Mekan Düzlemlerinde Yaşamsal İzler: %100 Organik ''Lamine Parke''

Dendro Lamine Parke Sponsorluğunda Hazırlanmıştır.

Yaza: Berivan EREN

Dekorasyon alanında zemin döşemeleri; konfor, estetik, kolay kullanım, uygun maliyet gibi kriterlerden birine sahip olabilmek için bastığımız zemine gelene  kadar birçok kimyasal katkı ve işlemden geçmektedir. Estetik bir görünüm sağlamak amacıyla piyasada üretimi bir hayli fazla olan kimyasal katkılı  döşemelerin yanında  ahşap lamine kaplama giderek daha fazla önem kazanmakta ve tercih edilme sebepleri çeşitlenerek artmaktadır. Ham maddesinin tamamı doğal ahşap olan uzun ömürlü bu kaplama ürünü aynı zamanda dekorasyon konusunda uzmanların en çok tavsiye ettiği ürün haline gelmektedir.

Yapıyı dışarıdan yorumlamak yapının kalitesini anlatmak için yeterli görünse de yapıyı gerçek anlamda değerlendirmek ancak iç mimari yaklaşımların da göz önünde bulundurulmasıyla mümkün olmaktadır. Yapıları bir dörtgen kutu olarak düşünecek olursak, yapının dışındaki cephe profili kadar kullanıcılar açısından iç cephelerinin ve her bir köşesinin detayı  o denli önemlidir. 

İnşaata başlamadan önce en kritik aşama olan temel aşamasında gösterilen titizlik yapı ömrüne artı değerler katarken, içeride gerçekleştirilen tüm yapısal işlemler mekân kullanıcılarının yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. İç mekanın kesitlerini oluşturan zemin - duvar - tavan üçgeninde her bir mekânı kendi içinde değerlendirdiğimizde mekanın altyapısı diyebileceğimiz zeminler mekanı yaratmada temel çıkış alanlarıdır. 

Geniş ve boş bir alanda sınırlarını çizmekle başladığımız alanlar, yaklaşımımız ve ihtiyaçlarımıza göre şekillenirken çizilen sınırlar zemin düzleminde mekânı yaratan çizgilerdir. Öyleyse belirli bir kullanım alanı yaratmak için birinci adım zemin sınırlarının belirlenmesidir diyebiliriz. Bu şekilde belirlenen bir alanı mekânsallaştıran ise yaşamsal konforu sağlayabilecek niteliklerle donatılmasıdır.

Konut, ofis, sınıf, restoran, hastane, otel, spor salonu gibi örnekleri çoğalan mekânlar  gündelik yaşamda içerisinde ciddi zamanlar geçirdiğimiz alanlar  olarak deneyimlenmektedir. Bu deneyimler mekânı keşfe çıkartırken aynı zamanda ziyaretçi psikolojisini ve sağlığını da etkileyebilmektedirler. 

Zemin kaplamaları her türlü yaşam alanında mekânı karakterize edebilecek baskın bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyel karar vericinin tercihi doğrultusunda mekânı; sade,  geniş ve ferah gösterebileceği gibi şık ve sıcak bir mekân olarak da yansıtabilmektedir. 

Mekânın sadece nasıl görüneceği değil nasıl yaşayacağı veya yaşanılacağı da önemli bir durumdur.  İnsanoğlunun mekanlarla ilişkisi yapay ve kimyasal etmenler ile zayıflarken mekânın ömrü de bu yapay katkıdan dolayı azalmaktadır. Tüm bu nedenler göz önüne alındığında sürdürülebilir uzun ömürlü mekânlar yaratmak için sürdürülebilir ve doğal ürünlerin kullanımı arttırılmalıdır.  

Enerjiden, bakımdan, kullanımdan verim sağlatabilecek olan zemin kaplama ürünü olan %100 doğal malzeme ahşap lamine parkeler de mekânın sürdürülebilirliğe katkısında önemli rol oynayan bir dekorasyon ve kaplama malzemesidir.  %100 doğal ahşaptan yapılan lamine, ısı ve neme karşı direnciyle uzun ömürlü bir ürün olarak iç mimaride doğru temeller yaratabilmektedir. 

Lamine Parke, ham maddesinin tamamı doğal ahşap olan 2 veya 3 değişik katmanın birbirine dik yönlerde yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması sureti ile imal edilen, uzun ömürlü ve dekoratif bir zemin kaplama ürünüdür.

Lamine parkedeki “lamine” kelimesi yapıştırma anlamındadır ve birbirine yapışan katmanlardan oluşmuş bir malzemeyi ifade eder.

Lamine parkeler genellikle üç katmandan oluşur. Ortalama 9 mm kalınlığında olur. En alt katman Ladin ağacı, orta katman mobilya sektöründe de bilinen Göknar ağacı en üst katman ise 3 mm olup nitelikli ahşaptan oluşur. Bu üç katman tabaka damarları birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır. 

