Topografyanın Tanımladığı Hacim

OKE, aq4 arquitectura tarafından tasarlanan İspanya, Vizcaya’daki bir kültür merkezi ve şehir kütüphanesi. Tasarımın ana hedefi; hacmi iki farklı topoğrafik eğriye hizmet eden şekilde tasarlamak. Bu iki topoğrafik eğri, mekanı ve programları tanımlayan, programlara erişimi kullanıcı için cevaplayan ve kendi kendine işleyen bir proje ortaya çıkarmış.

OKE yani Ortuella Kültür Merkezi, Vizcaya’da eski bir maden bölgesinde bulunuyor. Demir sülfat çıkarılan vadide, eski bölgeye referans bir kalıntı yokmuş ve şehir şu an parlak metal binaların istilası altında. Bu da projeye yön veren etkenlerden sadece biri.

aq4 arquitectura, projenin yapıldığı alana, meydanı ve Ortuella’daki ara yolu birleştiren bir araç olarak yaklaşıyor. Yola bakan kısmının olması da projeye bir tanınmışlık da sağlıyor, bu yoldan geçenler için dikkat çekici olması sebebiyle.

”OKE, doluluk ve boşluğu tanımlayan, her programın kendi gerektirdiği mekanlar ile yapı içerisinde konumunu bulabildiği kültür merkezinin işlevleri yanında tahmin edilemeyecek kullanımlarına da olanak veren esnek bir tasarım.”

Mekanları tanımlayacak olan kütleleri daha önce bahsettiğimiz alanı sınırlayan iki farklı topoğrafik eğriye, kota karşılık verecek şekilde tasarlanmış. Vadinin topoğrafyasına referans olarak da çatı sistemi cepheye dönüşüyor.

OKE, aynı zamanda bu ana yol ve meydan arasında yeni bir rota tanımlıyor. Şu an var olan açıkhava mekanları, kütüphane, meydan ve caddedeki farklı aktivitelerle bağlayan bir tasarıma sahip.
Topoğrafya, bu tasarım için program açısından iki farklı kullanım ve bunlara farklı erişimleri sağlıyor.

Şehirdeki meydandan kotunu alan (3,35m) çok amaçlı salon, meydana olan bağı ile bina kapalı olsa dahi işlemeye devam edecek şekilde tasarlanmış, meydana hizmet ediyor. Bunun yanında meydandaki otoparktan yararlanan proje, burada otoparkı ise direkt caddeye (0,00m) bağlıyor.

Ekip burada uzun zamandır bulunuyormuş hissi veren bir yapı yaratmak istemiş, şu an varolan yapıların mimari diline biraz da tepki olarak. Korten cephe seçimi hem bu isteğe hizmet ediyor hem de kentin geçmişine referans veren bir karar.

Proje Künyesi: 

Proje Adı: OKE (Ortuella Kültür Merkezi)

Mimarlar: aq4 arquitectura

Yer: Ortuella, Vizcaya, İspanya

Fotoğraflar: Adrià Goula Sardà

Kaynak: arkitektuel



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)