Yokoluş Hareketi

Manhwaricano Evi’nde 'temel ev kavramı' na farklı bakış açısıyla bakan mimarlar sıradan şekillerin güzelliklerini keşfediyor.

Herhangi bir çocuktan ev resmi çizmesini istediğinizde şüphesiz dikdörtgen bir kutu ve üçgen bir çatı formunda bir resim çizecektir. Evin genel kavramı olarak zihinlere yerleşen bu şekil her kültürden her coğrafyadan çocuğun kendi evini basitçe anlatma biçimidir.

Bu fikir Güney Kore’de  Mimar Kim Seongyoul’a referans olmuş. Kim Seongyoul kendini ‘ bir mimarın duygu dünyasına nasıl girebileceği sorusu ile tasarıma başladım’ diye ifade ediyor. Basit geometrik şekillerden oluşturduğu sıradanlıkların güzelliğini keşfetmek için sıradan şeylere farklı bakış açısıyla bakan mimar ve ekibi bu projede de bunu gerçekleştirmek istemiş. Böylece ‘temel ev fikri’ni ortalama bir yaşam alanında okunabilir hale getirmişler.

Manhwaricano Evi’nde proje mevcut bilgileri mimaride tersine çevirerek ev aidiyeti kavramını duygusal boşluklardan geçirerek etkili bir iz bırakmış. Genel formun tersine çevrildiği evde çardak alanı tıpkı temel ev kavramında olduğu gibi dikdörtgen bir kutu ve kare şekliyle boşaltılmış. Boşaltılmış alan evin içine giren bir alan dizisi oluşturmuş.

Alan hissinin değiştiği evde normal olanı sorgulatmak hedeflenmekte. Daire içinde yapılamayacak birçok etkinliğin hava koşullarından bu boşluk alanlarda gerçekleştirilebilir. Bu projeyle temel ev kavramına atıfta bulunan mimarlar sanat gibi mimarinin de tarihin bir parçası olduğunu iddia etmekte.

Proje Künyesi:
Proje Adı: Manhwaricano 
Mimarlar: Kim Seongyoul, Rieuldorang Atelier 
Bölge:Güney Kore
Yıl: 2017
Fotoğraflar: Yoon Joonhwan
Kaynak: designboom


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)