Sosyal Sürdürülebilirliği Amaçlayan Halk Şapeli

Eski bir yerleşim alanında 1940’lı yıllarda inşa edilmiş  kilise 2010 yılındaki şiddetli yağmurun ardından ciddi bir hasara uğramış. 200 metrekarelik alanda inşa edilmiş olan kilise güvencesiz bir izlenim verince yerli halkın teşviğiyle onarımının yapılmasına karar verilmiş. 

Dini bina planlama aşamasında bir takım sıkıntılar doğursa da 2015 yılında ibadet yeri olarak yeniden kullanılmasına karar verildi ve 7 yıllık bir inşai sürecin sonrasında Eylül 2017 de kilise orijinal bina tabanı üzerinde tekrar işlev kazandı.

60 kişinin ağırlanacağı kilise kutsal alan, kardeşlik alanı ve kilise ofisi olarak üç bölümden oluşuyor. Çatısında kurulan yeşil teras ile beton hacmin dengelen yapıda kutsal izler ise dikilen ağaç fideleriyle temsil ediliyor. 

Taşkın koruma alanları için sokak yüksekliğine paralel betondan yapılmış bir  dış hacim tasarlanmış ve mevcut hacim bu yüzeyle çevrelenmiş. Gökyüzü ışıklarından faydalanabilmek adına ise stratejik noktalara merdivenler eklenerek merdiven boşluklarından doğal ışığın geçişi sağlanmış.

                                 

Bu binanın bir farkı da sadece ibadet yeri olarak görülmemesi. Mimarlar ve girişimci tarafın ortak aklı üzerine toplumsal ilişkileri ve sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması adına onarılarak yeniden mahalleye kazandırılan bu yapı ibadet yerinden çok daha fazlasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Büyük kapalı kapıların çevrelediği bir yapının aksine eğimli duvarlar ve geriye çekilmiş kapılar ile halka açık bir imge yaratıyor.  Komşuluk ve dostluk terimleri mekanın serbest zamanlarda da kullanılmasıyla güçlenerek sosyal hedeflere varılmaktadır. 

Proje Künyesi:

Proje Adı: The Peoples Chapel/ Halk Şapeli

Mimarlar:Poiesis Mimarlar

Bölge: Singapur

Yıl:2017

Fotoğraflar: Khoo Guo Jie, Roland Tan Yeow Teck

Kaynak: The People Chapel, archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)