Kır Yaşamını Önizlemek

Bu sade, sürdürülebilir ev, tıpkı bir bukalemun gibi Laka Gölü’nün çevresiyle uyum sağlıyor. Ahşap cephe içindeki renkli plakalar, manzaraya hakim olan tonları yansıtırken, fibre cement levha ile kaplanmış dış cephesiyle, pencereleri kır yaşamından kareler sunuyor. Pek çok canlının fiziki yapısına benzer şekilde binanın dışı simetrik, iç mekânlar ise işlevine göre asimetrik biçimde tasarlanmış.

Peter Kuczia sunar…

“Binanın şeklini güneş enerjisini en iyi şekilde kullanacak biçimde tasarladık. Evin dış cephesinin yaklaşık %80’i güneş görüyor. Zemin kattaki tek katlı yaşam alanının dış kısmını işlenmemiş karaçam ahşabı ile kaplayarak, çatıdaki güneş panelleri ile toplanan güneş enerjisini, bu sırlanmış avluda toplamayı düşündük. Yapının en dikkat çekici bölümü olan ve benim ‘siyah kutu’ olarak tabir ettiğim çatının güneş almayan kısmını ise üç katlı kömür renkli fibre cement levha ile kapladık. Bu kısım güneşin doğal enerjisiyle ısınarak ısı kaybını önlüyor.

Aktif ve pasif güneş enerjisi konseptleriyle birlikte yüksek standartlı ısı izolasyonunu, ısı geri dönüşümlü bir havalandırma sistemiyle zenginleştirdik.Projenin tasarımını, inşaat maliyetlerini düşük tutma ile yapının bundan sonraki yaşamı süresince ortaya çıkaracağı masraflarının az olması gibi iki temel hedef belirlerdi. Tüm detayların basit ama iyi düşünülmüş olmasına özen gösterdik. Bu ev Polonya'da herhangi bir evden daha pahalı değil. Maliyeti, yerel malzemeler ve geri dönüşümlü yapı elemanları kullanarak ve bunları geleneksel yapı teknikleriyle uygulayarak düşürdük.''

Evin “Sürdürülebilir” Özellikleri

Geleneksel Ahşap Kaplama (Karaçam)

Pasif Güneş Enerjisi Sistemleri

Aktif Güneş Enerjisi Sistemleri

Yüksek Isı Yalıtımı

Kaynak:insaport


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)