Kemikten Bina Yapılır mı?

Beton ve çelik, bina ve şehirlerin kurulumunda en sık kullanılan malzemeler, ama iki malzemenin de işlenmesi için büyük bir üretim sürecinden geçmesi gerekiyor. Bu süreç ise dünya karbon salınımının % 10’unu oluşturuyor. Beton ve çeliğin toplam karbon salınımı hava ulaşımından daha fazla bir orana sahip…

Buradan da şehirlerimizi bu malzemeler ile kurmaya devam edip geleceğimizi tehlikeye mi atacağız, yoksa doğaya saygılı yeşil bir teknoloji ile mi devam edeceğiz sorusu ortaya çıkıyor.

Cambridge Üniversitesi’nden Michelle Oyen laboratuvarında beton ve çeliğin yerini alacak yeşil malzemelerin araştırmasını yapıyor ve bu malzemeleri doğadan ilham alarak bulmaya çalışıyor.

Yaptığı araştırmalar sonucunda kemik ve yumurta kabuğunun bu malzemelerin yerini dolduracak yeşil malzemeler olacağını düşünüyor.

Oyen, kemik ve yapay yumurta kabuğu laboratuvar ortamında oda ısısında üretmiş ve böylece üretim daha az enerji gerektirmiş. Protein ve mineraller malzemelere sertlik ve dayanıklılık veriyor.

Ayrıca araştırmacılar yeni malzemelerden faydalanarak doğal kemikleri laboratuvar ortamında birleştirmeye çalışıyorlar ve tıbbi implant olarak da kullanılabilirliğini araştırıyorlar.

Oyen ve ekibi, kemik ve yumurta kabuğu üretmekte hayvan kollajeni kullanıyor ve bunun yerine sentetik bir malzeme icat etmeye çalışıyorlar.

Kısa zamanda kemik ve yumurta kabuklarından binalar yapamayacak olabiliriz. Ama bir gün; inşaat sektörü, bu malzemeler kullanıldığında standartlarını yeni baştan yazacak.

Kaynak: Elif Parlak, yeşilodak


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)