Üç farklı katmanın preslenerek doğru açılarda birbiri üzerine yerleştirilmesi ile oluşturulan ileri teknoloji ürünü lamine parkeler ısı ve neme karşı dirençlidir. Lamine parkenin, laminat parkeden en önemli farkı; laminat parkede arada MDF kullanılırken, lamine parkede ise aradaki malzemenin ahşap olmasıdır. 

Lamine Parkenin Tarihi

17.yüzyılda Fransa’da kullanılmaya başlanan ahşap lamine parke  bale ve dans pistlerinde kullanılan klasik bir döşeme elemanı olarak görülmektedir. 1983 yılında, parke sektöründe yaşanan bir devrim ile üst masif tabaka ve onu destekleyen çok katlı laminasyon sistemi ile lamine parke icat edilmiştir. Bu yenilik, tamamıyla dayanıklı ve durağan parke yaratırken, diğer yandan da çok parçalı parke yapımına yol açmıştır. Bu patentli buluş, teknoloji dehası olan Prof. Guglielmo Giordano tarafından gerçekleştirilmiştir. Böylelikle Margaritelli ailesi tarafından icat edilen lamine parke ile, ahşap parke sektöründe yepyeni bir dönem açılmıştır. Bu dönem, parkenin güvenilirliğinin, estetiğinin, uygulama kolaylığının ve durağanlığının yakalandığı dönemdir.

Lamine Parke çeşitleri 3 katmanlı ve 2 katmanlı lamine parke olarak ikiye ayrılmaktadır. 3 Katmanlı lamine parkede üst katman değerli ağaçtan oluşmaktadır. Orta katman, alt ve üst katmana dikey doğrultuda yumuşak ağaçtan oluşmaktadır. Alt katman yumuşak ağaçtan oluşmaktadır. 2 Katmanlı lamine parke de ise üst katman değerli ağaçtan oluşmaktadır. Değerli ağaç tabakası uygun kalınlıktaki kontraplakla birleştirilmektedir.

Lamine Parkeler piyasaya üst katmanı genellikle 6 kat vernikli ve kullanıma hazır halde sunulur. Bu sayede yerinde vernikleme işlemine gerek kalmaz.

Lamine parke, genellikle iki ya da üç katman olarak üretilen bir parke çeşididir. Orta tabakaları, alt ve üst tabakaya göre ters yerleştirilmiş olması üretim tekniklerindeki önemli bir ayrıntıdır. Alt katmanlarda genellikle düşük değerdeki herhangi bir ağaç ya da kontrplak kullanılmaktadır. En alt katmanda kullanılan en yaygın ağaç türü ise İngilizce adı rubberwood olan ağaçtır. Üst katmanda ise ağacın doğrudan kendisi bulunur. İki katmanlı olarak üretilen lamine parkeler üç katmanlı lamine parkelere göre daha esnek bir malzemedir. %100 doğal malzeme olan ağaçtan üretilen bu ürünler yerden ısıtmalı ortamlarda bu nedenle özellikle tercih edilmektedir. 

Dekorasyonda ahşabın çok önemli bir yeri vardır. Doğal olanın yarattığı estetik yıllara ve moda akımlarına meydan okur. Ahşap her mekânı ve dekorasyon tarzını bütünleyen eşsiz bir malzemedir. 

Avantajları Nelerdir?

Lamine Parkenin sunmakta olduğu avantajların başında kolay kurulumu gelir. Masif parkede olduğu gibi satın alındıktan sonra işlem gerektirmez. Lamine Parke kurulumunda, Lamine Parkeyi zemine yapıştırmak dışında birleşim yerlerinden montajı yapılarak da döşenebilir. Kullanıma hazır, uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Doğanın ve ahşabın sıcaklığını döşendiği mekana taşır. Kolay montaj yapılır, mevcut zeminin üzerine de monte edilebilir. Yüksek frekanslı seslerin yutulmasını sağlayarak akustik olarak da konforlu bir ortam sağlar. Doğada giderek azalan değerli ağaçlar sadece en üstte kullanıldığı için çevre dostudur. Lamine parkeler mikrop ve bakteri barındırmaz ve elektrostatik ortam oluşturmaz. 

Kullanım Alanları

Kontrplak, beton plaka, vinil kaplamalar ya da sert ahşap gibi hemen hemen tüm diğer sert yüzeyler lamine parke kurulumu için uygundur.  Lamine parke ile gerçekleştirilen dekorasyon ahşap döşemeler ile aynıdır. 

Lamine parkeler giderek doğaya daha yakın şekli ile sadece zeminlerde değil farklı alanlarda dekoratif amaç ile de kullanılmaktadır. Cephe profilinde yapıyı karakterize edebilen tasarımlar gibi, zemin kaplamasındaki tercihler de mekânı tanımlandıran en birincil dekoratif adımlardır.


Projeler için:

1. Dinamik Sıcaklık Konsepti: Vodafone Red Academy

2. Dekorasyonla Naturelleşmek: Martis Kampı 141


Yorumlar

tarık horus 7 Ağustos 2018

Yukardan aşağı 4. RESİM İÇİN, yaklaşık 85 m2 + süpürgelik ( yaklaşık 8 cm) + Kapron + Şilte + İşçilik fiyatı rica edeceğim, Beylikdüzü

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)