Emporia Alışveriş Merkezi

İsveç’in Malmö şehrinde Gert Wingårdh tarafından tasarlanan Emporia Alışveriş Merkezi (Facts Emporia), ofis, konut ve dükkanlar bulunduran bir planlama projesi. Projenin ana fikri, içeride kalan alışveriş mekanlarının etrafının konut ve ofis binaları ile çevrilmesi. Bu sayede tüm alışveriş merkezi şehrin dokusu ile uyumlu bir hale getirilmiş.

Emporia Alışveriş Merkezi, ‘kehribar giriş’ adı verilen girişi ile dikkat çekiyor. Yapının bu girişi, çevredeki binalar tamamlandığından, alışveriş merkezinin dışarıdan görülebilen tek parçası olmak üzere tasarlanmış.

Yapının cephesini kaplayan altın renkteki cam kabuk tabaka, alışveriş merkezinin girişine doğru kıvrılmakta. Bu kıvrımlı cephe yapısı, alışveriş merkezinin içinde bulunan avluların gün ışığı alabilmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış. Yapının içindeki bu avlular, üç katlı alışveriş alanlarına açılmakta ve mağazalar bu avlunun etrafında yer almaktadır.

Yapının çatısı da kullanılmak üzere tasarlanmış. Büyük bir park, eğimli bir topoğrafyaya yerleştirilmiş belirli teraslar ve pavyonlardan oluşan yapının çatısı alışveriş merkezinin ziyaretçileri tarafından kullanılabilmektedir.

Gert Wingårdh, “Lunaparklarda olduğu gibi, alışveriş merkezleri de belirli aralıklarla yeni çekici özellikler sunmak zorundadır.” sözü ile Emporia Alışveriş Merkezi’nin çatısının neden kullanıma açık tasarlandığını açıklamaktadır.

Mavi, yeşil ve kırmızı renkler kullanılarak tasarlanan galeri boşlukları, alışveriş merkezinin kullanıcılarının yapının içinde yollarını daha kolay bulmaları amacıyla renklendirilmiş.

Proje Künyesi

Proje Adı: Emporia Shopping Center

Mimarlar:   Wingårdh Arkitektkontor

İç Mimar: Helena Toresson

Yer: Malmö, İsveç

Yıl: 2012

Fotoğraf: Tord-Rikard Söderström

Kaynak: arkitektuel, archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)