Prix; Mimar Sinan, Müthiş Bir Deha

 ‘Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri #5’ etkinliğinde, Geberit’in bu yılki konuğu Wolf D. Prix oldu

Prix; Sinan,  zamanının ötesinde projelerin altına imza atmasıyla müthiş bir deha

Robotik ve 3D Printing teknolojisinin günümüz ve geleceğin mimarlık dünyası için olağanüstü hizmetleri olabileceğine inanan Wolf D. Prix, ‘Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri’ etkinliği kapsamında, Yapı-Endüstri Merkezi’nde mimarlarla ve mimarlık öğrencileriyle bir araya geldi. Geberit’in davetlisi olarak İstanbul’a gelen dekonstrüktivist mimarinin önemli temsilcisi Prix, Geberit’in 2017 mottosu olan ‘Zaman geçer, Kalite kalır’ çerçevesinde 4 farklı projesinin detaylarının yanı sıra yeni nesil mimarinin tüm inceliklerini anlattı. Ayrıca konuşmasında Mimar Sinan’a hayranlığından da söz eden Wolf D. Prix, Sinan’ın zamanının ötesinde projelerin altına imza atmasıyla müthiş bir deha olduğunun altını çizdi. 

İsviçreli sıhhi tesisat devi Geberit, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğiyle gerçekleştirdiği ‘Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri’ bu yılda devam etti. Bu yıl beşinci kez düzenlenen etkinliğin konuğu, robotik ve 3D Printing teknolojisinin günümüz ve geleceğin mimarlık dünyası için olağanüstü hizmetleri olabileceğine inanan Avusturyalı mimar Wolf D. Prix oldu. 

Geberit’in 2017 mottosu olan ‘Zaman geçer, Kalite kalır’ çerçevesinde yeni nesil mimarinin tüm detaylarını anlatan Wolf D. Prix, güncel projelerinde robot teknolojisinden sıklıkla faydalanma sebebini yeni nesil mimar ve tasarımcılarla paylaştı. Teknolojinin mimarinin her alanında olduğunu ve küresel krizlere çözüm üretebilecek mimarinin de teknolojiyle mümkün olabileceğine inandığından bahseden Prix, günümüz mimarisinde tasarımın mimariyi taçlandırdığını söyledi. Mimarların fikirlerinin çok güçlü olması gerektiğinden bahseden Prix, Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE), Dalian international Conference Center, Musée des Confluences ve Dawang Mountain Resort Changsha, projelerinin detaylarını katılımcılarla paylaşmanın ötesinde robotik inşa metotlarıyla inşaat süresini kısalttıklarına da değindi. Hayata geçirdiği projelerden de kısaca örneklendirme yapan duayen mimar Prix,  Coop Himmelb(l)au Mimarlık Ofisi’nin altında imzası olduğu projelerin sürdürülebilir olduğunu ve belirli projelerin standartlardan yüzde 30 daha fazla enerji tasarrufu sağladıklarını söyledi.  

Prix: Mimar Sinan müthiş bir deha

Bir mimar olarak Mimar Sinan’ın eserlerinin kendini çok etkilediğini belirten Wolf D. Prix, ilham kaynağının ise müzik olduğunu söyledi. Ayasofya’nın tarihsel ve kültürel yapısının yanı sıra mimari dokusunun da kendini çok etkilediğinin altını çizen Prix, “Mimar Sinan, zamanının ötesinde projelerin altına imzasını atmış müthiş bir deha. Günümüzde yaşasaydı ve bu teknolojilere sahip olsaydı nasıl işler çıkarabileceğin tahmin etmek çok zor. Ben ise bir mimar olarak tasarımlarımda geometri kullanmayı seviyor ve o tasarımı bir nesne ile özleştirmekten mutlu oluyorum. Projelerimizde kamusal mekanlara önem veriyor ve ‘çatı’nın bir projede en önemli özne olduğunun farkındalığıyla çalışıyoruz. Altında imzamız olan alanların yaşayan mekanlar olması bizim için önemli. Fransa’nın Lyon şehirde hayata geçirdiğimiz projede teknolojinin tüm nimetlerinden faydalandık. Musée des Confluences projesini yaparken 80 kişinin 8 ayda yapabileceği işi biz 8 kişi ile 1 ayda yaptık. Bu da her zaman söylediğimiz ve kabul ettiğimiz Robotik ve 3D Printing teknolojisinin günümüz ve geleceğin mimarlık dünyası için olağanüstü hizmetleri olacağının bir kanıtıdır” dedi. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)