Bir Dönüşüm Zarafeti

'De poort van Borne' Sağlık Merkezi  sosyal ve kamu işlevini yitiren eski kilise binasının geri dönüşüm hikayesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış bir merkez.

Hollanda’nın Borne adı verilen bölgesinde bulunan bina tarihi öğelerin korunduğu ve halk tarafından takdir edilen bir yenileme projesinin ürünü. 

Terapist, fizyolojist, psikolog gibi sağlık hizmetlerine ev sahipliği yapan bina bulunduğu köyde eski işlevsiz kilise binasını yeniden canlandıran bir rol üstlendi.

Benzer şekilde dönüşüm yaşamış örnek projeleri inceleyen proje ekibi eski ile yeni inşalar arasında çok az ya da hiçbir şekilde bağ kurulmadığını gözlemlemiş.

Reitsema & Partners Architects mimarları Neo-Gotik tarzdaki orijinal binayı ince tuğlalar, nervürlü tonoz ile göze çarpan pencereler tasarladı. Binanın bir kilise olarak sürdürdüğü geçmişine duyulan saygıyla kilise mimarisi de korunmuş.

Zamansız bir karakterle huzurlu bir sağlık yapısına dönüşen binanın dönüşümü iki yıl sürmüş. Sonuçta binanın sadece anıtsal zarafeti korunmakla kalmayıp aynı zamanda da yaratıcı çözümlerle dolu göz kamaştırıcı bir dönüşüm yaşanmış.

Proje Künyesi:

Proje Adı: 'De poort van Borne' Sağlık Merkezi 

Mimari: Reitsema & Partners Architects

Bölge:Hollanda      

Yıl:2017

Fotoğraf: Ronald Tilleman

 Kaynak: archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)