlanan bu kentsel platform; köprüyü, kafeleri, platformları, kitap fuarını, havuzları ve oturma alanlarını oluşturmaktadır. Ziyaretçilerin sadece yatayda değil; üst geçitleri ve rampaları ile düşeyde de hareket etmelerini sağlayarak, onların kent dokusunu farklı bir bakış açısıyla deneyimlemeleri hedeflenmiştir.

Temel tasarım prensiplerinden bir diğeri ise, bütün zonları alan boyunca lineer bir kurguda devam eden bir kentsel aks ile bağlamaktır. Bu kentsel aks 1,2 km uzunluğunda, merkezinden lineer LED aydınlatma geçen, el yapımı camların gömülü olduğu beyaz çimentodan oluşan bir yaya aksıdır. Odunpazarı cam atölyelerinde üretilen el yapımı camların bu aksa entegre edilmesi ile yerel üretim de projede yer almıştır. Bu camlardan bazıları geceleri alttan fiber kablolar ile aydınlatılmaktadır.
Proje alanının bu kentsel platformla olan ilişkisi, var olan pasajların ve çevresinde bulunan sokakların referans alındığı kentsel bağlantılar ile sağlanmıştır. Bu geçiş alanları, pasaj girişlerinde cam gömülü beyaz çimento ile vurgulanırken, sokaklar ile olan bağlantılarda ahşap kompozitlerin ve travertenlerin renklerinin değiştirilmesiyle öne çıkarılmıştır.

Alanda ön plana çıkarılan bir diğer konu ise kafe alanlarının yoğunluğunun ve çeşitliliğinin arttırılmasıdır. Kafeler; meydanlı kafeler, platform kafeleri, köprü altında bulunan kafeler ve küçük kafeler olarak çeşitlendirilmiştir. Platformun basamaklanmasıyla oluşan bu kafelerin çatılarında farklı yer örtücülerden oluşan bitki havuzları tasarlanmıştır. Ayrıca basamaklanmış bölümlerde ziyaretçilere oturma imkanı sağlayarak oturma alanlarını arttırmak hedeflenmiştir.

Kentsel Platformun, çocuklar için eğlenceli bir alana dönüştürülmesi tasarımda önem verilen bir diğer konudur. Farklı yaş grupları için tasarlanmış çeşitli çocuk oyun alanları ile proje alanı renklendirilmiştir. Proje alanına 2 üzeri ile 6 üzeri yaş gruplarına özel tasarlanmış oyun alanlarına ek olarak her yaş grubuna hitap eden trambolin alanları öngörülmüştür. Aynı zamanda üç boyutlu kurguya sahip kentsel platformun kendisi bir oyun alanına dönüşmektedir.

Kentsel platformda, ziyaretçilerin dinlenmesi için su elemanlarının kullanımına önem verilmiştir. Projede suyun farklı formlarda ve ölçülerde hareketlendirilmesiyle tasarlanan çanak havuzu, taş havuzu, buhar havuzu ve bank havuzu olmak üzere 4 farklı tip havuz tasarlanmıştır.
Tasarım prensiplerinden bir diğeri ise Odunpazarı Uluslararası Ahşap Heykel Festivali’nde ahşap sanatçıları tarafından tasarlanan heykellerin proje alanında sergilenmesidir. Heykellerin konsepte uygun alanlarda sergilenmesinin, alana farklı bir hareket katacağı öngörülmüştür.

Son olarak aydınlatma elemanlarının kentsel platforma özel tasarlanması hedeflenmiştir. Mevcut ağaçlara yönelik tasarlanan bronz paslanmaz çelik levhalar ağaç diplerindeki spotlarla aydınlatılarak ışığın yansıması sağlanmıştır. Buna ek olarak hem park alanını hem de alışveriş sokağını aydınlatan, ahşap dokuya uyumlu sokak lambaları tasarlanmıştır. Ayrıca alandaki tasarlanan mimari birimler, ahşap kompozitin akışını vurgulamak amacıyla lineer led ile çevrelenerek aydınlatılmıştır. Projedeki aydınlatma tasarımları ile Hamamyolu Caddesinin her saatte kullanıma uygun olması sağlamıştır.

“Hamamyolu Urban Deck” projesinde tasarlanan bütün birimler, bu fikirler ile oluşturulmuştur. Böylece Hamamyolu Caddesi kentsel dokuya entegre olarak, her yaş grubundaki ziyaretçiye hitap edebilecek farklı aktiviteler barındıran bir yaşam alanına dönüşmektedir.


Proje Künyesi: 

Proje Adı: Hamamyolu Urban Deck

Proje Yeri: Eskişehir, Odunpazarı

Proje Tipi: Kentsel Tasarım Projesi

Proje Mimarlık: Yazgan Tasarım Mimarlık

Proje Tarihi: 2017 

Kaynak: www.arkiv.com.tr


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)