EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Boşluklarda Gezinmek: Wall House

Duvarlar yapısal ve mimari olarak en temel öğe olurken, bir yaşamı tanımlamak için de kullanılan bütünleştirici bir terimdir.

Chronotope Wall House’de duvarlar boşluklar arasında gezinirken bağlantısı kesilmiş yeni mekanlar oluşturuyor.  Böylelikle kesişen eksenleri değişik yüzey kombinasyonlarıyla entegre ediyor. Burada mimarinin amacı duvarları kesici bölücü bir araç olarak değil eş zamanlı alanların devamlılığını sağlamak. 

Modern toplumdaki kopmuş aile bağlarını bölünmüş duvarlara ve ayrı mekanlara dağılan bireylere alternatif olan mekan aile içi iletişimi ve insan ilişkilerini geliştiren bir yapıya sahip. Mimarinin insan hayatına değişiklikler getireceğine olan inançla önemsenen projede yaşam alanlarının kullanılabilirliğinin artması planlanıyor. Bu yaklaşım pasif yaşamı mekanla birlikte aktif bir mekan kullanıcıya dönüştüren olasılıklar sunuyor.

Yemek alanı, mutfak, çocuk odası, yaşlı ebeveynler için oda, yatak odaları, avlular orta boşluktaki sisteme yerleştirilerek diyagonal görünümü oluşturuyor. Cephede kullanılan kızıl tuğla malzemesi aynı zamanda yapısal olarak referans noktasıdır. 

Cepheden iç mekana akan bu kaplama iç ve dış mekan arasındaki ayrımı da yok ediyor.  Bu nedenle boşluk hem iç hem dıştan hissedilebiliyor. Sonuç olarak ayrımsız genişlikler sağlayan tuğla duvarlar  çatı bahçesi tanımlayan bir dizi açıklığa dönüşüyor.

Proje Künyesi:

Proje Adı:  Chronotope Wall House

Mimarlar: Unsangdong Architects

Tasarım: Jang Yoon Gyoo, Kim Mi Jung

Yıl : 2016

Bölge: Güney Kore

Fotoğraflar: Sergio Pirrone

Kaynak: arch2o


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)