The Snow Show

Parlak kar gösterilerinden, çok renkli buz şölenlerine...

Finlandiya’nın Lapland kentinde düzenlenen Snow Show, dünyanın önde gelen sanatçılarını ve mimarlarını bir araya getirmekte. Bir ‘küratör sergi’ olan Snow Show, uluslararası bir işbirliği sonucunda ilk kez 2003 ve 2004 yıllarında düzenlendi. Snow Show’u düzenleyen Lance Fung, uluslararası sanatçılarla ortaklık kuran projesi için Zaha Hadid, Morphosis, Diller + Scofidio, Asymptote ve Tadao Ando gibi mimarları davet etti. Buz ve kardan yapılan otuz yapı, görsel ve pratik sanatlar için çeşitli kavramsal ve mimari olasılıkları ortaya koydu. Ekipler, alışılmadık yapı unsurlarını, şeffaf, opak, renkli ve hatta parlak efektleriyle gösterişli bir ışık deneyimine dönüştürdü.

Jene Highstein ve Steven Holl, 500 metreküp buzla “Oblong Void Space” adlı bir gökyüzü gözlemevi oluşturdu. Bir buz merdivenden çıkılarak gökyüzüne açılan bu küp, sanat camiasına James Turrell’in düşünen Sky Spaces’ini hatırlattı. Küp; gündüzleri güneş ışınlarının etkisiyle sihirli ve yarı saydam görünüyordu ve içeride hareket eden figürler görülebiliyordu.

Buna karşın, Lawrence Weiner ve Enrique Norten ekibi “Obscure Horizons” projesinde çift cidarlı duvarların sıralamasıyla oynadı. Renkli su ile oluşturulan mavimsi ve yeşilimsi buz bloklar daha az şeffaf bir izlenim elde etti ancak buzun beyaz gölgelerinin yerine çok renkli bir görüntü oluştu.

Diğer dikkat çekici bir proje Tatsuo Miyajima ve Tadao Ando’nun “Ice Time Tunnel” projesiydi. Ardışık dizilmiş küçük kırmızı ışıklı görüntüler içeren bu “buz zaman tüneli” 70 sayaçtan oluşarak 1’den 9’a kadar hayatın seyrini temsil ediyordu. Böylece dinamik görüntüler pikselli medya duvarlarını öngörüyordu.

Çin’in sekizinci en kalabalık şehri olan Harbin, dünyanın en büyük Buz Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. “Sun Island” alanının aksine, kar ve buz heykellerinin sergilendiği “Ice and Snow World” çok sayıda büyük buz yapısına sahip. Buz parkı tasarım fikirleri, geleneksel Asya mimarisinden Avrupa ve Afrika’daki ikonik yapılara, örneğin Kolezyum, Akropolis veya Sfenks’e kadar uzanıyor.

Gün batımından sonra adeta kar ve buz kaybolur, yerini rengarenk aydınlatılmış buz mimarisine bırakır. Buzun saf beyazlığı ise renkli aydınlatmalar için mükemmel bir tuval görevi görür. Sayısız doğrusal aydınlatma armatürleri ile mimaride muhteşem grafikler oluşturulur. 

Dışarıda projektörlerle aydınlatılan bu heykelsi buz anıtların belirgin gölgeleri, donmuş şehri canlandırarak muhteşem bir festival şehrine dönüştürür.

Bakınız: Sıra Dışı Yaşam Alanları: Buz Mimarisi


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)