The Ice Hotel

Dünyanın dört bir yanından gelen seçkin sanatçıların hazırladığı özel tasarım bir buz koleksiyonuna sahip olan ICEHOTEL’i inşa etmek için gerekli malzemenin yüzde doksanı Torne Nehri'nden karşılanır. 

Karanlık ve uzun kış gecelerini aydınlatan buzun büyülü parlaklığı sanatçılara ve mimarlara ilham kaynağı olmaktadır. Dünya çapında saf beyaz bir mimari sergileyen buz oteller, buzdan heykeler, kar gösterileri ve festivaller; muhteşem yapıları ve çarpıcı aydınlatma çözümleri ile çok sayıda ziyaretçiyi adeta büyülüyor. 

Çıkış noktası; dondurucu kış aylarında da turizmi canlandırmak olan buz etkinliklerinin ilki 1989 yılında İsveç’in Jukkasjärvi köyünde gerçekleştirildi. 60 metrekarelik bir iglu olan ARTic Salonu’nun inşası ile başlayan buz otel konseptinin ilk örneği 1991 yılında inşa edilen THE ICEHOTEL oldu. Aynı zamanda dondurulmuş su stratejisi olan buz mimarisi; imalatıyla ve hatta atığıyla çevreye herhangi bir zarar vermiyor ve sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Jukkasjärvi isimli küçük bir İsveç kasabasında bulunan The IceHotel, her yıl Aralık-Nisan ayları arasında hizmet veriyor. Her yıl yeniden yapılan 5.500 metrekarelik otel, İsveç’in Torne Nehri’nden geçici olarak “ödünç” alınıyor ve ilkbahar geldiğinde nehre geri döndürülerek denize dökülüyor. İsveç’in geçici buz oteli, her yıl farklı bir tasarıma sahip buzdan yapılmış bir kompleks. 

Torne Nehri, Ekim ayında donmaya başlıyor ve Mart ayına kadar buz kalıyor. Otelin iç mekânlarında kullanılmak üzere, bir yıl önceden, 4.000 ton buz bloğu depolanıyor. Yaz aylarında saklanan bu bloklardan 65 odası bulunan otelin duvar ve mobilyaları yapılıyor. Binanın yapımında toplam 30.000 metreküp “snice” yani kar/buz kullanıyor. 

Her yıl Ekim ayında yapımına başlanan otelin inşaat alanına büyük metal kalıplar dikiliyor ve üzerlerine kar/buz püskürtülüyor. Birkaç gün içinde sertleşen kar/buz sıkıştırıldıktan sonra kalıplar çıkartılıyor. Otelin yapımında yaklaşık 100 kişilik bir ekip çalışırken sanatçılar da buz parçalarından heykelleri ve odaları yaratmaya başlıyor. 

Aşama aşama yapımı devam eden otel Aralık ayında, Noel Günü’nde, buz şapeli ile ön açılışını yapıyor ve ardından her hafta sonu otelin biten diğer bölümleri açılıyor. Her yıl yaklaşık dört ay hizmet veren otel Nisan ayı ortasına kadar açık kalıyor. Dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi alan otel her yıl 50.000 ile 60.000 arasında konuk ağırlıyor.

Icehotel’in kurucusu Yngve Bergqvist, oteli kurmadan önce, yaşadığı ve küçük bir köy olan Jukkasjärvi’ye kış aylarında da turist çekmek için 1989 yılında kış etkinlikleri düzenlemeye başlar. Popüler olmayan karanlık kış aylarında turist çekebilmek için önce bir buz heykel atölyesi kurar. İlk projeleri 60 santimetrelik bir iglu olan ARTic Salonu’nu her kış tekrar inşa etmeye başlar. 1991 yılında ise ilk kez buz ve kardan bir otel inşa edilir. Tesis, bir karşılama salonu, bar ve yatak odaları içerir. Bu tesis takip eden yıllarda sürekli büyütülür, bir kilise ve sinema ilave edilir. 2000 yılına gelindiğinde ise bir buz tiyatrosu ile genişletilir. Globe Theatre’ın (Londra’daki ünlü tiyatro) benzeri olan tiyatroda klasik oyunlar icra edilir ve bu günkü son durumunu alır…

Bakınız:  Sıra Dışı Yaşam Alanları: Buz Mimarisi


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)