Müzenin Lirik Halleri: Guardian Art Center

Geçmişi, şimdiki zamanı ve geleceği birbirine bağlayan kültürel yapılar tarihi ve gelenekleri  ileri kuşakları aktarmayı amaçlamıştır. Bu yapılardan birisi de Çin’in Pekin kentinde yapılan Guardian Sanat Merkezi. Bu sanat merkezi; kültür merkezi, müze, galeri alanlarıyla ticari ve pazar kültürünün yoğun olduğu Pekin’de  melez bir yapı olarak insanların ilgisini çekiyor. 

Bina kültür alışverişi için sanatçılar ve koleksiyonerler arasında katalizör görevi görüyor. Müzenin kalitesi, galerileri ,son teknoloji sistemlerle korunan tesisleri aynı zamanda restoran, otel ve entegre bir toplu taşım alt yapısıyla artıyor. 

                      

Proje baş mimarı Ole Sscheeren projeyi: ‘’Guardian Sanat Merkezi müze olmasından öte sadece bir kurum değil, çağdaş mimarinin de bir hibriti olarak kabulü… Sanatı, kültürel olayları yaşam tarzı ile kaynaştıran bu mekanlar kamusal işlevleri de birbirine kenetleyen bir Çin bulmacası.. ‘’ olarak özetliyor.

Pekin’in kentsel dokusuna duyarlı olan bu  yerleştirme mimarisiyle, çevresindeki eski ve yeni birlikteliğine saygın bir tutum sergilemekte. Binanın alt  bölümü, bitişik geleneksel avlu evlerini yansıtan iç içe geçmiş taş dizisidir. Aynı zamanda  14. Yüzyıl Ressamı ve Çin’in en ünlü peyzaj sanatçısı olan Huang Gongwang  tarafından yapılan Çin resimlerinin soyutlanmasına dayanılarak iç mekana ışık katan dairesel mercek desenleriyle delinerek mekanları lirik ruhlar kazandırılmış. 

Gri bazalt taştan yapılan taş pikselli bina  Yasak Kent’in yakınında yer  alıyor ve kent gelişiminde önemli rol oynuyor. Yapının tamamlayıcı unsurları arasında kontrast, çağdaş bir şehrin karmaşık ve çoklu yelpazesini anlatan estetik anıt hissi yer alıyor.  

Proje Adı: Guardian Art Center

Mimarlar: Buro Ole Scheeren

Yılı: 2018

Bölge: Pekin, Çin

Fotoğraflar: Iwan Baan , Shuhe , Alex Fradkin

Kaynak:architectmagazine


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)