Zamanı ve Mekanı Reddediş

Toplumda hakim olan zaman kavramı, geçmiş bugün ve geleceğin tıpkı yapı kütlesinde biçimlenmiş hali gibidir.Günümüzü temsil eden ana gövde ile geçmişin oturduğu temel ve geleceğin yükseldiği katlar…

Bu vizyon karmaşık olmakla birlikte geçmişte barınan etkinin çağdaş zamanın getirisiyle birlikte gelecekte de yer edineceğini belirtir. Mimaride de bu şekilde bir müdahale, mekanın temelinde olan tarihsel varlığın durağanlığını reddederek onu çağdaş mimaride tekrar filizlendirir. 

Peru’daki Corriente Alterna Sanat Okulu’nun yıl dönümünde  yer alan ‘’zamansal- mekansal bozulma’’ adlı kurulum,  mekanın tarihsel mimari dinamiklerinin geliştirilerek çağdaş yapıda yer alması için oluşturuldu.

Zaman ve sanat arasındaki etkileşimi mimari temelde oturtan tasarımcılar binanın gerçek dinamiğini ortaya koyarak mimari kimliği temsil etme amacı gütmekteler. Zaman kavramı ile mekan algılarının iç içe geçtiği tasarımda filizlenen geçmiş ile tarihteki yaşama biçimleri günümüzde de çiçek vererek yaşamakta. Merkezi organizma,  algıları mekan zaman temelinde şaşırtmaktadır.

Proje Künyesi:

Proje Adı: Time – Spatial Distortion 

Proje  Mimarları: Jocelyn Cueto

Bölge: Peru

Yıl: 2017

Fotoğraflar: Jocelyn Cueto, Rodolfo Rey

Kaynak: archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)